СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 3, май 2006

Kонвектори за вграждане

Kонвектори за вграждане

Конвекторите за вграждане решават архитектурно-строителни проблеми навсякъде, където има голяма остъклена витрина или фасада - жилищни помещения, зимни градини, басейни, ресторанти, офисни помещения, изложбени зали и бизнессгради.

Вследствие на неравномерното разпределение на студения въздух в областта на остъклената фасада стъклата се изпотяват, което създава дискомфорт в климата. Системите от конвектори помагат за отстраняването на този проблем, освен това те надеждно екранират потока от студен въздух и осигуряват максимална топлинна ефективност, при икономия на енергия.
И това не е всичко. Основната цел на вградените конвектори е да съчетават в едно отоплителната и охладителната система и заедно с естетичния външен вид да дават възможност за проектиране на красиви и функционални интериори.
Когато за първи път човек спре погледа си на конвектор от този тип, много често го смята за декоративен елемент от интериора. В действителност, в корпуса под решетката е разположен нагряващият въздуха топлообменик, който се свързва към системата за отопление. Редом с него се разполагат и един или няколко неголеми вентилатори с електромотори, ускоряващи затоплянето на помещението. По време на монтажа тялото на конвектора се вгражда в бетоновата плоча, или в специални отвори в двойните подове. След завършването на монтажа остава да се вижда единствено декоративната решетка. Идеята се приема много добре от архитектите, тъй като чрез подходящи цветови варианти на решетката могат да се доближат до цветовете на подовата настилка или други елементи от интериора. Повечето производители на конвектори предлагат богата палитра от всевъзможни цветови оттенъци на решетката. Материалът, от който са изработени решетките, като правило е алуминий, различни видове дърво - дъб, бук, орех и други, както и пластмаса.
Напречните прегради, от които се състои решетката, я правят гъвкава на външни деформации. Под нея, по дължината на панела, са разположени тръби, които служат за пренасяне на топла или студена вода, в зависимост от желанието на ползвателя да отоплява или охлажда помещението.
Предлаганите на пазара конвектори са с правоъгълна форма и техните размери варират за различните марки. В общия случай ширината е от 140 до 430мм, дължината - 800 до 5000мм. В случай, че тези размери и форма не ви устройват, е възможно да се поръчат панели с индивидуални размери. Предлаганите панели могат да се вграждат в подове, стени, ъгли или тавани. По индивидуален проект конвекторите се изработват с вградено осветление, контакти и други елементи.
От гледна точка на топлофизиката, вградените в пода конвектори са нискоинерционни. Благодарение на минималния обем топла вода, която се съдържа в топлообменника, те почти мигнивенно реагират на промяната на околната температурата, като осигуряват висок комфорт и икономия на средства за отопление. При качествените конвектори решетката се загрява едва до 40-45°С, дори когато температурата на топлообменника е висока. Следователно, при допир и след продължителна работа на уреда, не е възможно да се получат изгаряния. Но все пак, не ви съветваме да ходите боси по решетката.
За обзавеждането, разположено в близост, няма никакъв риск, тъй като минаващия през уреда въздух се допира до неголям участък от нагретия топлообменник. Освен това, при максимална температура на топлоносителя повърхността на топлообменника се загрява до 60°С, което, сравнено с други видове нагреватели, съществено понижава йонизацията на въздуха, допринасяща за добрия микроклимат в помещенията.

Решетката не е всичко
Разбира се, че изборът на конвектор не се свежда само до декоративната решетка. Тогава щеше да е изключително лесно. На практика нещата са по-сложни. Преди да се спрете на конвектор, е неоходимо да се уточнят важни топлофизически и строителни характеристики и да се отговори на някои важни въпроси. Съществува ли конвектор с размерите на предвидения отвор? Топлинната мощност ще бъде ли достатъчна, за да се елиминира конденза, които ще се образува? За да се отговори на тези и други въпроси, са необходими технически изчисления, които могат да ви предоставят единствено фирмите производители и проектантите с опит с подобна техника.
Ще разгледаме основните елементи от конструкцията на вградените конвектори. Уредите могат да се разделят на две основни групи: с вентилатор и без вентилатор.
Конвектори без вентилатор
Най-често конвекторите без вентилатори се използват за допълнение при подово отопление. По този начин се постига по-бързо затопляне на помещението, а през пролетните и есенните сезони конвекторите са абсолютно достатъчни. Мощността им е от 127 до 720W на линеен метър. За тяхната дълговечност особено значение играят конструкцията на базовите елементи - корпус и топлообменик.
Корпусите на конвекторите са изработени от неръждаема стомана. При вградените уреди материалът на корпуса е от особено значение.
Липсата на корозия на уреда е от особена важност при басейни и зимни градини, където водата е в пряк контакт с топлообменника. В корпуса на използваните в този случай конвектори задължително трябва да имат отводнител.
Декоративната решетка се поставя в рамка от алуминий или стомана, закрепена в двата края за корпуса.
Когато се знае предварително че по решетката ще се ходи е необходимо рамката да се укрепи при монтажа. За да се постигне намаляване на шума и топлинните загуби, при многоетажни сгради, е желателно корпуса да се шумоизолира.
Топлообменникът при този тип конвектори без вентилатор е медно-алуминиев или меден, като втория е по-скъп, но и по устойчив на корозия.
Начините на разположение на топлообленика при различните производители е различен - от сгънатия на няколко реда, до форми с футуристичен дизайн.
За да не се виждат конструктивните детайли през решетката, топлообменика, а също корпуса и арматурата са в тъмни цветове. Така се осигурява и антикорозионна защита на нагревателния елемент. Това е правило при почти всички производители. Но има и такива, които предлагат боядисване по каталог. В стандартната окомплектовка тези отоплителни уреди са без оцветена вътрешност, което, по мнението на производителите подчертава ефектния външен вид на топлообменика.
Регулирането на топлината при конвектори без вентилатор може да бъде осъществено чрез термостат с дистанционно управление и вграден трипътен вентил.

Конвектори с вентилатор
Топлинната мощност на вградените конвектори с вентилатор е приблизително от 100W на линеен метър при изключен вентилатор (уредът затопля помещението чрез естествена конвекция) до 2000W и повече, когато вентилаторът работи на максимална скорост. Този тип конвектори с вентилатор се използват както за основно, така и за допълнително отопление или охлаждане на помещения с различно предназначение, както и за създаването на въздушна завеса около остъкляването. Тя възпрепятства навлизането на топлия въздух в помещението от нагретите от слънцето повърхности на стъклата и рамките. Това охлаждане се усеща най-вече около самия конвектор и не би могло да замени климатизацията на цялата сграда.
При този тип конвектори ще обърнем повече внимание на вентилаторите и системите за регулиране.
Вентилаторите, които се използват, са разположени успоредно на топлообменника. Те създават поток от въздух на голяма ширина, като осигуряват равномерно обдухване на топлообменика. Конструкцията на уреда предпазва вентилатора от случайно попаднали предмети в конвектора. Филтрите, разположени в него, служат за почистване на въздуха.
Използваните аксиални/осеви вентилатори на външен вид не се отличават от тези, които се използват в компютрите. Те са влагозащитени и се разполагат по двойки около топлообменика като го вентилират и едновременно спомагат за интензитета на самия процес.
Друг тип вентилатори радиалните, се разполагат в тялото на конвектора. Основното им предимство е способността им да създават мощен поток от въздух, което води до по-бързото загряване на помещението. Формата на този тип вентилатори прилича на черупката на охлюв.
Особено внимание при този тип конвектори се объръща на шумоизолирането на вентилатора. Различните фирми предлагат решения, с които се подобряват аеродинамичните характеристики и така се намалява шума до минимум.
Нивото на шума е от голямо значение в жилищни помещения. Трябва да се има предвид, че зависимостта между честотата на въртене на вентилатора, отоплителната мощност и шума не е линейна. Затова фирмите производителки съветват да се избира конвектор по мощност, развивана при частична производителност на вентилатора около 50-80%. Максимално развъртане на вентилатора при вградените конвектори се налага, само когато за много кратки срокове трябва да се повиши температурата в помещението.
За сухи помещения се препоръчва използването на конвектори с вентилатор, електродвигателят на който работи под напрежение 220, 24 или 12V. За влажни помещение са подходящи такива, които работят на 12 или 24V и елекродвигателят е със защита IP65.

Управление
Регулирането на температурата на вградените конвектори с вентилатори се осъществява като правило за сметка на изменението на подавания поток въздух. В резултат на това температурата на въздуха се поддържа на желаното ниво в зависимост от начина на регулиране на разхода.
Най-елементарният начин е чрез термостат, който включва или изключва вентилатора според желаните параметри в помещението. Това в повечето случай не е най-доброто решение.
Производителите предлагат и други два варианта. Първият е чрез по съвременна тристепенна система за регулиране, която позволява ръчно да се задава скоростта на потока, следователно и интензивността на затопляне. Тази система позволява да се включи конвектора на скорост, предварително зададена от ползвателя. Тук освен термостата, монтиран на стената, има и трансформатор, и превключвател.
Вторият вариант са автоматичните системи за регулиране. При нея се избягват колебанията на температурата.
И накрая най-високото ниво на управление може да осъществи чрез свързване към системата за автоматизация и контрол на сградата. По този начин управление с голяма точност поддържа желаната температура и намалява разходите за цялата система на отопление или охлаждане.
Конвекторите за вграждане са еднакво подходящи за новостроящи се сгради и за проекти за обновяване. И в двата случая монтажът е лесен при правилно зададени параметри и предварително строително оформяне на нишите, отворите или двойните под в конструктури на сградите.Реклама