СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина VIII, брой 5, септември 2011

Обновяването на трите пилотни сгради, реновирани с европейски средства по проект „Стакато” и проект “Обновен дом” е пред завършване

Обновяването на трите пилотни сгради, реновирани с европейски средства по проект „Стакато” и проект “Обновен дом” е пред завършване

След няколко месеца упорита работа, реновирането на трите пилотни сгради, финансирани по проект „Стакато” и програмата „Обновен дом” е почти завършено. Жилищните сгради, построени в центъра на София, са почти напълно санирани, реновирани са покривните им части, където са инсталирани и слънчеви колектори. Поставена е дограма с двоен стъклопакет, обновени са входните врати и вътрешността на общите помещения. Жителите на блоковете, където връзките между бойлерите и соларната инсталация вече са завършени, ползват вода, затоплена със слънчева енергия. Те вече усещат комфорта от новата изолация в домовете си през горещите летни дни и икономичността на новата система за отопление на вода. Освежените фасади на блоковете създават приятна обстановка и придават нов стил на столичния квартал Оборище.

Целта на проекта е не просто да подобри визията и условията на живот в жилищните сгради, а да покаже, че включването на възобновяеми енергийни източници при реновирането на сградите повишава значително тяхната енергийна ефективност. В резултат от пилотните дейности по проекта са инсталирани общо 44 слънчеви колектора на покривите на трите сгради, предназначени за отопление на топла вода за 48 апартамента. Предвидена е средна колекторна площ от 2,4m2 на апартамент. Основно предимство на системата е, че ще функционира целогодишно. В дните, когато няма достатъчно слънцегреене, подгряването на водата се извършва от Топлофикация по напълно автоматизиран начин. С новото соларно оборудване се очаква собствениците на реновираните сгради да спестяват до 60% от разходите за топла вода. Енергията, необходима за отопление и охлаждане на сградите се очаква да бъде над 65% по-малко в сравнение с досегашното енергопотребление.

По данни на МРРБ и ПРООН в България има над 700 000 жилища, които се нуждаят от спешно обновяване до 2020 г. Завършването на трите пилотни сгради показва, че реновиране с цел повишаване на енергийната ефективност може да се извърши чрез гъвакави схеми на частично финансиране и целеви кредити. Трите сгради са обновени чрез комбиниране на средства от собствениците на сградите, средства по проект „Стакато”, отпуснати от Европейската комисия и средства по програма „Обновен дом” на МРРБ и ПРООН.

Идеята на проект „Стакато” е не просто да се освежат фасадите на сградите, а да се изпълнят всички препоръки на енергийното обследване за цялостно саниране на елементите на сградната конструкция и инсталиране на възобновяеми източници на енергия. По проекта работят само сертифицирани доставчици на оборудване, а соларните панели, инсталирани върху пилотните сгради имат 12 г. гаранция.

Въпреки първоначалните резерви към системите за отопление на вода със слънчева енергия, благодарение на проект „Стакато” тази технология ще става все по-популярна и вече се осъзнава степента на нейната ефективност. Първите впечатления на хората от системите за топла вода в сградите са, че разлика на практика няма. Те могат да разчитат на надежно снабдяване с топла вода в жилищата си по всяко време на денонощието, 365 дни в годината, осигурени от двата енергийни източника – слънчева енергия и централно топлоснабдяване. Предимство за собствениците в тези сгради ще бъде и наличието на топла вода по време на периоди на профилактика на Топлофикация.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини