СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 5, 2012

Бъдещето принадлежи на високоефективните системи с ниска консумация на енергия

Разговор с г-н Стоян Здравков, Инженер Продажби в AHI Carrier

Бъдещето принадлежи на високоефективните системи с ниска консумация на енергия

Г-н Здравков, бихте ли разказали малко повече за дейността на AHI Carrier на българския пазар?
Нашата Компания, представляваща AHI-CARRIER в България, е създадена края на 2005 г. За това време успяхме да наложим продуктите с марка CARRIER и TOSHIBA, като едни от най-предпочитаните в бранша. Стремежът ни е да насочим пазара към най-високо ефективни системи за отопление и климатизация, което е и глобална цел във философията на компанията. Тези системи, подходящи както за жилищни, така и за административни сгради, могат да задоволят всяко изискване, използвайки богатото разнообразие от продукти. Системи CARRIER и TOSHIBA от най-висок клас на енергийна ефективност са инсталирани на най-престижните обекти в страната.

Към съвременните сгради изискванията за енергийна ефективност стават все по-големи. Бихте ли очертали тенденциите в сектора, наложени от стремежа за по-ниска консумация на енергия?
Изискванията за намаляване разходите за енергия са както глобални така и на местно ниво, поради непрекъснатото поскъпване на цените на енергията. Разходите на сградите за отопление, климатизация и производство на гореща вода са най-високи, спрямо останалите разходи. Поради това все по-актуални са ОВиК системи с рекуперация на топлина, както и такива с високи сезонни коефициенти на трансформация. Европейските и световни изисквания са към увеличаване използването на ВЕИ, каквито са и термопомпените системи. Все повече сгради разчитат изцяло на този вид системи за отопление, охлаждане и производство на гореща вода.

Представете някои от най-новите продукти и системни решения от гамата Ви, които се отличават с иновативен подход.
Актуални в момента са продуктите, специално разработени за отопление при външни температури до -20°С. Термопомпената система въздух-вода TOSHIBA ESTIA достига коефициент на трансформация от 4.77, най-високият в класа си. CARRIER също предлага термопомпени системи за отопление от последно поколение: Сплит система XP ENERGY с възможност за работа с няколко отоплителни зони до +60°С; Моноблок 30AWH с инверторна технология и подгряване на водата до +60°С при висок СОР; Термопомпа въздух-вода 61AF, предназначена само за отопление. 61AF подгрява вода до +65°С и при външни температури от +40°С и е подходяща за целогодишно производство на гореща вода за хотели, заведения и др. TOSHIBA ще предложи от септември нова VRF система с рекупериране на топлина от последно поколение. С нея в преходните сезони сградата се климатизира почти без консумация на електроенергия. Този вид високоефективни системи ще се ползват в най-високата сграда в София, строяща се на бул. „Цариградско шосе”.

Кои системи ще се наложат с оглед повишаване на енергийната ефективност?
Потребителите все по-сериозно обмислят избора на ОВиК система в зависимост не само от първоначалната инвестиция но и от възможността за по-ниски експлоатационни разходи през годините. Законодателствата в много държави подтикват сградите да намаляват енергопотреблението си. В унисон с това компании като Carrier и Toshiba влагат много усилия и ресурси в разработването на високотехнологични енергоспестяващи системи и цялостни решения за отопление и охлаждане. Наблюдава се увеличение на използването на VRF системи. Според нас тази тенденция ще се запази и в следващите години, защото те притежават най-високи коефициенти на трансформация и позволяват много прецизно управление.

Toshiba предлага централно управление Smart Manager с анализ на работните параметри на системата, което улеснява потребителя при разчета и коригиране на енергопотреблението за всеки ден от годината. Само от правилно управление на ОВиК системите може да се спести до 30% от разхода на енергия.

Бъдещето принадлежи на високоефективните системи с ниска консумация на енергия.