СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 2, 2012

Не правим компромис с качеството на продуктите

Разговор с инж. Йордан Николов, Управител на ОНДУЛИН БЪЛГАРИЯ

Не правим компромис с качеството на продуктите

Инж. Николов, Ондулин България почти 20 години е на българския пазар, с утвърдени позиции в областта на покривните материали и системи. На какво дължите този успех?
През 1992 г. ОНДУЛИН бе една от първите фирми, които поеха риска да инвестират в България и да въведат техническите и технологични новости на българския пазар за строителни материали.

Началото бе трудно. Налагането на принципно нови материали и технологии изискваше изключителен обем образователна и разяснителна работа от наша страна. Затова много от материалите останаха с нашите марки като нарицателни. През всички тези години в ОНДУЛИН сме се отнасяли коректно и честно с клиентите и партньорите си. Не сме правили компромиси с качеството на продуктите, отговорно сме реагирали на претенцииите и проблемите на крайния клиент. Не се поддадохме на натиска на строителния бум да сваляме качеството, за да продаваме по-евтино. Затова, въпреки трудностите, ОНДУЛИН остана символ на надеждност, коректност и спазени обещания.

Бихте ли представили на читателите на списание СТРОИТЕЛИ някои от последните системи и решения от продуктовата гама на Ондулин?
Почти всяка година имаме нещо ново в продуктовата листа, което за консервативен бранш като строителството си е постижение. През тази година ще представим на пазара в България няколко продукта. На първо място това е обновената и допълнена система „Ондувила” – първата и единствена засега триизмерна битумна керемида. Тя е продукт на сливането в естетически и технически аспект на три различни типа покривни материали: Керамичната керемида - традиционна за българския пазар; Битумната керемида – едно от нашите нововъведения в България преди 20 години; Вълнообразният битумизиран лист „Ондулин” - най-популярният в цял свят, дал името на търговската ни марка.

„Ондувила” е съвременен естетичен материал, обединяващ естетиката, сигурност и лекотата. Тя е комплексна система с универсално приложение – от малкия навес до сложния многоскатен покрив.

На второ място предлагаме универсалния обновен лист „Изолин SC 380” за системата „Ондулин под керемида”. Той е приложим за всякакъв вид керемиди, което значително улеснява работа на нашите клиенти и партньори. На трето място – в помощ на индустриалното и аграрното строителство, разширяваме гамата от пластмасови листове от полиестер и поликарбонат.

Чрез прозрачните листове можем да осигурим естествено осветление на сградите, през покрива или през фасадата, а чрез непрозрачните – да подпомогнем изграждането на обекти в агресивна производствена среда. Устойчивостта на тези продукти на химически агенти ги прави подходящи за сгради, подложени на вредните въздействия на солените морски води. На четвърто място предлагаме универсална боя за освежаване на цветовете на покривите. Този продукт дава възможност да се възвърне първоначалния естетически вид на покривния материал за поне още 10 години на приемлива цена.

Как бихте коментирали състоянието на пазара на строителни материали и изолации?
През последните 3 години строителният сектор и свързаният с него пазар на строителни материали се сви значително. Наблюдават се две противоречиви тенденции. От една страна инвеститорите, които разполагат с ресурси, предпочитат качествените материали и гаранциите. Тъй като в момента инвеститорите най-често са бъдещите стопани на обектите, те залагат на дългосрочната сигурност и високата надеждност. От друга страна много спешни ремонти се правят „да се закърпи” положението до по-добри времена. Тогава се търси евтиното. Като член и един от учредителите на БАИС /Българската Асоциация за Изолации в Строителството/, ОНДУЛИН винаги е отстоявал принципната позиция за спазването на стандартите и нормативните документи. Като наш общ успех разглеждам приемането на Наредба № 2 от 6 октомври 2008 г. за проектиране, изпълнение, контрол и приемане на хидроизолации и хидроизолационни системи на сгради и съоръжения. За съжаление системата на контрол все още не е наложила спазването на изискванията на тази наредба. Все още на пазара се предлагат и се влагат в обектите материали, не отговарящи не изискванията, заложени в нея.