СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина II, брой 6, ноември 2005

Чайм - енергийна алтернатива

Чайм - енергийна алтернатива

По време на Международния технически панаир – Есен 2005 се проведе семинар и презентация на тема Системи за комбинирано производство на енергия. Организаторът на събитието - фирма Чайм, представи ко-генераторите на Tedom, биогазтехнологии и свързаните с тях проекти.
Ко-генераторите на Tedom са инсталации за комбинирано производство на топлина и електричество с висока надеждност при експлоатация. Поради компактния и ергономичен дизайн, изискванията за приспособяването към сградите и инсталациите на тези блокове са сведени до минимум. Чрез шумоизолиращ корпус се осигуряват ниски нива на шум. Напълването с масло е автоматично, а по-мощните блокове са снабдени и със система за дистанционен мониторинг.
При определени изисквания ко-генераторните блокове могат да се доставят в конфигурации с производство на електричество и същевременно охлаждане. Сериите Quanto дават възможност за производството както на топла вода, така и на пара.
Ко-генераторните блокове на Tedom се произвеждат в три серии, базирани спрямо изходната електрическа мощност. Малките ко-генератори са с електрическа мощност от 10 до 40kW и се използват за персонални нужди. Средните инсталации, с мощност от 40 до 160kW, са подходящи за намаляване на цената на електрическата енергия в индустриални сгради, болници, плувни басейни, хотели и други. Ко-генераторните блокове с голяма мощност - от 190 до 3800kW ,успешно се инсталират в големи индустриални обекти и в котелни на градове и областни центрове, които продават електрическа енергия за намаляване на цената на топлоенергията.
Инсталциите могат да бъдат използвани в режим, съответстващ на нуждите на консумацията в сградата или да бъдат регулирани спрямо предварително зададени параметри.
Стандартно блоковете работят с природен газ, но все по-често се търсят алтернативни горива, особено разнообразните видове биогаз. Той се добива от пречиствателни станции за отпадъчни води, сметища или реактори, в които се разлагат растителни и животински отпадъци.
До момента фирма Чайм има девет реализирани проекта с ко-генератори на Tedom в седем населени места в България. Сътрудничеството между Чайм и чешката компания Tedom доведе и до решението от страна на ръководствата им да създадат нова фирма – Тедом-България, която ще се специализира в производството и търговията на енергия от сметищен биогаз.