СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 3, 2012

Термосоларните системи завоюват нови позиции

Термосоларните системи завоюват нови позиции

Три нови луксозни хотела в Турция, Република Южна Африка и Дубай разчитат на слънчевата енергия, за да осигурят необходимата за взискателните си гости гореща вода. Използването на слънчеви системи за гореща вода не само подобрява екологичният имидж на хотелите, но и позволява да се реализират значителни икономии и подобрена надеждност при проблеми с енергийните доставки.

текст инж. Вера Ангелова

За много хора слънчевите инсталации за топла вода са нова и не добре позната технология. Но дори и ако те самите да не притежават такава, вече е възможно да използват гореща вода, загрята от слънчевата енергия например в хотела, в който са отседнали. Това може да е луксозния хотел Armani в най-високата сграда в света в момента Бурж Халифа в Дубай, в или уникалния Cappadocia Cave в Турция, където гостите на хотела могат да спят в стаи, стилизирани като пещера. А защо не DaVinci Hotel, новият луксозен хотел в центъра на Йоханесбург. В трите случая обитателите на хотела може дори да не забележат слънчевите колектори а и най-вероятно дори за миг няма да се замислят откъде идва топлата вода в техните вани и джакузита. Но всяка една от споменатите инсталации си заслужава да се разгледа подробно, тъй като участващите компании са подходили доста иновативно и креативно за планирането на система, която да отговаря на всички изискания за най-висок стандарт.

Кападокия – връщане към природата
Всеки, който оценява дестинациите със специфичен характер, би желал да посети Кападокия и по-конкретно Cappadocia Cave Resort & Spa в Турция. Кападокия е името на известна местност в Централна Анадолия, за която са типични красивите вулканични скални образувания. Хотелът е само на 4 км от листваната в списъка на ЮНЕСКО световно културно наследство местност Гьореме, която е известна със своите пещерни църкви.

Хотелът е изкопан от естествените вулканични скали в региона, като по този начин е вграден в скалите и е построен на стъпки. На разположение на посетителите му са 79 луксозни стаи в пещерен стил. Цените за нощувка започват от € 300 на нощ на човек като достигат до € 1200. Освен на екстравагантното местоположение и невероятната гледка над Кападокия, гостите на хотела могат да се насладят и на различни уелнес услуги. Освен всичко останало, хотелът разполага с два отопляеми басейна (открит и закрит), две сауни, снежна стая (охлаждане), парна баня, две турски бани и джакузи, стаи за специални терапии и лечения. Това изисква много гореща вода и по този начин много енергия за затоплянето й. Преди собствениците да решат да инсталират термосоларна инсталация, за произвеждане на цялата необходима топлинна енергия са използвани въглища. За целта са инсталирани необходимите котли, в които се изгарят въглища, за да се произведе гореща вода за централно отопление и битова гореща вода с помощта на топлообменник. Тези котли са все още популярни в малките градове на Анадола, където цената на въглищата е ниска.

Основната причина за въвеждане на новата система, е да се спестят пари и да се постигне по-голяма независимост от изкопаемите горива. Освен това, собствениците на хотела целят да се намали до минимум количеството на черните сажди, отделяни от изгарянето на въглищата, за да се поддържат чисти и естествено красиви околностите на хотела.

През април 2009 г., Ezinç Metal, фирма-производител на слънчеви колектори и бойлери, базирана в Кайзери, получава поръчката за слънчевата инсталация за топла вода за хотела. Проектът е завършен в максимално кратък срок под ръководството на отдел Продажби на компанията.

Системата се състои от 40 сини селективни слънчеви колектора, всеки с площ от 2.3 м² за производство на 5000 литра топла вода за водоснабдяване и за нуждите на спа-центъра. Инсталацията влиза в експлоатация в края на юни 2009. Според данни на производителя, тя произвежда 92 142kWh енергия годишно, което се равнява на 1 930 344 литра гореща вода с температура 55 °C. По този начин, според изчисленията, се спестяват 17 336 кг въглища всяка година.

Най-голямото предизвикателство при реализацията на проекта се оказва решението къде да се разположи системата. Тъй като конструкцията на хотела е стъпаловидна и стаите са издълбани в скалата, пространството е ограничено значително. Затова се оказва най-разумно слънчевите колектори да бъдат инсталирани само в областта на терасата. По този начин, обаче, разстоянието между сервизното помещение и слънчевите колектори се увеличава, което налага изолацията на свързващите тръби да бъде проектирана с по-голяма дебелина, в съответствие с изискванията за минимални загуби на топлинна енергия. 5000-литровия бойлер се намира близо до котелното помещение на старата система, за осигуряване на максимално добра комуникация между двете системи.

Към момента, по данни на Ezinç Metal, слънчевото покритие за битова гореща вода е около 65 до 70%, но няма точни обработени данни за делът на слънчевото подпомагане на отоплението на помещенията. Благодарение на високите летни температури в Кападокия, в хотела е произвеждана гореща вода с температура 85°C. Понякога през лятото, горещата вода не трябва да се съхранява и затова се изпраща директно за използване чрез бай-пас линия.

Хотел DaVinci в Йоханесбург
DaVinci хотел в Йоханесбург е най-новият хотел на Legacy Group, която притежава хотели и курорти в различни африкански страни. Разположен на площад Нелсън Мандела, той разполага с 230 стаи, включително 54 луксозни апартамента. Два ресторанта, фитнес център, уелнес спа център и плувен басейн с изглед към площада са само част от допълнителните удобства, който да привличат на гостите на хотела.

Според една от най-новите разпоредби на правителството на Южна Африка, се изисква от всички в страната за да намалят консумацията си на електричество чрез увеличаване на ефективността на използването му, когато това е възможно и чрез инсталиране на алтернативни средства за производство, когато е приложимо. Това е една от основните причини инвеститорите на хотела да се обърнат към Kayema Energy Solutions, които разработват слънчевата инсталация за производство на гореща вода. Цените на електроенергията в Република Южна Африка са се увеличили средно с около 30% през последните три години, като допълнително поскъпване с 25% се очаква в рамките на следващите две години, с потенциал за последващо увеличение на цените след това.

Kayema е една от най-големите компании, интегрираща решения за слънчева и вятърна енергия в Африка и не случайно изборът се спира на нея за проектиране на слънчевата система за хотел DaVinci. Израелският производител на слънчеви колектори Elsol предоставя плоските колектори с необходимия капацитет. Компанията KBI Инженеринг, производител на резервоари и арматура от Alberton, Южна Африка, отговаря за инсталирането на системата за циркулация (медните тръби, фитинги и изолация) за проекта на Kayema.

Хотелът привлича вниманието със своята модерна архитектура, отворена към комуникация със заобикалящата среда. Покривът е предвиден също да помести значителна част от оборудването на климатичните и вентилационните системи в хотела. В етапа на проектиране на системата изниква и още едно голямо предизвикателство – покривът не е изчислен да поема допълнителното натоварване от теглото на на соларната инсталация.

Слънчевите колектори са изградени върху опорни конструкции, като са издигнати над използваемата част на покрива. Към дизайна на всяка отделна стойка е подходено индивидуално, като всеки от опорните „крака” на стойката се позиционира директно върху някое от опорните „ребра“, като се спазват редица изисквания за естетически вид и устойчивост на натоварване от вятър до 2 кN/m². За осигуряване на структурна стабилност са използвани химически болтови съединения, които използват химическо лепило и по този начин създават по-силна връзка от механичните болтове. За тяхното анкериране в плочата в конкретното им проектно положение са изготвени отвори в плочата няколко месеца предварително. Сглобяемите рамки имат технологични ограничения на максималната височина, на която могат да бъдат издигнати, като освен това могат да се инсталират едва след приключване на хидроизолационните работи на покрива. За да се осигури достатъчно пространство, за движение на хора под инсталацията, системата е повдигната на 2.1 метра над нивото на покрива. Самото изграждане на тази допълнителна конструкция отнема много по-дълго от нормалното време, необходимо за инсталиране на панелите, медните тръби и изолацията. По данни на изпълнителя, фазите планиране и инженеринг отнемат два месеца, а самата инсталация – около три.

Общо 117 слънчеви колектора с големина 2.9 m² са инсталирани в DaVinci Hotel. Системата отвежда топлината до топлообменник в сервизно помещение 80 метра под покрива, където се загрява водата. В последствие тя се съхранява в три 10 000-литрови резервоара. Енергията от слънцето е достатъчна за загряване на 20 000 литра вода от 18 до 60°C всеки ден, което гарантира сигурност на снабдяването, дори при възникване на проблеми със системата. Системата е проектирана само за загряване на гореща вода. Като цяло, хотелът се нуждае от около 600 000 kWh топлинна енергия годишно за затопляне на вода. Капацитетът на слънчевата система е 360 000 kWh годишно, което е около 60 % от необходимото. Остатъкът се генерира, използвайки електричество. В случай на необходимост, обаче, участието на термосоларната система може да се увеличи до 100%.

Слънчевата система е автоматизирана и се контролира чрез температурни датчици, сензори за излъчване и помпи, като има възможност да събира и изпраща всички данни чрез мобилните мрежи към база данни, създадена за целите на мониторинга и контрола. Софтуерът дава визуални резултати за това как работи системата, колко енергия спестява и какво е финансовото изражение на тези енергийни спестявания.

В Южна Африка зимните месеци са май, юни, юли и август. Системата е пусната в експлоатация през април, преди отварянето на хотела през май. Проектът се оценява на около 212 000 евро, като изчисленото време за възвръщане на инвестициите, имайки предвид текущата цена от € 0.046 за kWh и очакваните поскъпвания, е около пет години, с отчитане на разходите за поддръжка. Системата е проектирана за експлоатационен период от 20 години.

Дубай – най високата кула в света
За Бурж Халифа е говорено и писано много, но каквото и да се каже, няма да бъде достатъчно. Със своите 28 метра и повече от 160 етажа, тази изумителна сграда държи не един рекорд що се отнася до технологичност, иновативност и креативност.

Бурж Халифа е сграда със смесено предназначение, помещаваща първият хотел Армани на три от етажите си, няколко луксозни резиденции Армани на осем от етажите, ултра-лукс апартаменти на 63 и офиси на 37 етажа. На разположение на обитателите са четири плувни басейна, ложа, четириетажен фитнес и уелнес клуб и много други удобства и забавления.

При такива небостъргачи трудно може да се говори за спестяване на енергия, но Emaar Properties, които са отговорни за изпълнението на проекта, поемат ангажимента да включат енергийно-ефективни технологии. От компанията отчитат факта, че мерките за подобряване на енергийната ефективност, особено чрез използване на възобновяеми енергийни източници, вече не са само вариант, а задължително условие за устойчиво развитие. Използвайки слънчевата енергия, Бурж Халифа служи за пример, за това как съвременното високо строителство може ефективно да интегрира щадящи околната среда и ограничените природни ресурси инициативи.

Една от тези инсталации е термосоларната система от 1020 m² селективни слънчеви колектори. Колекторите са произведени от Sole S.A , производител за слънчеви системи със седалище в Атина, Гърция. Колекторите са монтирани на покрива на офис-сградата, която е пристройка към кулата. Експлоатацията на слънчевата инсталация води до икономии на енергия, еквивалентни на 690 MWh всяка година. Около 60 000 литра вода се загряват дневно, по данни на Sole. Енергията се използва за хотел Армани и всички офиси и апартаменти в кулата. Инсталацията е завършена за около два месеца, като в изпълнението на проекта за взели участие повече от 50 души. Приблизителната стойност на проекта е около € 300,000.

Друга интересна особеност на кулата е стъклената облицовка. Повече от 174 000 m² стъкло е интегрирано в изпълнението на проекта. Стъкло със специални слънчеви и топлинни характеристики, което осигурява защита от отблясъци от силното пустинно слънце и висока степен на осветеност в помещенията, които, в същото време, са защитени от прегряване. Според производителя, Guardian Glass, стъклото е закалено и издържа както на екстремните температурни амплитуди в пустинята, така и на силните ветрове, появяващи се неизбежно с увеличаване на височината.

Разгледаните проекти са само малка чат от примерите, които показват, че термосоларната технология вече е толкова напреднала, че позволява да се задоволят изискванията за най-високо качество и надеждност, налагани от най-престижните хотели.