СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VIII, брой 1, март 2011

Зелени технологии за синя планета

Зелени технологии за синя планета

На най-мащабното специализирано изложение за архитектура, строителни системи и материали в Европа BAU 2011 в Мюнхен, фирма Schüco представи за пореден път новостите и иновациите в областта на сградната обвивка. Компанията стои плътно зад енергийно ефективното строителство и модернизация чрез прозорци, врати, фасади и соларни технологии. Със системните си разработки Schüco спомага за драстично намаление на енергийните нужди на нови или модернизирани сгради, дори елиминирането им при енергийно независими сгради с положителен енергиен баланс. Ключът за такова устойчиво строителство е рационалното използване на соларната енергия.

Пестене, добиване и мрежова интеграция на енергията са три основни функции на сградите Schüco Energy. Дефинирани са енергийни класове Е, Е2 и Е3, които дават ясна и разбираема ориентация за енергийната нужда на определена сграда във всяка климатична зона. Пилотния проект Energy3 се базира на принципа на слоевете на системите Schüco 2°. Чрез плъзгащите се функционални слоеве остъкляването, изолацията и слънцезащитата могат индивидуално да се интегрират и използват. По този начин се взимат под внимание вътрешните и външни нужди на сградата. Например при повишена нужда на топлоизолация, сигурност и слънцезащита се поставя съответният изолационен слой пред стъклото. Новостите на Schüco в областта на вентилацията на сгради са ефективно локално решение за децентрализирана вентилация, вградена над прозорци с рекуперация на отработен въздух от 45%, както и интегрирани във фасадната обвивка вентилационни устройства IFV с отлични параметри на разхода на енергия от 85%, както и качество на въздуха в помещението. В областта на санирането фирмата разработи фасада за модернизиране на сградите, строени през 60-те и 70-те години. С високо топлоизолираната фасада Schüco ERC 50 старите фасади могат да бъдат санирани за много кратко време, без да се възпрепятства функционирането на сградата. Разработват се и системни решения с тънкослойни фотоволтаични модули, интегрирани в студена вентлируема фасада (SCC 50/SCC 60), във всяка топлоизолирана Schüco фасада, пред плътни стени на сгради, в покрив или слънцезащитни ламели. Фотоволтаична фасада FSE 3000 не нарушава съществуващата конструкция, тя се захваща за нея само на четири места. Системата се състои от стоманена опорна конструкция, 8 тънкослойни модули, както и оптимален инвертор с трансформатор. Тя се инсталира бързо и лесно, без да е необходимо да се монтира на покрив.

Новите топлоизолирани алуминиеви прозорци Schüco AWS90.SI+ отговарят на нормите за пасивни сгради. Прозорците предлагат високи топлоизолационни стойности Uf≤1,0 W/m2K при 90mm строителна дълбочина. На щанда беше показан дори първият в света алуминиев прозорец Schüco AWS112 IC, изпълняващ критерия за топлоизолация от Uf≤0,8 W/m2K на института по сертифициране на строителни конструктивни елементи за пасивни сгради Dr.Wolfgang Feist. Супер изолираната фасада от колонно гредови тип Schüco FW50+.SI/FW60+.SI също е сертифицирана по стандартите за пасивните сгради. Фасадата е с троен стъклопакет, с възможна дебелина на стъклото до 64mm и с коефициент на топлоизолация Uf≤0,8 W/m2K.

Schüco разработва също така слънцезащита CTB, която е изцяло външно интегрирана във фасадата с многократно по-висока устойчивост на вятър, спрямо конвенционалните такива на пазара. Специалната форма на ламелите прави възможна максималната слънцезащита отвън навътре и едновременно с това оптималната прозрачност отвътре навън.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини