СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина II, брой 5, септември 2005

За нас клиентите са дългосрочни партньори, с които съвместно решаваме поставените предизвикателства

Инж. Борис Ванков, Управител на ДОКА България

За нас клиентите са дългосрочни партньори, с които съвместно решаваме поставените предизвикателства

- Бихте ли представили себе си и фирмата, която ръководите?
- Фирма ДОКА е част от концерна УМДАШ, собственост на фамилия Умдаш, чиято история започва през 1886 година, като дървопреработващо предприятие. Сегашният си вид концернът добива през последните петдесет години. Фирма ДОКА е една от водещите в света фирми за производство на кофражи. За групата Дока работят над 3500 служители в 38 дъщерни предприятия в цял свят, както и множество генерални представителства.
Производството на първите дървени двойно Т греди започва през 1964 год., като същата година е произведен и първия широкоплощен кофраж. През 1971 год. започва производство на катерещ кофраж, през 1973 год. - кофражна система за язовирни стени, през 1978 год. - автомат за катерене, през 1985 год. - стенен рамков кофраж, през 1996 год. - самокатереща кофражна система, през 2005 год. - първата в света дървена двойно Т греда с демфер.
Гамата от продукти непрекъснато се разширява, обогатява и усъвършенства, с което на практика в областта на монолитния бетон се постига оптимално, от техническа и финансова гледна точка, решение.
Годишно в заводите на фирмата разположени на площ над 400 000м2, се произвеждат 6 000 000 линейни метри дървени двойно Т греди, 2 500 000м2 трислойни кофражни платна, 45 000 т. стоманени кофражни елементи, 4 000 т. компоненти от изкуствени материали.
Няколко думи за себе си. Строителен инженер съм. Завърших ВИАС през 1982 година, специалност пътно строителство. В продължение на 15 години съм се занимавал с проектиране в областта на високото строителство и металните конструкции.
Имам натрупан сериозен опит, около 3 години, в строителна организация в Германия, която по това време работеше по проекти за изграждането на жилищни сгради, завод за преработка на битови отпадъци и голям търговско-административен център.
Тук искам да отворя скоба и да кажа, че опитът, който успяха да натрупат строителните работниците в Германия е в голяма полза за работата ни на българския пазар. Голяма част от тях са работили с кофражните системи на ДОКА и отпада необходимостта ние да ги запознаваме или обучаваме допълнително. Разбира се, работим и с нови фирми.
След работата ми в Германия, в България съм ръководил няколко направления в Мостстрой.
Като фирма, която стартира в силно конкурентна среда, подбрахме екип от професионалисти, малко на брой, но с добра подготовка и знания. Силно звено на нашата фирма е отдела за разработване на проектите за кофража. Определено възлагаме сериозни надежди и задачи на него, тъй като доброто обслужване на клиентите по отношение на проектите е важно за ДОКА.

- Каква е философията на фирма ДОКА?
- Философията на фирма ДОКА е да предлага на пазара висококачествени продукти, ефективни решения, технически компетентно обслужване, консултации и обучение на клиентите. За ДОКА клиентите са дългосрочни партньори, с които съвместно решаваме поставените предизвикателства.
С предлаганите от фирма ДОКА цялостни системи за кофраж стени и плочи, катерещи и самокатерещи кофражни системи, се цели икономически изгодно постигане на желаните бетонови форми. Постоянният стремеж е към разработване на нови и по-ефективни кофражни методи. В изключително модерния изследователски център, оборудван с High-Tech изпитателно оборудване се тестват при най-високи изисквания всички новоразработени продукти.
За постигане на стоящите пред нас цели ние от ДОКА България разчитаме на високо мотивирания си екип, състоящ се от личности, които повишават своята квалификация в учебните курсове, провеждани в Австрия.
Кои са направленията, в които се развива фирмата в България?
Основните направления, в които се развива ДОКА, са отдаването под наем и продажба на кофражни системи. Съществува възможност клиентите ни първоначално да наемат кофража и, след като се уверят в неговите качества, да го закупят. Дейността ни изисква изграждането и поддържането на склад. Работещите в него служители имат за задача да санират и ремонтират елементите и системите, които се връщат. Изискване на ДОКА е да се поддържа изключително висок стандарт на качество на отдаваните под наем системи.
Кои са продуктите на ДОКА, намерили широко приложение в България?
Отначало стартирахме със системни кофражи за вертикални елементи, стени и колони, като предложихме на пазара лек тип кофражи FRAMI. Те са изключително подходящи при обекти без кран.
По отношение на кофраж за плочи, на този етап има сериозна конкуренция както от чужди, така и от български фирми. Доброто качество на продукти и обслужване, което предлагаме по отношение на изготвяните проекти направи системата за гредови и безгредови плочи DokaFlex търсенa.
Нестандартните решения, които фирмата предлага при високо строителство, доведоха до реализирането на системи от едностранен кофраж в Марица Изток.
Следващите успехи в направление промишлено строителство, което в момента набира скорост, бяха доставката на кофражни компоненти и системи за изграждането на комплекс ВЕЦ Цанков камък. Смятам, че в това направление ДОКА е много преди своите конкуренти.
Друго направление, в което имахме сериозни постижения през изминалата година, бе изграждането на стоманобетонни кръгли резервоари.
Системата FRAMAX, която дава възможност за по-големи натоварвания и по висока скорост на бетониране намира своето място на големи строителни обекти.
Ние можем да се похвалим не само в областта на промишленото строителство. В ниското строителсво също има обекти, на които се работи със системите на ДОКА.
Радва ни фактът, че по-високата стойност на предлаганите от ДОКА системи не е определящо при избора на кофражи. Клиентите вече започнаха да залагат все повече на качествените и дългосрочни инвестиции.