СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина II, брой 4, юли 2005

Торкрет и оборудване за изпълнението му

Торкрет и оборудване за изпълнението му

Нанасянето по механичен път на торкрет разтвор върху различни повърхности - бетонни, каменни, тухлени и метални, с помощта на торкрет машина е познато на специалистите като торкретиране.

Необходимостта от нанасяне на торкрет-разтвор върху някаква повърхност възниква при изпълнение на хидроизолационни работи, защита на конструкциите от въздействието на агресивни водо-паро-въздушни среди, възстановяване на разрушени повърхностни слоеве на бетонни конструкции, изпълнение на защитни слоеве на железобетонни конструкции, при наличие на дълбоки кухини, пукнатини с голяма дълбочина или отслабващи отвори в носещи конструкции. Освен това методът може да бъде използван и при нанасянето на пожаро- и киселинноустойчиви покрития от специални бетони в металургичната промишленост.
Освен самата торкрет машина е необходимо да има и резервоар за вода с помпа или централен водопровод с налягане, шлангове (захранващ и воден), дюза, подвижен компресор. При наличие на система с централно захранване със сгъстен въздух, машината трябва да бъде включена в нея при налягане 0,5-0,6MPa (5-6кг/см2). Торкрет-установката трябва да бъде разположена в пределите на рационалната дължина на работния шланг (на разстояние 40 - 50м).
Повърхността за нанасяне на торкретбетона трябва да бъде подготвена предварително като се отстранят значителните неравности, мръсните и маслени петна. Освен това повърхностите трябва да бъдат почистени и от сажди, соли, прах, не трябвя да има гланцови бетонни повърхности, а при металните кострукции да няма корозия. Бетонните повърхности е добре да се направят грапави чрез повърхностно насичане. Необходимо е обработваемата повърхност да бъде измита с вода и да се изчака докато водният слой се изпари или попие.
Слабият и повреден слой бетон се премахва до достигане на здрав такъв, същото важи и при каменна или тухлена зидария. Оголената при разчистването армировка трябва да бъде старателно почистена от корозия, а значително отслабените (повече от 10% от сечението) пръти да се усилят.
Работите по подготовка на повърхностите си изпълнявят ръчно и/или механизирано с използване на ръчни, пневматични и електрически ударни инструменти, пясъкоструйни машини, машини за хидродинамично почистване, механични телени четки.
Торкретирането може да се извърши на няколко слоя. Всеки следващ слой трябва да се нанася след изсъхването на предходния. Дебелината на отделните слоеве се проверява по време на нанасянето му с помощта на метална игла. Слоят торкрет, нанасян преди прекъсване на работата, трябва да се полага с намяляваща дебелина към краищата на участъци с ширина 1,0-1,5м. По време на свързването и втвърдяването, торкретът трябва да бъде предпазен от замръзване, изсъхване и механични повреди. Навлажняването му се извършва в течение на 7 денонощия.
Сух или мокър торкрет
При мокрия способ на нанасяне готовата бетонна смес се подава чрез помпа по шланг, който завършва с дюза. Към дюзата се подава сгъстен въздух, който ускорявайки бетонната смес, и я изстрелва към обработваната повърхност.
При удара с повърхността бетонът се уплътнява. За този способ са характерни ниска запрашеност, еднороден състав на бетона, възможност за окончателно заглаждане и работа при стеснени условия, минимален отскок, минимални загуби за обезопасяване на работната площадка. При мокрото торкретиране торкретмашината може да се използва и като бетонпомпа, а приготвеният разтвор може да се нанася и ръчно.
При сухото торкретиране дребнозърнестият бетон се насипва в бункер във вид на суха смес (пълнител, цимент, прахообразни добавки) и със сгъстен въздух в разреден поток се подава към дюзата. В основата на дюзата материала се смесва с вода или воден разтвор на добавки и се увлича от сгъстения въздух към обработваната основа, при удара с която сместа се уплътнява. При този способ не е нужно предварително смесване с вода или грундиране на основата с лепящи състави, възможно е подаване на материала на големи разстояния и нанасяне на дебел слой с едно преминаване.
Сухото торкретиране се характеризира с висока производителност, надеждност и дълъг срок на експлоатация на оборудването, а също така и простота на почистване на машините (продухване с въздух). Общо взето, замърсяването на шланговете и оборудването при сухото торкретиране се среща рядко. Освен това е възможна работа в режим “старт-стоп”.
Техника на безопасност
Изпълняващите торкретирането работници трябва да бъдат инстуктирани, както за правилата за безопасна работа, така за правилата за експлоатация на машините. Апаратите, които работят под налягане трябва да имат изправни манометри и предпазни клапи.
Забранено е да се работи с неизправни машини или те да се поправят в процеса на работа.
За отстраняване на проблемите е необходимо машината да бъде изключена от елекрическата мрежа и да се преостанови подаването на сгъстен въздух.
Работещите с торкрет машини трябва да носят специално защитно облекло, защитни очила и респиратори.