СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 2, 2012

“Софарма Бизнес Тауърс” е с минимални енергийни разходи

Разговор с инж. Богомил Хорозов, Проектант на част ОВКИ на „Софарма Бизнес Тауърс”

“Софарма Бизнес Тауърс” е с минимални енергийни разходи

Г-н Хорозов, бихте ли разказили повече за реализираните в сградата системи по част ОВКИ?
Системите по част ОВКИ, поддържащи микроклимата в сградите, са проектирани съгласно изискванията на Наредба №15. Основен топлоизточник за зимен режим са абонатни станции, свързани към градската топлопреносна мрежа и термопомпени машини с вградени фреонови агрегати. Отоплението на сградите за преходни сезони е с термопомпени машини с въздушно охлаждане и термопомпени машини с вградени фреонови агрегати. Охлаждането за летен режим се осъществява с термопомпени агрегати с въздушно охлаждане и студоносител вода – разтвор на пропилен гликол. Студоносителят се транспортира до подови и таванни вентилаторни конвектори. Особеното в нашето решение за климатизиране на офисната част е използването на децентрализирана вентилационна система. Осигуряваме пресен въздух за всеки офис, съгласно нормативните изисквания и същевременно сме избегнали наличието на огромни вентилационни камери и транспортиращи въздуховоди, огромни загуби по трасета и инертност на системите. Проектираните системи осигуряват гъвкавост по време на експлоатация и минимални енергийни разходи.

Прецизната автоматика и сградните системи за контрол са в основата на енергийната ефективност за нашите системи. За летен режим системите се изключват напълно, тъй като сградите са защитени максимално от проникване на топлина от слънчева радиация с енергийно обследвани и със специална конструкция слънцезащитни щори, монтирани в окачената фасада. Избегнат е всякакъв разход на енергия, ако не е нужно – при отворен прозорец се изключват най- близките конвектори или се изключва притокът на пресен въздух и естествено обработката му при празен офис.

Какво технологично оборудване използвахте?
Отоплението е осигурено с абонатни станции производство на БРУНАТА БЪЛГАРИЯ. Монтирани са необходимите регулиращи и измервателни уреди. Регулирането на дебита и количеството топлоносител в сградите се извършва с уреди на ІМІ и DANFOSS.

Климатизирането се извършва с термопомпени агрегати с вградени фреонови агрегати, производство на ДАМВЕНТ Бургас, въздушно охлаждаеми, водоохлаждащи агрегати на HITACHI, подови и таванни вентилаторни конвектори на GEA. Всички изброени съоръжения са с максимален коефициент на трансформация и минимален разход на ел. енергия. Водоохлаждащите агрегати на HITACHI са с винтови компресори, позволяващи стъпално регулиране на мощността от 7.5% нагоре. Термопомпените агрегати с вградени фреонови агрегати, производство на ДАМВЕНТ Бургас, са ново поколение съоръжения за вентилация и климатизация. Вкрадените в корпуса на вентилационната камера фреонови агрегати са поставени в идеални условия за работа, не се влияят от външните температури и респективно много висок коефициент на трансформация при минимални ел. товари. Всички вентилационни камери са с вградени рекуперативни топлообменници, които отнемат топлинната или хладилна енергия от изхвърляния обработен въздух и я отдават на постъпващия пресен въздух.

Сградата е вече в експлоатация. Потвърдиха ли се проектните очаквания за консумация на енергия?
Категорично да. Енергийният анализ на сградата – специално в офисната част, показа, че разходите за отопление ще бъдат по-малки от проектните при нормални температурни условия. Много добрите показатели на окачената фасада в стъклената и плътните части и прецизната работа на вградените щори доведоха до минимална работа на вентилаторните конвектори по отношение разход на топлинна енергия от абонатните станции.

Как виждате развитието на подобни системи в новостроящи се сгради?
За мен децентрализираните системи за климатизиране и осигуряване на конфорт с пресен въздух са най-доброто проектно решение и най-изгодни за инвеститора. Регистриране на минимални енергийни разходи, осигуряване на пълна автономност на наемните или собствени единици, осигуряване на абсолютно точно отчитане на изразходваната енергия. Нашата практика го показва нагледно.