СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина III, брой 3, май 2006

Фирма Ode Ipka представи възможности за хидроизолация с Vodipren Professional

Фирма Ode Ipka представи възможности за хидроизолация с Vodipren Professional

Хидроизолацията Vodipren Professional на италианския производител Vodichem е част от богатата продуктова гама от изолационни материали, които предлага на българския пазар фирма Ode Ipka. С нея може да се изпълни непрекъснат хидроизолационен слой, чиято способност да прилепва плътно към всякакви повърхности, гъвкавост при ниски температури и еластичност са сравними с най-добрите SBS-рулонни мембрани. В същото време продуктът се отличава с една съществена разлика - гарантира абсолютна водонепропускливост, тъй като няма припокриване. Vodipren се произвежда в няколко разновидности - PR10, PR15, PR25 и PRF10, PRF15, PRF25, които запазват еластичността си при температура съответно -10°С, -15°С и -25°С. Те се нанасят върху основа от нетъкан текстил (PR), или са усилени с фибри (PRF). Предлага се и олекотен вариант с частици от полистирол (PRW), подходящ за хидроизолация на основи на сгради.
Vodipren Professional е подходящ за покриване на големи площи, промишлени халета, ваидукти, канали, наклонени покриви, тераси, ремонт върху стари рулонни хидроизолации, PVC-покрития, поцинкована ламарина, основи на сгради и други.
Преди употреба на продукта третираните повърхности трябва да бъдат абсолютнo сухи, чисти, по възможност гладки (за да се намали разхода) и с наклон, не по-малък от 2%. При работа с Vodipren PR грунд Vodiecoprimer е необходим, само когато основата е силно разпрашена. Използването на грунда обаче е наложително, ако се изолират бетонови повърхности с Vodipren PRF и PRW. Vodipren PR се полага винаги върху основа от нетъкан текстил - Vodites (50г/м2). За да се увеличи устойчивостта на опън, скъсване и пробиване, може да се ползват също нетъкан текстил с по-голяма плътност или полипропиленов геотекстил, но те намаляват еластичността на продукта. Препоръчва се Vodipren PR да се нанася на две последователни ръце, като втората се изпълнява, след като първата е добре изсъхнала. Хидроизолацията на чупките се прави с нетъкан текстил (Vodites), поставен върху една ръка Vodipren. При Vodipren PRW, обаче, е възможно втората ръка да се положи веднага, след като повърхността на първата започне да засъхва.
Нанасянето на всички форми Vodipren става с пръскане със специално оборудване (пистолет с въздух и компресор), разработено от Vodichem, Италия.
Повърхностите, вече изолирани с Vodipren PR/PRF, могат да се завършат с плочки, синтетична смола (Vodilastik), течен алуминий (Vodirall Extra) или минерални шисти. Ако се изолират покривни градини, се използват добавки, които не позволяват корените на растенията да пробият хидроизолацията.
При правилно изолиране на бетонови повърхности с Vodipren PR (3.9кг/м2), след 30 дни на температура 23°С, изсъхналия слой има дебелина 2.5мм, устойчивост на студ -10°С, -15°С и -25°С, максимално натоварване 14кг/см2 и гъвкавост 400%. Ако се използва Vodipren PRF (5кг/м2), характеристиките на изсъхналия слой ще са същите, с изключение на дебелината, която тук е 3.1мм.
За хидроизолация на стени на основи се прави студено полагане на течна еластомерна битумна мембрана Vodipren PRW. Разходът на материал е 2.2л/м2. Изсъхналият филм има дебелина 2.0мм, устойчив е на студ до -25°С, а еластичността му е около 1000%.
Vodipren PRF може да се използва като втори хидроизолационен слой върху битумни мембрани. Еластичността на слоя е около 400%, а дебелината му е 1.86мм при разход 3кг/м2. С този продукт може да се направи и нова хидроизолация върху стара хидроизолационна мембрана. Възможен е и вариант на тройнокомбинирана хидроизолация, с използване на АРР-мембрана. Цялата повърхност се напръсква с Vodipren PR10, запечатва се застъпването на материала, поставя се Vodites и се полага трета хидроизолация от Vodipren PRF.

  • година III, брой 3, май 2006

още в рубриката

Новини