СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 4, 2012

Български проект със специална награда на Международния финал на конкурса „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“

Български проект със специална награда на Международния финал на конкурса „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща“

Международният финал на конкурса за студенти по архитектура „Изовер Мулти-Комфортна Къща“ се проведе на 22-25 май в Братислава, Словакия. В състезанието се включиха 60 проекта от 21 държави: Беларус, България, Великобритания, Германия, Естония, Испания, Казахстан, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Финландия, Хърватска и Чехия.

Българският проект на студентите Зорница Петрова, Георги Грозданов, Ивайло Александров от ВСУ „Любен Каравелов“ София е награден със специална награда.

Участниците предложиха разработки за „Обновяване и обществено развитие на пост-индустриална зона в района на басейн Трент в Нотингам, Великобритания“, обхващащи следните основни теми: проект‑предложение за регенериране, обновяване и създаване на квартал, в който да се настанят 12-15 семейства; развитие и проектиране на необходимата инфраструктура, осигуряване на работни места /офис-площи/, места за отдих и забавление. Проектът и новите функции трябваше да бъдат част от програмата за обновяване, основана на съвременни идеи за устойчиво пост-индустриално градско възстановяване, регенерация и развитие и да даде нов импулс и живот в развитието на съществуващата градска среда. Новите жилищни сгради трябваше да отговарят на концепцията за „Мулти–Комфортна Къща на Изовер”, което означава най-висок топлинен комфорт, спестявания на енергия, намаляване на вредни емисии на СО2, отлични акустични качества, противопожарна защита и безопасност.

Журито имаше изключително тежката задача да избере най-добрите проекти между всичките 60. А конкуренцията беше наистина сериозна. Всеки проект впечатляваше със своята креативност, иновативност, характер и разнообразие.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини