СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 3, 2012

Олимпийският колодрум

перла в короната на предстоящите игри

Олимпийският колодрум

Олимпийският колодрум в Лондон е вдъхновена от лекотата и ергономичността на велосипеда. Подчинени на тази водеща идея са като архитектурния модел, така и изборът на материали.
Строителство на тази внушителна сграда приключва в началото на 2011 г, преди останалите съоръжения от инфраструктурата на Олимпийските игри 2012. С капацитет от 6 000 зрители, колодрумът се отличава със своята 250-метрова писта със специално покритие, за конструирането на която са били използвани 100 тона стомана. Освен ефектна архитектура, колодрумът се отличава с иновативни технологични решения. В настоящия материал разглеждаме подробно някои от тях.


текст инж. Вера Ангелова

Денят на откриването на тридесетите Олимпийските игри наближава все повече и повече и Лондон вече е в трепетно очакване на настъпването му. Олимпийският огън вече е близо и изграждането на различните спортни съоръжения и сгради в олимпийското селце е завършена. Олимпийският парк вече очаква светлините на прожекторите и цветът на световния спортен елит. Една от най-внушителните сгради е Олимпийският Колодрум, първото съоръжение от комплекса, влязло в експлоатация.

Според организаторите на събитието това е едно от най-големите постижения при изграждането ан олимпийския парк. Сградата е избрана за носител на годишните награди AJ 100 в обединеното кралство. Според мнозина тази мега конструкция е предназначена да бъде икона на британската столица, като същевременно допринася за развитието на местния спорт. „Колодрумът неизменно ще се превърне в един крайъгълен камък на олимпийския парк. Резултатите, показани до момента, ни карат да бъдем оптимисти и да сме убедени, че предлагаме съоръжение на световно ниво за нуждите на елитните спортисти. Радостен е фактът, че благодарение на новите съоръжения, можем да се гордеем с наследството,което оставяме на новото поколение велосипедисти.“, коментира Дейвид Хигинс, главен изпълнителен директор на ODA – Olympic Delivery Authority.

Накратко, това е едно съоръжение, разположено върху 21 700 кв. м, изградено в северния сектор на Олимпийския парк в Стратфорд, Източен Лондон. Дизайнът е дело на архитектурното студио Hopkins Architects и ще приюти състезанията по колоездене, както и съревнованието в дисциплината BMX Supercross.

Изграждането на колодрума започва на 23 февруари, 2009 г. и е завършен преди посочения в организационния план срок, 13 януари 2011. Официалното му откриване се състоя през месец февруари миналата година, превръщайки го, по този начин, в първата завършена инсталация в навечерието на предстоящите Олимпийски игри. С инвестиция от около 150 милиона евро и с капацитет около 6 хиляди зрители, от ODA твърдят, че са поставили основите на традиции, свързани с устойчивото развитие в сектора, чрез използването на иновативни материали и технологии и чрез внимателна преценка и интеграция на архитектурни, строителни и конструктивни концепции. Резултатите със сигурност надхвърлят очакванията, отговаряйки на всички функцианплни особености, чрез използване на “обикновени и ефективни материали, които се поместват комфортно в рамките на наличния бюджет, като в същото време гарантират качество, надеждност и дълготрайност на конструкцията.“ След игрите, Колодрумът ще бъде едно от малкото съоръжения, които ще останат на мястото си. Разбира се, това се дължи на факта, че е построен върху вече съществуващо спортно съоръжение (пистата Eastway), следствие на което едно от основните изисквания на местната власт е около Колодрума да се изгради допълнително трасе с дължина 6 km за практика, тренировки и състезания с планински велосипеди.

Идеята
Освен всички технологични и функционални особености, с които сградата трябва да бъде съобразена, свързани основно с тези, наложени от спорта, който се практикува, Олимпийският Колодрум в Лондон трябва да удовлетворява още много едно важно изискване: да служи като крайъгълен камък или архитектурна забележителност на града. За целта е необходим запомнящ се облик и привлекателна, иновативна форма, която да радва окото на наблюдателя. От тази гледна точка, естетическото въздействие се превръща в значим фактор. Няма как да не бъде така, след като архитектурната форма позволява той да бъде перлата в короната на олимпийския парк, надминавайки дори London Aquatic Centre, който също е едно забележително постижение на съвременната спортна архитектура.

Както вече споменахме, архитектурното решение на Колодрума е вдъхновено от неговия основен потребител: велосипеда. Велосипедът е един чудесен пример за предмет, съчетаващ оптимално ергономичност, функционалност и ефикасност. Основната цел на архитектурния екип е да се постигне оптимален баланс между креативност и иновативност в дизайна, от една страна и максимална инженерната точност и ефективността на производство, от друга. Готовият проект трябва да отразява всичко това. От архитектурното студио добавят: „Сградата не бива да се възприема като имитация на велосипеда, а като триизмерен отговор на функционалните изисквания на сградата, чиято характерна архитектурна форма е възникнала като плод на интегриран подход от страна на проектантския екип с фокус върху рентабилността и ефикасността във всички аспекти на строителството.“

Накратко, дизайнът е фокусиран върху намаляване на теглото и размерите на констуктивните елементи, предлагайки лека и надеждна констукция с минимално количество използван материал. Всичко в проекта трябва да бъде осмислено от гледна точка на опимизиране на бюджета и намаляване на въглеродния си отпечатък на сградата през целия й експлоатационен период. Стремежът към ефикасност и оптимално използване на ресурсите се въплъщава в едно архитектурно решение, залагащо на геометрия, която използва пространството по оптимален начин, без загуби. Всеки ъгъл е конструиран така, че да е функционално оптимален, в съответствие с предназначението си. Всички аспекти на архитектурата отговарят на изискванията на спорта, неговите различни дисциплини и видове състезания. Условията за развиване на максимална скорост на пистата, за които ще стане дума по-късно в статията, са от съществено значение. Но същото се отнася и за изискванията за опазване на околната среда и осигуряване на адекватен микроклимат във всички помещения на сградата, в съответствие с предназначението им. Това са определени изисквания към температурата, осветлението и вентилацията, които са от значение за спортистите, за да се представят максимално добре в състезанието. Необходимо е да се балансира отоплението, осветлението и да се регулира температурата за поддържане на стандартите на състезания от класа на олимпийските надпревари. За велосипедисти, колкото по-топло и влажно, толкова по-добре. Само че за зрителите има определен лимит колко високи може да са температурите, за да се поддържа комфорта им.

Поради тази причина, всички системи са проектирани да поддържат висока температура в сградата, като се осигурява достатъчна вентилация на трибуните. Импламентирани са пасивни стратегии за вентилация и осигуряване на естествено осветление в това, които също така добавят щрихи към екологичния и устойчив облик на сградата.

Използваното осветление позволява максимално оползотворяване на естествената светлина. При изграждането на колодрума е засегната и темата за пестене на вода, като включените в проекта санитарни тела позволяват повторно използване на дъждовната вода по оптимален начин.

Типичната, запомняща се форма на покрива също е важен естетически елемент, пряко свързан с идеята, която архитектите искат да внушат с концепцията си. Внушението за велосипедната писта се подсилва и с типичната геометрия на покрива, постигната с двойна извивка.

Работа по проекта поражда много предизвикателства, които изискват, отсамото началото на проекта, координиране на екипите от архитекти и инженери. Това позволява да бъдат спазени сроковете и изискванията на клиента при завидно качество ан работата. Мултидисциплинарният екип, към който се присъединява и известният британския колоездач Крис Хой. Неколкократният олимпийски и световен златен медалист допринася с практически съвети за изграждането на състезателната писта. Всички особености, които трябва да бъдат съобразени в проекта, са взети под внимание, като за целта е приложен параметричен модел на проектиране. Чрез използване на специално разработен софтуер се дава възможност за пълно разгръщане на идейния проект и прецизно управление на всички допълнителни модификации в реално време.

Конструкцията
За изграждането на тези конструкция с площ 21 700 кв.м при необходимото ниво на сигурност, съответстващо на предназначението, в конструкционните планове на основите са заложени 900 пилотни фундамента, достигащи до дълбочина 26 метра.

Следвайки основната концептуална линия на проекта и изискванията към конструкцията, като основен строителен материал е избрана стоманата. Нейната отлична носимоспособност и механички свойства, както и доказаната й ефективност при изграждането на сложни архитектурни форми й дава предимство в този проект пред алтернативните възможности. Благодарение на благоприятната комбинация от качества, по-сложните носещи елементи на покрива, външната фасада и горното ниво на трибуните са изпълнени изцяло от този материал. От особена важност от гледна точка на екологичното позициониране на проекта е и факта, че конструкционната стоманата е изцяло местно производство, което в светлината на устойчивостта на проекта, е оползотворена възможност за намаляване на емисиите на въглероден двуокис при транспортиране. Стоманатаа местно производство също доказва съществената роля, която британските компании играят при изфграждането на спортните съоръжения за Олимпийските игри.

Разбира се, за конструкция от такава величина е невъзмножно да не се използва и стоманобетон. Той е основен материал за основното ниво на съоръжението, не само за архитектурни му достойнства, но и защото той спомага за увеличаване на масата на конструкцията, което осигурява сигурност на констукцията и повишена устойтивост на силите на преобръщане, генерирани от стоманените въжета, участващи в конструкцията на покрива.

Колодрумът има капацитет от 6 000 зрители. Трибуните са обособени в две нива – горно и долно, разделени с площадка за движение на зрителите, която е разположена на нивото на главния вход на сградата. Това архитектурно решение позволява на посетителите да продължат да следят действието на пистата, дори когато се налага да напуснат залата по една или друга причина. В горната част са разположени 2500 места, а на долното ниво са останалите 3500. Те позволяват изглед 360° към пистата, което не е типично в този вид констукции. Публиката обикновено се разплоага от двете страни на пистата, съответстващи на правите участъци. В повечето случаи няма зрители в краищата на пистата цели. Изследвания са показали, че това често се оказва доста смущаващо за състезателите, тъй като така те съпреживяват емоциите и вълнението на публиката само на правите.Решението на архитектите е д асе включи фактора зрител по цялта дължина на пистата, като така се разпределя равномерно шума на тълпата и не се разсейват велосипедистите. В допълнение, специално проектирано остъкляване позволява от всяка точка на олимпийския парк да се види случващото се вътре в Колодрума.

Освен сложната геометрия, големият наклон на пистата и условията на микроклимата, голямо предизвикателство за инженерните и архитектурните екипи е да се проектира осветлението на велоцентъра. За покриване на стандарта за подобен тип конструкции е необходимо да се произведат 2000 лукса, за се гарантира качество на телевизионните записи и улеснена работа на операторите. Всяко състезание ще се излъчва с висока разделителна способност, така че подходящото осветление е възлов момент.

Отвън сградата е облицована с 5000 кв.м червен кедър, произведен в Канада. Това покритие позволява да се направи архитектурен паралел с интериорното решение за дървена настилка на пистата. Фасадата е вентилируема за подпомагане на охлаждането на интериора. Естествената вентилация е устойчив елемент, който допринася към цялостната еколологосъобразна стратегия на проекта. В допълнение, разположението на редове прозорци по продължение на покрива спомага за намаляването на необходимостта от изкуствено осветление.

Пистата
Безспорно най-важната част от Колодрума е пистата с общо дължина 250 метра, която трябва да отговаря на всички изисквания на Международния съюз по колоездене и да получи официалното одобрение, съобразно с техническите изисквания за различните видове състезания. За да се гарантира съответствие в проектирането са включени няколко състезатели, които също са участвали в тестването на пистата.

Разбира се, тъй като геометрията на пистата изисква наличието на стръмните склонове, което ще увеличи скоростта на велосипедистите, след като навлязат в правите. В крайна сметка, 26 дърводелци, са работили в продължение на осем седмици за създаването на тази писта, изпълнена изцяло от чамов материал (сибирски бор), сертифициран от Forest Stewardship Council (FSC). Всеки един от боровете е със сечение 40 х 40 мм и дължина 6 метра, предмет на специалнен избор, защото според специалистите, тези дървета растат изключително прави. За дасе съединят отделните елементи са били необходими 350 000 гвоздеи, разпределени равномерно по цялата повърхност.

Покривно покритие
Носещата кабелна мрежа, която придава типичната форма на пкрива, е изградена от около 16 км стоманени кабели. Тя се счита за специален елемент, който придава естетическата идентичност на Колодрума.

Наподобявайки геометрията на пистата, покривът на Колодрума е изграден конструкционно от кабели с 36 мм диаметър. Тъй като целта е била да се получи максимална ефективност с използване на минимално количества материали, подобно на конструкцията на един състезателен велосипед е избрана тази конкретна форма, която не е сред популярните решения в Обединеното кралство.

Тази техника позволява да се намали значително теглото на покрива до около 30 кг/кв.м, което е почти наполовина на теглото на покрива на Олимпийския Колодрум в Пекин. По този начин, мрежата поддържа общо около 100 тона стомана. Една малка цифра, в сравнение с 3 000 тона, които изграждат покрива на London Aquatic Centre. Тази възлова разлика между двата проекта се отразава неизменно и в бюджета, който е намален повече от половината.

Покривната конструкция представя един ефективен дизайн по отношение на материалите, иползвани при строителството. Тъй като естественото положение на един окачен кабел съвпада с надлъжната извивка на покрива. По този начин всеки стоманен кабел от конструкцията работи с пълната си ефективност. Самата мрежа е изградена на ниво земя, за да се избегне продължителната и уморителна работа на височина. Изолацията е положена върху дървените покривни панели, които са окачени на носещата конструкция. Самата изолация е фибростъкло с дебелина 300 мм. Материалът е избран поради отличните си толкоизолационни качество и ниското си тегло. В крайната сметка носещата конструкция, която поема натоварването от покрива, изисква използването на 2 500 стоманени профила, които предават товарите към базата от 48 стоманобетонни колони, които също поддържат и горното ниво на трибуните.

Олимпийският Колодрум несъмнено е сред перлите в короната на Олимпийския Парк в Лондон. Оставаме в очакване на началото на игрите, когато тази перла ще заблести с пълната си сила.