СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина II, брой 6, ноември 2005

Семинар на производители на стъклопакети

Производители на стъклопакети обмениха важна за бранша информация във връзка с новите Български държавни стандарти, които ще трябва да спазват стриктно. Мероприятието беше организирано от СМТ-България (Стъкларски машини и технологии), Разград, по време на Международния технически панаир – Есен 2005. Управителката на фирмата, Мариана Господинова, разясни как производителите на стъкло в страната ни могат да се ориентират в Европейските норми и създадените в съответствие с тях БДС, засягащи дадения сектор. Особено внимание се обърна на БДС EN 1279, който се отнася за стъкло за строителството, включително за стъклопакети. Част 2 и 3 от стандарта третират метод за продължително изпитване и изисквания за проникване на влага и съответно метод за продължително изпитване и изисквания за пропускане на газ и допустими отклонения за концентрацията на газ. Много дискутирано бе управлението на производството в предприятието и периодичните изпитвания, които производителите ще трябва да правят, пояснени в част 6 от съответния стандарт. Този стандарт оценява качеството на продукта и описва явления, които не се считат за дефекти. Мариана Господинова разясни още, че качеството на продукта зависи от използваните материали, докато оборудването определя производителността. Тя направи сравнителна характеристика между отделните видове външна херметизация – полисулфид, полиуретан, силикон и хот мелт, която имаше за цел да насочи производителите на стъклопакети как според конкретния случай да изберат най-подходящия продукт. Специалистите от бранша получиха и много съвети за това, с какви конкретни машини и технологии могат да постигнат значителни икономии, съчетани с висока производителност и качество на крайния продукт.
Представители от HDT (Hochdruck-Doiser-Technik), Германия, партньори на СМТ-България, също представиха на аудиторията своите технически решения в тази област.
Организаторите на семинара изразиха мнение, че през следващите години се очаква засилено производство на стъклопакети. Този продукт не може да се транспортира на големи разстояния и местният пазар ще се задоволява от местните производители. В същото време обаче те трябва да имат предвид, че изискванията на стандартите към произвежданите от тях материали са все по-големи както по отношение на топло- и звукоизолационните им способности, така и във връзка с якостта им и тяхната възможност за управление на светлинния поток. За да може да бъде продадена продукцията, тя трябва да е отличена със Знак за съответствие по новите стандарти.