СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VIII, брой 5, септември 2011

6-та годишна ветроходна регата Water Utility Cup на езерото Балатон

6-та годишна ветроходна регата Water Utility Cup на езерото Балатон

На 3 септември, на езерото Балатон се проведе 6-тата годишна ветроходна регата Water Utility Cup. Като един от основните спонсори на събитието и дългогодишен участник, компанията Грундфос се включи в надпреварата, заедно с група ВИП клиенти от водните сектори на България, Румъния и Унгария.

В състезанието взеха участие повече от 60 ветроходни плавателни съда. Победител в оспорваната надпревара бе яхтата на Грундфос, чийто екипаж бе подкрепен от Българските и Румънските ВИП гости на събитието.

Ден по-рано всички участваха в международна среща на тема Пречистване на отпадни води, организирана съвместно с Асоциациите по водите на трите страни. Срещата се проведе в конферентния център на Централната пречиствателна станция на Будапеща – Ференцварош, най-мащабния проект за опазване на околната среда в Централна Европа. По време на срещата лекция на тема „Състояние на водния сектор в страните от югоизточна Европа“, изнесе авторитетният унгарски професор Лазло Сомлиоди.

Гостите имаха възможността да разгледат новопостроената и модерна пречиствателна станция и да проследят от близо процесите по пречистването на отпадните води, благодарение на които чувствително се е подобрило качеството на отвежданите в река Дунав води.

Посетена бе и намиращата се наблизо стара помпена станция, индустриален паметник, завършен през 1893 г., функционирал само допреди година. Гостите видяха електрически помпи, работили тук от 1931г., както и резервна помпа с дизелов двигател, създадена преди Втората Световна война.

В сферата на водоснабдяването и преноса на отпадни води Грундфос предлага широка гама от надеждни помпи за напояване, парници, обществени и частни водоснабдителни системи и приложения, свързане с преноса на отпадни води. Аксесоари за дренажни и отпадни води - специализирани тръбни системи, пити за аерация и др.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини