СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 2, 2012

Окачената фасада на Бурж Дубай

17 футболни игрища от алуминий и стъкло

Окачената фасада на Бурж Дубай

Многофункционалната сграда Бурж Дубай беше открита на 4-ти януари 2010 в едноименния град и с 828-те си метра надмина всички досегашни претенденти за най-висока постройка. Сред множеството други рекорди на сградата - като тези за най-висока открита наблюдателна площадка, най-висок басейн, най-висока джамия - е и този за най-висок монтаж на стъклена окачена фасада.

Едно от сериозните предизвикателства при строителството се оказва именно изграждането на колосалната конструкция от алуминий и стъкло, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища. Тази сложна логистична задача отнема почти три години. Фасадата е съставена от 24 348 фабрично сглобени и изолирани панела от стъклопакет в алуминиева рамка. Те се произвеждат в 200 различни спецификации за размери и 18 - за здравина на стъклото, с дебелина между 8 и 12 мм. За да осмислим мащаба на конструкцията е достатъчно да си представим дори само последния положен на обекта панел, който тежи 750кг и е с размери 116 на 640см. Сега си представете 24 000 такива панела!

Рамкираните стъклопакети се сглобяват като първо се транспортират с асансьори до междинните инсталационни етажи, а след това се пренасят от малки кранове. Най-накрая се окачват на вертикалните алуминиеви профили чрез поредица от моно-релси, обслужващи всеки 30 до 40 етажа. При старта на обекта се работи със скорост на окачване от 20-30 панела на ден, но към привършването на фасадата дневният капацитет е над 170. Най-големият проблем при монтажа на фасадата се оказва силният вятър на големите височини. За да се намалят възможните рискове, предвидените за най-горните етажи панели се инсталират предварително на кота нула в по-големи модули и чак тогава се транспортират до по-горните нива.

Конструирането на фасадата се оказва трудоемка и опасна, но благодарна работа. Днес, блестящата фасада на Бурж Дубай привлича и удивлява посетители от цял свят.