СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 3, 2012

Продуктите ни отговарят на високите изисквания за качество и надежност

Разговор с Георги Соколов и Емил Ценов, Управители на фирма Хидромотор

Продуктите ни отговарят на високите изисквания за качество и надежност

Повече от 16 години предлагате на българския пазар специализирана техника и машини на световноизвестни марки. На какво разчитате, за да давате най-добрите решения на своите клиенти?
Дългогодишният опит, придобит в работата ни, доказва неоспоримото качество на техниката на двете фирми, чиито изключителен представител сме – Пуцмайстер и Либхер.

В началото се занимавахме с ремонт на машини. Всяка машина за нас беше предизвикателство от техническа гледна точка. Намирането на решение от наша страна, след като и специалистите от завода производител не са разрешили даден проблем, ни даваше необходимото самочувствие да продължим напред. И така, машина след машина, хората от бранша разбраха за нас. С много труд извоювахме доброто име на фирма Хидромотор. Първоначално, до създаването на базата ни, извършвахме ремонти основно на място, при клиенти от цялата страна.

Ежедневно, при среща с клиентите ни – собственици и машинисти, обръщаме внимание върху безопасната работа и правилното обслужване на техниката. Това води до значителни икономии на резервни части и време за ремонт.

Работим много в посока да образоваме нашите клиенти без да им създаваме натрапчивото усещане, че знаем всичко или да им налагаме някакво клише. Всяка година провеждаме двудневни курсове за обучение на машинисти за работа с бетонпомпи.

След него организираме парти-среща със собствениците на бетонпомпи и бетонови възли. На тези срещи колеги от Германия изнасят лекции за експлоатацията на машините и предоставят информация за новите продукти. В разговорите си винаги се стремим клиентът да има свободата да участва, за да може да разбере информацията, която получава и да я осмисли преди да вземе решение. Независимо от неговото решение ние желаем да оставим в него усещането за приятелски настроена фирма, фирма на която той винаги може да разчита. Това за нас е също много важна насока в работата с клиентите.

С какви предимства и технически показатели се отличават предлаганите от Вас машини?
Предлаганите от нас продукти отговарят на високите изисквания за качество, надежност и ефективност на европейските норми, както и на нашите клиенти.

Специализираната техника на Либхер-смесителна техника: бетонови възли, бетоновози и рециклиращи машини отдавна е завоювала челно място в световните класации за качество и надеждност. Фирмата ни предлага нови и употребявани машини, гаранционни и следгаранционни ремонти и всички необходими резервни части и консумативи. Партньорството с Либхер ни даде възможност да предложим на пазара едно цялостно решение от машините за производство до машините за транспорт на бетон. Основното предимство на бетон помпите на Пуцмайстер е, че те са пето поколение. Всички останали са второ и трето, и само още една фирма вносител има помпи четвърто ниво. Ето защо, ние сме сигурни в нашите машини, разбира се, ако са правилно експлоатирани и поддържани. Относно качеството на предлаганите от нас бетонпомпи Пуцмайстер и резервни части, за тях сме правили статистика на себестойността при работата им, сравнено с тези на конкуренти продукти. Резултатите показват от 0,6 до 2,1 пъти по-голяма ефективност на нашите машини в сравнение с всички останали.

Какво Ви даде партньорството с тези световноизвестни марки?
Дадоха ни посока за развитие. След натрупания през годините опит в областта на поддръжката на машите, насочихме развитието на фирмата и в търговска посока. Поставихме си за цел да създадем такива условия във фирмата и за търговска работа и за извършване на ремонт, които да отговарят на нивото на нашите партньори. Учихме се от техния опит за маркетинг, за поддръжка на машините, за работа с клиенти. Нашата структура повтаря в умален размер структурата на нашите партньори. Пуцмайстер създадоха и поддържат у нас чувството, че принадлежим към едно голямо семейство. Личните ни контакти не са само по между ни, но и с нашите клиенти. Ние приобщаваме и тях към това голямо семейство. Всеки, който си е купил Пуцмайстер трябва да бъде така обслужван, че да остане доволен и да бъде клиент на компанията и за бъдеще. Първо защото качеството е ненадминато, второ, защото и обслужването уникално.

Фирмата предлага и професионална поддръжка на технологичното оборудване. Разкажете повече за сервизната база и услугите, които предлагате.
С увеличаването на обема от работа, започнахме да изпитваме необходимост за разширяване на дейността. Изграждането на собствена база беше логично решение.

Всяка година нашите инженери Станимир Овчаров и Пламен Георгиев специализират във фирмите в Германия. Затова и качеството на извършваните ремонти е отлично.

През 2007 г. на строителното изложение Баума в Мюнхен получихме награда „Най-добър сервиз на Пуцмайстер в света”. Това задължава много.

Предвид дългогодишния опит в бранша, какви са очакванията Ви за развитието на строителния сектор в близките години?
Нашият пазар е твърде хаотичен. Това е в резултат от развитието на строителния пазар. През последните години се закупиха много машини и съоръжения, които са физически и морално остарели, с които естествено не се отговаря на съществуващите норми. Тук е ролята на контролиращите органи да не допускат в производства да се използват съоръжения, които не могат да осигурят краен продукт, отговарящ на нормите.

Прогноза за развитието в строителния сектор не може да бъде направена еднозначно. В световната икономика винаги е имало възход и спадове. Строителството е самият живот, а животът не може да спре. Българската икономика тепърва ще се развива. Ще се изграждат производствени мощности и инфраструктура. 2014- 2015 г. очакваме нов подем в строителния сектор.