СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 4, 2012

Удовлетворени сме от успешно реализирания проект на Галерия Бургас

Разговор с арх. Петя Демирева, водещ проектант на Галерия Бургас

Удовлетворени сме от успешно реализирания проект на Галерия Бургас

Галерия Бургас е пример за екологична сграда от ново поколение, получила сертификат по LEED. Бихте ли казали малко повече за този сертификат?
Програмата за сертифициране LEED отскоро навлиза в България. Тя ни връща към миналото, когато сградните инсталации не са били толкова високотехнологични, а са се използвали основно естествени методи и проектантски подходи, за постигане на комфорта в сградите. Това е начин всички ние - участниците в процеса на строителство и потребителите му, да подхождаме по-отговорно и съзнателно към околната среда.

Няколко са направленията, при оценяване на сградите, кандидати за сертификат - местоположение, вътрешна среда, материали и ресурси, вода и енергия.

Местоположението на обекта разглежда възможността за използване и/или рециклиране на съществуващ сграден фонд и материали на терена, предназначен за новото строителство.

Второто направление е по отношение на заложените в сградата материали. Препоръчително е те да бъдат доставени от райони в радиус не по-голям от 500km. Голям плюс е използването на рециклирани материали. Например в Галерия Бургас 50% от използвания алуминий за дограма е рециклиран. Дървото, което приложихме за различни облицовки и настилки, трябваше да бъде сертифицирано, т.е. дървесина от територии, специално залесени с цел дърводобив. Подобни сертификати се изискваха и за повечето материали за довършителни работи – например бои с ниско съдържание на летливи органични съединения, намаляващи замърсяването на въздуха впоследствие.

Интересно за проекта и свързано с много важното направление Вода е озелененият покрив - градина. Благодарение на приложената съвременна система с дренажни композити, се пести от естествения дренажен материал и се осигурява много добър воден баланс за растенията. Интегрирането на промишлен водопровод, минаващ през имота, позволи да се намали на 100% потреблението на питейна вода за различни нужди в сградата по време на експлоатацията – напояване на зелените площи, промиване на тоалетните, в автомивка и др.

Важно и задължително условие е разделното събиране на отпадъци, за което беше изготвен план дори и по време на строителството.

Разкажете повече за сградните инсталации и други решения, които приложихте, с оглед постигането на висока енергийна ефективност.
Това са решения относно енергията, изразходвана за отопопление и климатизация, както и за осветление - фактори обуславящи вътрешния микроклимат на сградата. Още в самото начало на процеса по сертифициране беше направен енергиен модел на сградата, за да се провери на какво равнище сме по отношение консумацията на енергия, преди да се предприемат конкретни мерки за подобряване на енергийната ефективност. Бяха заложени всички технически параметри на сградата. Резултатите от този модел бяха доста добри. Подобрения имаше по отношение избора на нискоемисионни стъкла с по-добър коефициент на топлопреминаване Ug=1.0W/(m2K), както и в оптимизиране площите с естествено осветление – баланс между прегряване и достатъчно естетвено осветление. Самият проект за интериорно осветление дава по-приглушена обстановка, която е едно по-икономично решение, създаващо приятна атмосфера за посетителите и даващо възможност на търговците да изпъкнат с по-интензивно осветените си витрини.

Направиха се и допълнителни изчисления за ОВиК инсталациите с цел да се минимизират разходите за отопление и охлаждане.

Какви предизвикателства срещнахте по време на работа над проекта?
Проектът стартира в сложна икономическа обстановка. В техническа фаза, беше „замръзен” за известен период от време. След като започна отново се направиха промени от гледна точка на финансови спестявания. Някои от тях, на по-късен етап спомогнаха и за сертифицирането по LEED. Например горното осветление беше редуцирано на повече от 50%. Следващото предизвикателство беше самото сертифициране.