СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IV, брой 5, септември 2007

На какво да обърнем внимание при избор на фасадни бои?

На какво да обърнем внимание при избор на фасадни бои?

Въпреки навлизането на все повече нови материали, предоставящи различни алтернативи за завършване на фасади, боите си остават един от най-често използваните не само в България, но и в цяла Европа, продукти за оформяне на окончателния вид на фасадата и за нейната защита. Поради широкото разпространение и приложение на фасадните бои, от една страна, и голямото им разнообразие - от друга, считаме за полезно да дадем някои съвети за успешен избор

текст Вела Динкова

Всеки ще се съгласи, че оформянето на фасадата играе изключително важна роля във възприемането на сградата. Към избора на фасадна боя трябва да се подходи много сериозно. Необходимо е да се вземат предвид редица фактори и взаимното им влияние - характеристики на основата, фактори на средата, климатични условия, състав и свойства на боите, икономически съображения и други. Въз основа на всички тях квалифицирани специалисти вземат професионално решение за най-подходящата фасадна боя във всеки конкретен случай. Едва тогава фасадната боя може да изпълни всичките си функции, а именно: да придаде нужния естетичен вид на сградата, да предпазва фасадата от неблагоприятни въздействия и да остане непроменена максимално дълго време. Това означава и постигане на възможно най-голям икономически ефект от инвестицията.
За съжаление, много често в практиката се получава така, че фасадната боя започва да се напуква, да се лющи, или се покрива с петна доста по-рано от предполагаемия срок. Причина за това може да е ниско качество на боята. Не винаги, обаче, е виновна боята. Може да сте използвали много качествен продукт и въпреки това да сте разочаровани от крайния ефект. Затова вероятно ще бъде полезно да разгледаме проблема с избора на фасадни бои от различни гледни точки.

Изисквания към фасадните бои
Съвременните бои представляват сложни многокомпонентни състави, съдържащи свързващи вещества, пълнители, филмообразуватели, пигменти, разтворители, пластификатори, вещества, ускоряващи изсъхването, подобряващи адхезията и т.н. Няма да се спираме подробно на целия състав, тъй като качествените бои на утвърдените на пазара производители съдържат около 40 компонента. От това доколко качествено са подбрани и смесени компонентите, пряко зависи нивото на крайния продукт. Трябва да се отбележи и това, че добрите компоненти са сравнително скъпи и затова производителите на качествени бои са принудени да поддържат по-високи цени. При производството на фасадни бои се взема предвид и многофункционалната им роля. Те имат за цел не само да придадат на обработваната повърхност определен вид и цвят, но и да я защитават от външни неблагоприятни въздействия. Фасадните бои трябва да издържат на зимни студове и на летни жеги, да са устойчиви на дъжд, сняг, ултравиолетови лъчи и да не се повлияват дори от абразивно третиране. Освен това, необходимо е фасадните бои за минерални повърхности да съответстват на две абсолютно противоположни изисквания - те трябва да пропускат водни пари от вътрешната страна на стената навън и в същото време да не допускат водата от външната страна на стената да прониква навътре. Когато боята отговаря на тези условия, за нея се казва, че тя е паропропусклива и водонепроницаема. Естествено е такива материали да са доста сложни по състав и с висока цена.
Като цяло изискванията към фасадните бои могат да се разделят на три групи - експлоатационни, технологични и декоративни.

Експлоатационни свойства
От експлоатационните свойства до голяма степен зависи дълговечността на боята. Едно от тези свойства е устойчивостта на светлина, т.е. материалът запазва цвета си при въздействие на слънчева светлина и по-специално - на ултравиолетови лъчения. Това свойство зависи от състава на свързващия компонент. Например, боите на основата на бутадиенстирол са по-малко устойчиви на светлина от акрилните. Включените в състава на боята пигменти също оказват влияние. Счита се, че неорганичните пигменти губят цвета си по-бавно, а органичните - по-бързо. Който е пътувал из Европа вероятно е обърнал внимание на относително тясната цветова гама в използваните фасадни бои - вариациите са обикновено между бяло, сиво, жълто, керемидено червено и оранжево. А защо цветовата гама е точно такава? Това си има логично обяснение. Използвани са бои, в които са включени пигменти на основата на железни окиси. Тези пигменти са оптимални като цена и имат много добра устойчивост на светлина. Трябва да се каже, че пигментите с различни цветове могат да имат разлика в цената около 10 пъти и оттам боите са съответно по-евтини или по-скъпи. Така че богатите европейци знаят в какво да вложат разумно парите си.
Друго важно свойство на фасадните бои е способността им да “дишат” или по-професионално казано - да пропускат водни пари. Това до голяма степен се определя от порестостта на полимерния филм. А тя от своя страна зависи от типа свързващо вещество, от използвания разтворител и от механизма в образуването на покритие от твърд филм. За минерални фасади е изключително важно боята да е паропропусклива. В противен случай в стената се задържа влага, под действието на която започва разрушаване.
При избора на фасадна боя трябва да обърнете внимание и на устойчивостта към подпухване, напукване и лющене. Това свойство зависи от адхезията, т.е. степента на прилепване на боята към основата. Тук голямо значение има и правилната подготовка на основата, както и спазването на технологията на нанасяне на боята, а също и паропропускливостта на покритието.
Също толкова важна е и устойчивостта на боята към механични въздействия - нацепване, надраскване, изтриване и удари. Това свойство се определя от адхезивните характеристики на боята и от здравината на самото покритие. Боите на акрилна основа, например, се отличават с голяма устойчивост на изтриване и удари, и затова се препоръчва за бетонни и шпакловани основи.
Задоволителните резултати от дадена фасадна боя зависят и от нейната атмосфероустойчивост. Това е свойството на лако-бояджийските покрития да се съпротивляват не само на разрушителното действие на слънчевите лъчи, но и на големи амплитуди в температурите и влажността, на дъжд, сняг, вятър. По този признак специалистите разделят боите на атмосфероустойчиви и ограничено атмосфероустойчиви. Така боите от първата група са подходящи за фасадни, а тези от втората група - за интериорни.
Фасадните бои трябва да бъдат и устойчиви към замърсяване и миене. Това е много важно за запазване на вида и свойствата на покритието, имайки предвид замърсената градска или промишлена среда. Както във въздуха, така и в дъждовете има редица замърсители, които се отлагат върху всички открити повърхности, включително и върху фасадите. Като правило колкото по-плътно е покритието, толкова то е по-устойчиво към замърсяване. Освен това, то по-рядко ще има нужда от миене и ще издържи многократно на този процес.

Технологични свойства
Към технологичните свойства на фасадните бои се отнасят разход, покривност, лекота на нанасяне и скорост на изсъхване. Разходът и покривността на боята са две различни свойства, но често се възприемат като синоними, описващи един и същи параметър. Всъщност, в това няма нищо лошо, защото те взаимно се допълват и по едното може да се оцени другото. Покривността се разбира като способност на тънък слой боя да направи невидима границата между контрастно боядисани участъци на повърхността. Този показател зависи основно от формата и размера на частиците, както и от цвета и количеството на пигментите. Изразява се в грамове боя, необходима за покриване на повърхност с площ 1м2, така че да не се забелязва цвета на основата. Покривността се определя в лабораторни условия чрез образци с черни и бели петна и е константна величина за дадената боя. На опаковката на боята обикновено е посочена не покривността й, а разходът й в квадратни метри боядисана повърхност за един литър или един килограм боя. Разходът до голяма степен зависи от покривността, но не е константна величина, тъй като зависи от материала и релефа на повърхността. При избора на фасадна боя обърнете внимание, че разходът се посочва по различен начин от различните производители. Например, на опаковката може да има надпис “нанася се в два слоя”, а разходът да е посочен за един. Това означава, че действителният разход е два пъти по-голям от посочения. Други производители пък показват разхода, изчислен за два слоя, т.е. тук не е необходимо да се пресмята нищо.
Лекотата на нанасяне на фасадните бои също има значение. Тук са обединени много свойства на боите, които определят величината на загубената физическа енергия при нанасяне и удобството в работата, т.е. възможността да се правят дебели слоеве покритие без нежелателни ефекти, а също така способността на боята да се разлива и самоизравнява на повърхността. Едно от определящите в случая свойства е тиксотропията - възможността на боите да се разреждат под въздействието на четка или валяк и да се сгъстяват след окончателните дейности по нанасянето. Това свойство облекчава работата при вертикални повърхности. Ако боята има високи тиксотропни качества, на опаковката й е посочено: “тиксотропна” или “с повишени тиксотропни свойства”. Тези материали, обаче, са сравнително скъпи. Тиксотропията на боята може да се оцени и без пробно боядисване, а чрез разбъркване на малка част от боята. При продуктите с добра тиксотропия се наблюдава спадане на вискозитета за кратка време, но след това той се възвръща до изходното ниво. Тук трябва да се отбележи, че добрата тиксотропия не е необходима винаги. Например, при получаване на гланцови и полугланцови повърхности се предпочита боя без това свойство, която е с добра разтекаемост.
При избора на фасадна боя обърнете внимание и на времето, необходимо за изсъхване на покритието. Колкото по-кратко е то, толкова по-малка е вероятността промените във външните условия да развалят резултата от боядисването. Това, обаче, не означава, че трябва да се създават условия за почти мигновено изсъхване на боите. Процесът трябва да продължи толкова време, колкото е необходимо, за да може покритието да се получи с необходимите свойства. Ако времето за изсъхване се съкрати изкуствено, филмът боя получава по-голямо напрежение и се напуква. От друга страна, трябва да се осигурят условия времето да не продължи повече от нормалното, защото това води до риск от замърсяване на фасадата.

Декоративни свойства
Не по-малко важни при избора са декоративните свойства на фасадните бои. Едно то тях е отразяващата способност - свойството на покритието да отразява попадналата върху него светлина. Колкото по-голяма е тя, толкова по добра е устойчивостта на боята към светлина. Обикновено по този параметър боите и емайлите се делят на матови (без блясък), полугланцови (с умерен блясък) и гланцови (със силен блясък). Като правило гланцовите имат по-здрава повърхност, по-лесно се мият и отблъскват праха. Те обаче имат и недостатъци - силният блясък може да създаде неприятен зрителен ефект при отразяването на светлината, освен това гланцът подчертава и най-малките дефекти, които биха били незабележими при матова боя, и накрая - колкото по-силно гланцово е покритието, толкова то е по-слабо паропропускливо. Изхождайки от казаното до тук, може да се направи извода, че за фасади с голяма равна площ е по-добре да се използват матови бои. Ако пък стената е направена от отделни малки елементи, например дървени, то важи обратното правило. Гланцовите бои обикновено се използват за по-малки площи и за получаване на специални ефекти, например за декоративни елементи, врати и прозоречни рамки.
Друго важно декоративно свойство на фасадните бои е възможността за тониране. Професионалното тониране на боите става с тониращи системи по определени скали, например RAL. Възможните цветове могат да се разгледат в електронен вариант на компютър и в атлас с мостри. Те могат да включват 1500-2200 цвята. Когато си изберете цвят, целият процес по тонирането протича много строго прецизирано от машината и в крайна сметка се получава точно избрания от вас цвят. Този метод на тониране оскъпява крайния продукт, но е незаменим в случаите, когато има строги изисквания към цвета на фасадата.

Съвместимост на боите по тип свързващо вещество
Фасадните бои обикновено се използват в системи с грундове или се налага поставяне на ново покритие върху стара боя. Когато се използват няколко продукта, винаги сме съветвали те да са от един и същи производител и от една и съща система, предназначена за случай като конкретния. Това гарантира съвместимостта между продуктите и добрия ефект от работата.
Когато ще поставяте нова фасадна боя върху стара, трябва да се съобразите със съвместимостта между двете според свързващото вещество. Ако старата и новата боя са на основата на едно и също свързващо вещество, няма проблем в съчетаването им. Има случаи, обаче, в които по една или друга причина се налага новото покритие да е с друг тип свързващо вещество. Тогава внимателно четете инструкциите върху опаковката на боята, където трябва да е посочено върху какви основи и стари покрития може да се ползва. Нека все пак да дадем няколко конкретни примера за подходящо и неподходящо съчетаване на стара и нова боя, в зависимост от типа на свързващото вещество. Ако новата боя е алкидно-акрилна, може да се постави върху старо покритие от същия тип, полиакрилна, алкидна и пентафталеинова боя, а не би следвало да се нанася върху глифталова и полиуретанова боя. Полиакрилната боя се съчетава добре само с полиакрилна и глифталова, а алкидноуретановата - само с глифталова. Маслените бои пък не трябва да се слагат върху полиуретанови, алкидно-акрилни и полиакрилни.
Както стана ясно, изборът на фасадна боя е една нелека и отговорна задача, за решаването на която трябва да се вземат предвид много и разнородни особености. Дори качеството на боята да е много високо, ако тя не е подходяща за конкретния проект, резултатът пак може да е незадоволителен. Така че, освен на качеството на продукта, обърнете внимание на всички други характеристики, за които вече стана дума. Също така, важни за добрия краен резултат са спазването на препоръките на производителите, професионалното нанасяне и вземането на необходимите предпазни за фасадата мерки по време на експлоатацията.

От извора на професионалния опит


Когато сте избрали да завършите фасадата с боя, преди всичко трябва да знаете, че ви е нужен не един, а система от няколко материала - грунд, шпакловка, финишна шпакловка и боя. Както вече казахме, всички тези продукти трябва да са от един и същи производител и от една система. Така ще постигнете възможно най-добър ефект, защото всички елементи от системата ще са съвместими помежду си, а самата система ще е разработена за случай като вашия. Освен това не е нужно да се спирате на материали с феноменална универсалност. Винаги добрият универсален продукт отстъпва пред добрия специализиран продукт за всеки конкретен случай. Друг е въпросът, че при универсалния продукт ще платите и за ненужни свойства.

Преди нанасянето на боята оценете здравината на основата. Ако тя се рони или има стара, белеща се боя, основата се почиства и се грундира, за да е достатъчно стабилна и да се изравни абсорбционната й способност спрямо боята по цялата и повърхност. Добре е да се прецени дали в обема на стената няма остатъчна влага, защото тя би попречила на получаването на добро покритие. Преди боядисване всичко трябва да е изсъхнало. Важна е и абсорбционната способност на основата. За вододисперсионните бои, нанасяни върху минерални повърхности, е опасна не само остатъчната, но и недостатъчната влажност. Последната води до силна хигроскопичност на минералната основа, вследствие на което водата от боята попива в основата и се нарушава филмообразуването. В такъв случай се използват специализирани грундове за намаляване на абсорбцията. За съвместимостта на старата и новата боя вече стана дума. Друго важно условие за добър вид на фасадата е преди боядисването, и дори преди грундирането, основата да се почисти от плесени или от белези на кристализация на соли, ако има такива.