СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 1, март 2012

Фасадни тенденции технологичност, функционалност, вдъхновение във форми и материал

Фасадни тенденции технологичност, функционалност, вдъхновение във форми и материал

За фасадата на една сграда важи с пълна сила смисълът, вложен в поговорката „По дрехите посрещата, по ума изпращат”. Фасадата е „лицето” на сградата, тя е първото нещо, с което сградата „се представя” и създава впечатления.
Но фасадата на сградата не е само красива обвивка. Освен естетически, всяка фасада има и други отговорни и разнородни функции. Фасадата трябва да служи като добра топлоизолация на сградата, като ефективна звукоизолация. Тя трябва да бъде пожароустойчива и да предпазва конструкцията от атмосферните влияния.
В статията са представени различни начини за оформяне на сградни фасади, така че да се удовлетворяват всички изисквания към фасадата.


Фасадите на сградите могат да бъдат най-разнообразни, интересни и красиви. Те могат да се различават по стил, могат да бъдат с екстравагантни и впечатляващи форми. Различни по цвят, материал и технология на изграждане.

Най-общо могат да бъдат разделени в два основни типа – контактни фасади и вентилируеми фасади.

Контактни фасади
Изборът на контактна фасада е един най-често срещаните - решение с голямо приложение най-вече в жилищното строителство. Наричат се така, защото фасадното покритие се поставя директно върху конструкцията на сградата (външни стени, тераси, еркери и др.). Фасадното декоративно покритие е важна част от цялата сграда, оформя нейния индивидуален и завършен вид. Изборът на покритие трябва да бъде съобразен с функциите на сградата, заобикалящите я сгради и не на последно място механичните показатели на различните материали, с оглед осигуряване енергийната ефективност на сградата.

Покритията са най-разнообразни – фасадни декоративни мазилки, облицовъчни плочи от различни материали, сайдинг фасади.

Вентилируеми фасади
Съвременно и технологично решение за фасади. Името си са получили от наличието на въздушен канал (слой) между външната стена от сградата и топлоизолационния материал. Добрите качества на този вид фасади се дължи на вентилацията на въздуха в този канал.

Основните компоненти на една вентилируема фасада са: външна стена от сградата, въздушен слой (канал), топлоизолация и конструкция от профили, предназначена за „носене” на топлоизолацията.

Външните стени служат за основа за закрепване на носещата конструкция на топлоизолацията. Те могат да бъдат стоманобетонни, от керамични тухли, от газобетонни блокчета.

Профилите за топлоизолационните плоскости са най-често алуминиеви, от поцинкована стомана, възможни са и решения с дървени профили. Профилите образуват скара – хоризонтално и вертикално монтирани. Препоръчително е дължината на профилите да не надвишава 3-4m. Те се закрепват механично към външните стени. Между носещите елементи, плътно една до друга, се монтират топлоизолационните плоскости.

Предпочитаният топлоизолационен материал при вентилируемите фасади са плоскостите от каменна, минерална и стъклена вата. Материалът трябва да е с висока плътност, за да предпазва от инфилтриране на студен въздух в него. Системите с външна изолация каменна вата увеличават индекса на звукоизилация от вътрешната страна. Увеличението на индекса зависи от дебелината на изолацията и е в рамките на 5 до 10dB.


Между външната стена на сградата и топлоизолационното покритие се намира въздушният (вентилационен) канал. Въздушният канал трябва да е постоянен по цялата площ на фасадата и да разполага с входни системи (вниската част на сградата) и въздушен изход (на височина). Минимална дебелина на канала – 40mm, за да се осигури възможност за добра циркулация на въздуха. Въздухът в него се движи поради разликата в налягането. Налягането във вентилирания канал не позволява на динамичните сили от вятъра, действащи върху външното покритие, да оказват влияние върху вътрешните компоненти. Въздушният канал служи и като дренажна система срещу попивания на вода, извежда я в долната част на сградата и запазва вътрешните компоненти сухи. Освен това, въздушната циркулация, благоприятствана от термичната й тяга, позволява охлаждане при излишък от слънчева радиация върху външното покритие. През зимата пък действа като допълнителна топлоизолация. Вентилируемите фасади повишават енергийната ефективност на сградата. Чрез тях се понижават експлоатационните разходи за отопление през зимата и охлаждане през летния сезон. Външните (фасадни) стени на сградите са защитени от замръзване. Създава се естествена вентилация на сградата – сградата „диша”. Процесът на монтаж на вентилируеми фасади е бърз и лесен. Те спадат към т.нар. „сухо строителство”. Този вид фасади могат да се изпълняват на всякакви сгради. При тях няма нужда от предварителна обработка и подготовка на външните стени. Могат да се реализират както при ново строителство, така и при рехабилитация на стари сгради.

След слоя топлоизолационно покритие се поставя външното, което оформя окончателния облик на сградата и й придава завършен вид. Покритията най-често се изпълняват от плочи/плоскости от различни материали – пластмасови, метални плочи; керамични плочки; клинкер; мрамор; гранитогрес; естествени и изкуствени камъни; плочи от напластени ламинати и др. Също стъклени фасади; алуминиеви композитни материали; облицовки от алукобонд и еталбонд. За закрепване на фасадната обшивка служат монтажни конзоли, монтирани на външнити сградни стени.

Материали за фасадни облицовки

Облицовъчни покрития

При оформяне на фасадата с облицовъчни плочи, които създават допълнително натоварване предвид теглото на различните материали, трябва още на етап проектиране да се предвиди допълнителна носеща рамка от профили (например при облицовка от камък или гранитогрес) или допълнително армиране на фасадната шпакловка и дюбелиране на плочите.

Алуминиеви композитни плоскости – подходящи са за цели фасади и за отделни сградни части. Съставени са от два алуминиеви листа, закрепени от двете страни на екструдирана полиетиленова основа. Тези панели са огнеупорни и притежават добри звукопоглъщаши качества. Издържат на тежки атмосферни условия и намаляват до минимум възможността за алкална, солна и киселинна корозия, следствие на температурни промени.

Еталбонд – най-често срещаният материал за вентилируеми фасади с композитен панел. Той е алуминиев композитен сандвич панел, състоящ се от нетоксична полиетиленова сърцевина, слепена между два алуминиеви листа и обща дебелина 2 – 6mm. Освен отличните механични качества, те са предпочитан продукт и заради богатата цветова гама, в която се предлагат.

Керамични плочки – вариант с много добри изолационни качества. Керамичната облицовка се отличава с дълготрайност и устойчивост на атмосферни и механични въздействия. Устойчиви са на агресивни среди и соли. Мразоустойчивост и огнеустойчивост. Екологично чист материал.

Облицовки от естествен камък - каменните фасади са трайни и екологични. Те са много функционални и надеждни. Правилният избор на естествен камък може да придаде както модерен, така и старинен вид на сградата, за реализиране на интересни архитектурни решения и вписване на сградата в характера на заобикаляща я среда.

Порцеланови фасади - имитират полирани и термолющени естествени камъни (гранит, варовик, мрамор), дърво и др. Богатото цветово многообразие ги прави предпочитани при изграждането на офис сгради, магазини, хотели, ресторанти, културни центрове.

Стъклени фасади – широко разпространено решение, предимно за офис, административни и обществени сгради. За остъкление може да се ползват различни разновидности – единично стъкло, стъклопакет, сандвич-панели.

Едно от най-популярните фасадни решения, възникнало в края на 60-те, е структурното остъкляване. И до ден днешен тази технология продължава да се прилага, да е все така актуална и предпочитана за модерни и технологични сгради. Методът на структурното остъкляване е базиран на силиконовата херметизация. Материалите стъкло, метал или камък се свързват посредством силикон, като по този начин се постига единна и устойчива конструкция. Има възможност за реализиране на интересни и разнообразни фасадни форми и архитектурни решения.

Фасадата при структурното остъкляване е като мрежа от метални профили, между които са монтирани стъклопакетите.

Дървени плоскости – дървените плоскости за фасадна облицовка се състоят от централна (основна) част – ядро от множество целулозни нишки, споени с фенолна смола. Тази част е покрита с естествено дървен материал, върху което е нанесена защита от акрилна смола. Дървените плоскости се отличават с голяма плътност, добра устойчивост на атмосферни условия и трайни цветове. Фасадите с дървени плоскости създават усещане за топлина и уют.

Облицовъчни панели от фибробетон – изработени от фибробетон, който е на база на два основен компонента – цимент и стъклени влакна. Този материла се отличава с висока якост и малко тегло и последните години намира приложение в изработването на облицовъчни панели. Материалът може да бъде отлят в различни форми, подходящи за по-разчупен и футуристичен дизайн, или да се възпроизведат традиционни архитектурни форми. Могат да се получат структури в разнообразна гама от цветове, коиото да имитират естествени материали. Пластичните свойства на материала дават възможност за иновации по отношение на формата, вида и структурата на облицовъчните панели. Панелите могат да са единични или двойни, и намират приложение в обществени и индустриални сгради.

Много добро приложение имат при изпълнението на модулни сгради, тък като панелите са леки и удобно за транспорт и монтаж. Адаптирана е специална технология за монтаж – рамка с щифтове, много практична при облицовки с фибробетон на високи сгради. Панелите се закрепват към щифтовете посредством специални съсединения, в резултат е налице една по-лека фасадна облицовка.

Сайдинг фасади
Въпреки че имат повече от 50 годишна история, този тип фасади са сравнително нови и нетрадиционни за нашата страна. Облицовъчните плоскости “siding” са от поливинилхлорид (PVC), затова тези фасади биват наричани още и винилни фасади. Формата на плоскостите имитира дъски, разположени хоризонтално. Технологията на производство на плоскостите е формуване на листовете посредством екструдиране. То може да е моноекструдиране – панелите се изливат от еднороден състав и коекструдиране, когато по повърхността на панелите има пластове от различни смеси (добавки). Те са специални добавки за забавяне стареенето на материала. Самият материал е с добри показатели, отличен за фасадно покритие – има висока устойчивост на атмосферни влияния, огнеупорен е, висока устойчивост на химични въздействия и механични повреди. Не ръждясва и не се деформира при температурни промени. Поддръжката му е лесна, почиства се само с вода. Отличава се с бърза и лесна технология на монтаж, независеща от атмосферните условия. Освен това поставянето на такива плоскости не изисква определена подготовка на стената, а и допълнително предимство е това, че чрез тях могат да се скрият някои дефекти. Плоскостите се предлагат в голямо цветово разнообразие. Могат да се постигнат интересни архитектурни решения и впечатляващи въздействия. Тази добра топло-, хидро- и шумоизолираща фасадна система е подходяща както за нови, така и при реконструкция на стари сгради.

Фасади вдъхновени от природата
Все по-често последните години се забелязва тенденцията да се строят сгради с атрактивни фасади, които са вдъхновени от природата, въплъщават конкретни естествени форми. От една страна се цели впечатляваща, авангардна и запомняща се визия, от друга страна, идеята за такава фасада е да отговаря на функциите и предназначението на сградата.

Някои примери за подобни сгради:

Сграда на компания за бутилиране на вода в Испания
Това е шестетажна сграда в Барселона, чиято фасада наподобява водна повърхност – вълни. Формата на фасадата е постигната от специални плоскости – композитни панели, на база фенолни смоли. Фасадните плоскости са с вълнообразна форма и окачени върху специална носещата метална рамка, създават усещане за движение на вода.
Освен вдъхновението, почерпано от водата и отговарящо напълно на предназначението на сградата, фасадата е съобразена и с архитектурата на града. В нейна близост се намира извесната La Casa Mila – архитектурен шедьовър на Гауди и забележителност на Барселона.

Сграда на аптека в Атина
Първоначалната форма на сградата е била ортогонална в план. Впоследствие фасадата е решена като кръгла обвивка от метал, спирално увита около сградата. Фасадната обвивка се състои от метални панели с определена кривина, по чиято повърхност са направени отвори, посредством лазерно изрязване. Отворите са подбрани така, че да образуват думи от Брайловата азбука – алюзия към лекарствените опаковки, по които има надписи на Брайловата азбука. Самите думи пък са подбрани в духа на концепцията за една аптека – тяло, здраве, дух, красота, визия, природа, мъж, жена, дете и т.н.

Национална конферентна и концертна зала на Исландия
Сградата е със стъклена фасада, съставена от множество прозрачни призми, впечатляващи с отражателните си способности. Всяка една от фасадните призми отразява светлината от различни ъгли. Стъклата пък променят цвета си в зависимост от гледната точка на минувачите. Идеята на фасадата е да изглежда по различен начин през определени моменти на деня и през година, когато е различно и слънцегреенето. Така се създава усещането за една динамична и постоянно променяща се фасада.

Една от най-актуалните теми, свързани с устойчивото развитие, е идеята за адаптивна фасада.
Адаптивната фасада може да променя своите функции към променящите се условия. Фасадата на бъдещето – адаптивна фасада, гъвкава и комплексна система, ще изпълнява много функции – да гарантира комфорт на обитателите, да пропуска достатъчно естествена светлина, да осигурява ефективна слънцезащита и вентилация, сигурност и безопасност.