СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VIII, брой 1, март 2011

САМЕНТ осигурява цялостен пакет от решения и системи, които напълно отговарят на новите норми за пожарна безопасност

САМЕНТ осигурява цялостен пакет от решения и системи, които напълно отговарят на новите норми за пожарна безопасност

Новата нормативна уредба за проектиране в строителството по отношение противопожарната безопасност и сигурност влезе в сила след 05.06.2010г. На тази дата изтече гратисният срок за адаптиране на проектирането и строителството в съответствие с Наредба Iз-1971, която с решение на Държавен вестник от декември 2009г. замени предишната Наредба №2 за противопожарните строително-технически норми. С въвеждането й се утвърждават нови стандарти с отношение към продуктите и методиките за проектиране на системи за пожарна безопасност.

Задължителни стават проектирането и изпълнението на системи за извеждане на дим и топлина, системи за ограничаване на продуктите на горенето и елементите за осигуряване на свеж въздух. С направените промени се дефинира една сложна и комплексно действаща система, базирана на различни елементи, които работят в синхрон и осигуряват надеждното извеждане на продуктите на горене. Правилно проектираната система за извеждане на дим и топлина при пожар осигурява свободни от дим евакуационни пътища и възможност за адекватна борба с огъня.

Няма съмнение, че приетите промени ще променят сериозно проектирането и строителството. Оптималното проектиране на подобни системи, правилните технологични решения, възприети на един по-ранен проектен етап, ще имат съществено значение за цената на подобна система и ще дадат сериозни предимства за качеството и срока на изпълнение.

Моделът на работа на фирма Самент осигурява пълноценно взаимодействие с всички страни от строителния бранш за постигането на такива добри резултати. Добре известна със своята дейност на българския пазар, компанията работи активно на всички етапи при реализацията на определен строителен проект. Добре развитата инфраструктура на Самент позволява активни действия още на етапа на проектиране на системата, определяне на нейните параметри, предлагане на комплексни решения и детайли. Ползата от подобен технологичен подход след горепосочените промени е голяма. Нарасналият брой компоненти на системата и работата в синхрон поставят нови предизвикателства пред проектантите. Вече не е възможно да се отдели проектирането на системите за извеждане на дим и топлина от тяхното финансово изражение.

Съвместната работа със Самент позволява получаването на оптималния баланс между цена и ефективност. Това е необходимо условие за едно адекватно и срочно изпълнение на строителството.

Такъв беше и подходът на реализация на първият и пилотен по своята същност проект – Джъмбо Европа, кв.Люлин, София. Потърсеното съдействие от Самент още на фазата на проектиране позволи срочната реализация на един добре балансиран проект. Разработената система е характерна за типа на сградата, а детайлите и продуктите имат индивидуален характер за дадения проект. Срокът за производство и монтаж бяха редуцирани до 37 дни, без компромиси в качеството. Не е новина, че тази реализация на Самент беше приета изключително добре и без забележки от страна на противопожарната служба.



САМЕНТ

София 1784, кв. Младост 3, м. Полигона, ул. Боян Дамянов 7
тел.:02/ 9751980
факс:02/ 9752525