СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 5, 2012

По-позитивно настроени сме от нашите клиенти

Разговор с г-н Николай Младжов, Управител на фирма Z & M Private Co

По-позитивно настроени сме от нашите клиенти

Зет и Ем Прайвит Ко. е създадена през 1990 г. първоначално като изключително представителство за България на германския концерн О&К, прераснал през 1998 г. в интернационалната компания Терекс Майнинг, а от 1994 г. представлява и интересите на друг гигант – немския концерн ThyssenKrupp Fordertechnik.

През 2004 г. фирмата започва работа в минния сектор и на средноазиатските пазари със собствени представителни офиси и персонал в Алмати (Казахстан) и Ташкент (Узбекистан), а от юни 2005 година е регистрирано и започва дейност Зет и Ем Прайвит Ко. Казахстан ТОО.

От началото на 2005 г. Зет и Ем представлява интересите на японския гигант "Hitachi Construction Machinery". Зет и Ем е лидер на българския минен пазар и е с впечатляващи позиции на средноазиатските пазари, като доставяната от фирмата техника работи в най-големите рудодобивни предприятия в съответните страни – Елаците Мед, Асарел Медет, мини Перник, мини Марица Изток, мини Бели Брег, Джайрем (Казахстан), Казахмис (Казахстан), ССГПО (Казахстан). До края на 2012 г. предстои откриване на офис в Скопие, Република Македония.

От 2010 г. функционира супермодерен шоурум HITACHI/Z&M в София, като цикълът в комплекса се затваря с открита площ с налични машини, сервизна сграда и консигнационен склад.

Пълната гама минна, строителна и пътна техника, която Зет и Ем Прайвит Ко. предлага на своите партньори, в пакет с гаранционни и извънгаранционни сервизни услуги, консигнация на резервни части и възможност за лизингово финансиране, се допълва от продуктите на производствените програми на Terex Global, Sandvik Mining & Construction, Phoenix Conveyor Belts, Dieci, Paus Maschinenfabrik, Schopf, Sumitomo Construction, Kuper и Trevi Benne.


Г-н Младжов, кои са новостите около дейността на Z & M Private Co? Разкажете за някои от тях.
Въведохме на пазара нова генерация машини на Hitachi, която беше представена за пръв път на изложението Intermat 2012 тази пролет във Франция. Hitachi следва всички тенденции, наложени от водещи производители, и в съответствие с новите екологични норми беше въведен новият модeл Zaxis-5. Нововъведенията касаят най-вече багерите от среден клас – 25 и 35-тонни багери и товарачи от клас 25-тонни, а също и по-големи машини от минния сектор – 67 и 80-тонни багери.

По последни данни, от 2008, 2009 и 2010 г., Hitachi се нарежда на челни позиции сред производителите в Европа, и в тази връзка, модификациите на моделите, които се наложи да се направят, бяха неизбежни.

В краткосрочен план, предстои ни участие на Международния технически панаир в Пловдив тази есен. Последните години бяхме свидетели на много по-голямо предлагане, отколкото търсене по време на панаира. След спада в строителството през 2009 г., започна да спада и броят на участниците-изложители. Така, през 2010 и 2011 г. ние се оказахме най-големият изложител. Предлагахме повече машини, увеличи се площта на щанда ни, винаги сме участвали много мащабно, няколко години печелехме награди за най-добър щанд и най-добър дизайн. Поради тази причина от панаира ни предложиха съвместно участие и тази година ще бъдем генерален спсонсор.

Върху какво сте насочили усилията си към момента?
Както знаете, фирмата ни работи основно в две направления – минният сектор, където предлагаме големи, тежки машини за работа в кариери и рудници - 200, 300-тонни багери и 100-тонни автосамосвали и строителният сектор. За нас основният бранш е минният сектор. От 90-те години сме монополисти в този сектор, с това се утвърди фирмата на пазара, на тази база започнахме работа с Hitachi, тогава сменихме един доставчик и започнахме да внасяме Hitachi. В този сектор бизнесът не се влияе от кризата. Метали се добиват непрекъснато, цените се покачват. Инвестициите в този сектор са дългосрочни, а една продажба на определен тип техника се реализира в рамките на година-две. Финансовите ресурси също са големи. Не се прави и компромис с качеството на техниката, купува се най-доброто. В минния сектор сме концентрирали изцяло усилията си. Имаме сервизни екипи, локализирани в кариерите, където работят наши машини, работи се на три смени, през цялото денонощие, защото в този бранш всяка минута работа е важна. Последните две машини, които влязоха на нашия пазар, са два броя 60-тонни самосвала и товарач с обем на кофата 5,5m3.

Разбира се, продължаваме и работата си в строителния сектор. В шоурума си винаги имаме налични 15-20 машини. Длъжни сме, според изискванията на фирмата-майка, да поддържаме затворен цилък, цялата гама – от най-малката машина – 500 кг, до машина 300 тона.

В момента в страната се работи активно по доста инфраструктурни обекти. Може ли да се твърди, че в резултат на това има и известно раздвижване на пазара на строителна техника?
Факт е, че към момента много нова техника не се купува, макар постоянно да текат някакви инфраструктурни проекти. Маржовете на дилърите са много ниски и са склонни да се свалят още, само и само, за да се продаде някоя строителна машина, за да не стои на склад. Надяваме се също да се промени законът за държавните поръчки, защото няма определен и ясен критерий при избор на строителна техника за даден проект.

Не можем да говорим за раздвижване в строителния сектор, което да е постоянна тенденция. Нещата се случват на етапи, има месеци, през които се наблюдава известно раздвижване, има и такива, когато се наблюдава затишие, като цяло обстановката е хаотична. Контактите с нашите клиенти показват, че те самите не са отпимистично настроени. Ние сме по-позитивни от тях. Хубаво за фирмата е, че на база другия сектор – минният, ние сме независими от обстановката на строителния пазар.