СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 5, 2012

Индивидуалният подход е един от основните принципи на фирмата

Разговор с инж. Ивайло Лазаров, Управител на фирма Sament

Индивидуалният подход е един от основните принципи на фирмата

Г-н Лазаров, бихте ли разказали за новостите в дейността на фирмата?
Sament е компания, която е ангажирана проектно с изпълнението на определени дейности - от проектирането, през производството, монтажа и следпродажбения сервиз. В този смисъл имаме някои нови направления и нови продуктови групи - нови за българския пазар, но не и за нас. Те се наложиха от състоянието и тенденциите на пазара последните години.

След промяната на нормативната уредба по линия на димоотводнителните системи и системите за извеждане на топлина се наложи едно продуктово направление, което от бутиково стана масово. Това са системите, които служат за ограничаване разпространението на дим при пожар или т. нар. димни бариери. От две години то намира все по-голяма популярност на българския строителен пазар.

Друго, което има характерен акцент в работата ни последните две години, са системите за извеждане на топлина в индустриални халета, където дейността вътре в сградата предполага високи температурни емисии. Това направеление го имаше и преди в нашата дейност, просто сега дойде времето да се развие в един по-широк диапазон.

Ще спомена и друго продуктово направление, където работим по някои проекти, свързани с изпълнението на системи за ограничаване на ветровото въздействие и системи за предпазване на птици при техните полети. Също така и звукови бариери. Тези продукти имат приложение при строителството на аутобани.

Нов акцент в продуктовата ни гама са системите с повишена топло - и звукоизолация. То се наложи от новостроящите се спортни съоръжения, както и някои проекти, свързани с преустройство на концертни зали, конгресни центрове, летищни комплекси. Системите са специфични и съответно имат специфично приложение.

Това са четирите направления, които са по-нови, иначе Sament продължава да изпълнява своята развойна и инвестиционна програма, свързана с разработките на нови продукти.

Бихте ли разказали за някои реализирани проекти? Какви цялостни решения внедрихте в отговор на изискванията на клиента и спецификата на сградите?
По отношение продуктите с висока степен на топло- и звукоизолация, за пример ще дам проекта на зала Арена Армеец. Там реализирахме най-разпознаваемия пример за подобни системи.

Имаме и други проекти, за които сме създали специални продукти, съобразени с конкретните нужди на обекта. Което не означава, разбира се, че те не могат да намерят и друго приложение.

Най-пресният пример за обект, където внедрихме продуктите за непрекъснато естествено извеждане на топлинни емисии, е реконструкцията на съществуващо хале на фабрика за алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия, намираща се в Русе. Компанията беше ангажирана на няколко етапа в създаването на тези системи. Първият етап беше проектирането и реализирането на цялостна вентилационна система на новостроящото се хале към тази фабрика. Продуктите, които бяха доставени и реализирани, са произведени конкретно за този проект. Вторият етап е реконструкция на същестуващия основен корпус.

Примерите, които дадох, изразяват специфичния подход, който има компанията - да изходи от проектните нужди в проектирането и реализирането на съответната система. Имаме индивидуален подход и това е един от основните ни принципи при работа. Освен това сме и проектно ориентирана компания от затворен тип - ръководим се от нуждата на проекта, проектираме, разработваме, произвеждаме, доставяме, инсталираме, в резултат предаваме една функционираща система на нашите клиенти. Цялата логистично-производствена верига е концентрирана в един субект. Това води до своите ясни отговорности и конкурентни предимства.

На какво разчитате в работата си, за да предлагате ефективни и успешни цялостни решения в различните сегменти?
Споменах вече за индивидуалния подход при всеки проект. Поради този формат на фирмата ние създаваме продукти, които в експлоатационния период работят устойчиво. Съвсем отговорно твърдя, че Sament предлага един много добър баланс между качество и цена. Това през последните години беше затвърдено като принцип.

Разчитаме на регулативната уредба в България по отношение на димоотводнителните системи, както и по отношение на нормативните изисквания за енергийна ефективност. Не на последно място и на екипа - селектиран за не малък период от време и доказал възможностите си. И разбира се, на непрекъснатите инвестиции на време и ресурс в разработката на нови системи.

Sament има цялостна сертифицирана система за горно осветление и димоотвеждане, с най-добрите параметри в Европа в момента по отношение на топлопреминаване и звукоизолация, съответно коефициент на топлопреминаване 0.9W/m2K и коефициент на звукова редукция 34 – 36dB. Подобни параметри са постигнати, но не за светлопропускливи системи.

Имаме богата продуктова гама вентилационни клапи за хладилни халета, където таргетът ни за коефициента на топлопреминаване е да е под 0.5 W/m2K. Следващите ни разработки също ще бъдат ориентирани към енергийната ефективност. Не правим компромис с качеството на продуктите във всеки от сегментите. Така както не се прави компромис с конструкцията на сградите или със спринклерните и пожароизвестителните системи, така не бива да се прави компромис с регулативната уредба и димоотводнителните системи. Просто минава повече време докато се установи устойчиво разбиране сред обществото за нуждата от такива системи.

В заключение, какви са очакванията Ви за развитието на строителния пазар и на направленията, в които работите, като част от общия строителен процес?
Пазарът се променя, появяват се нови участници, ние се опитваме да развиваме дейността си и на пазарите в чужбина. От 2007 г. компанията работи в чужбина, като това не е било самоцел. Но до тази година не ни е било приоритет. Компанията е изпълнила всички логистични центрове на Алди в Гърция. От три години насам компанията е ангажирана почти изцяло в доставка на подобни системи в новостроящи се летищни комплекси в Румъния. Имали сме сериозни ангажименти в Словакия и Чехия.

Димоотводнителните системи са един изключително специфичен сегмент в строителния пазар. Това са системи, които изключително много се базират на нормативната уредба. Мога да кажа, че за момента това е един пазар, който се развива устойчиво през последните две години. Но предвид факта, че портфолиото на компанията не е базирано само на такива продукти, ние можем да коментираме, че глобално има предпоставки за растеж. Този растеж е свързан с няколко съществени фактора. Първо това са чуждестранните инвестиции, респективно специфичните изисквания, които има чуждият инвеститор. Вторият фактор е прогресът, който направиха българските проектанти в разбирането на инвестиционния характер на тези системи.

Старая се да виждам предимно положителното в процесите на развитие. Не искам да коментирам неща с отрицателен нюанс.

И пред България, и пред строителния бизнес има перспектива, и ние трябва да се променяме и развиваме с положителен заряд, да правим красиви неща, да бъдем професионално етични, да спазваме собствените си закони.