СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 6, 2012

Новости в сектора на строителните машини

Новости в сектора на строителните машини

Изложението Hillhead се проведе за пореден път в кариерата Hillhead край Бъкстон, във Великобритания, в края на месец юни. Независимо от опасенията на организаторите, че времето може да попречи на очакванията им, тъй като изложението е изцяло на открито, световните имена в тази специализирана област бяха представени и изложението се радваше на достатъчен посетителски интерес. В настоящия материал представяме обзорен поглед към някои от изложителите и интересните експонати.

Въпреки несигурните пазарни условия, предишното изложение Hillhead, което се проведе през юни 2010 г., постави нови рекорди по отношение на броя на щандовете, взети от производителите. Общо 460 изложители показаха своята продукция на 140000m2 открити площи, павилиони и демонстрационни зони.

Hillhead 2012 до голяма степен съвпада с този успех, с повече от 400 изложители и над 10 000 посетители, голяма част от които извън Обединеното Кралство. Множество нови машини, отговарящи на изискванията на Етап IIIB / Tier 4 от международнитe разпоредби за екологичност на двигатели, представени на последното изложение Intermat в Париж, можеха да бъдат видени и на щандове на Hillhead.

JCB, например, представиха множество нови машини. Особен интерес предизвика новият флагман на гамата JCB 457 WLS колесни товарачи, който замества модела 456. Новият двигател предлага по-голяма мощност и въртящ момент, в комбинация с намалена консумация на гориво. От JCB също споменават, че машината е с изцяло обновени оси и преработен интериор на кабината.

Новите багери с екологични двигатели Етап IIIB също бяха представени на шоуто, чрез моделите JS260 и JS360, към които се присъедини и по-малкият JS220, представен на пазара по-рано. И трите машини са снабдени с нови, подобрени кабини и усъвършенствани хидравлични системи с оптимизирани настройки на помпата, ревизирани буферни конфигурации и преработена електронна система за контрол, която подобрява ефективността на използване на горивото с 11% на JS220 и 8% на JS260 и JS360. В областта на компактните машини JCB обърна особно внимание на 2,7-тонния компактен багер JCB 8026 CTS, както и един от най-новото поколение мини товарачи с радиално повдигане и стрела Powerboom, която осигурява оптимизирани резултати по отношение на капацитет на копаене и максимална дълбочина на загребване.

За първи път в историята на Hillhead машините на Doosan и Bobcat бяха изложени заедно, като Doosan представи основно багери, колесни товарачи, камиони с шарнирна рама (ADT) и телескопични товарачи, както и минибагери Doosan и компактни товарачи.

Верижният багер DX520LC е ново попълнение към серията специализирани машини, включваща също новия колесен товарач DL550-3, изложен на щанда, както и моделът DL450-3, показан в зоната за демонстрации. Това беше първата поява на тези товарачи в Обединеното кралство.

DL450-3 показа възможностите си, работейки заедно с новия ADT DA40 в зоната за демонстрации, която в максимална степен възпроизвежда реалните условия в кариерите.

Bobcat показа новия си 2,7-тонен компактен багер E26, който замества предишните модели 425, 428 и 430 в този клас. По-голямата стабилност на цялостната конструкция означава, че машината не се нуждае от каквато и да било допълнителна противотежест при работа дори с предлаганата като опция дълга стрела „dipperstick“.

Bell Equipment представи на изложението последното си поколение дъмпери, в лицето на 30-тонния B30E от серията E-Series. Тази нова машина споделяше изложбено пространство с модели от съществуващата D-серия, както и някои от предлаганите от компанията колесни товарачи.

Машините B30E разполагат с нов преден капак, подобрен дизайн и значителни технологични подобрения като част от стремежа на компанията да намали разхода на гориво и да подобри ефективността на своите машини.

Дилърът за Великобритания представи специализираната минна машина Cat 3060 на централно място на щанда си. Оборудвана с двигател, съвместим с Етап IIIb, машината беше представена за пръв път в Европа на изложението Intermat в Париж. Интересно допълнение на щанда на Cat беше зоната за споделяне на опит от клиентите.

На изложението беше направено и официалното представяне на новата услуга Finsight мониторинг. Finsight включва Cat Product Link GPS данни със сервизна информация, вземане на проби от хидравличната система и други функции, с които се цели да се подобри производителността и да се постигнат финансови икономии за клиентите. За да предоставят максимално добре информацията за нововъведенията, от компанията бяха организирали семинар, към който заинтересованите можеше да се присъединят на щанда.

На щанда на Liebherr беше представен съвместимият с Етап IIIB, 44-тонен багер R 950 Super Mass, който заема място между популярните модели R 946 и R 956 в продуктовото портфолио на компанията. Багерът е предназначен за повишаване на производителността в добивната индустрия при работа, изискваща допълнителна мощност.

Компанията представи също товарача
L 5662plus2, булдозера PR 734 LGP и манипулатора за материали с увеличен обсег на работа 924 C. В зоната за демонстрации на оборудването в реални условия, посетителите можеше да видят модела R 964 C SME, напълно оборудван за кариерна работа и изпълняващ работни цикли, заедно с най-големия от колесните товарачи на Liebherr – моделът L 5862plus2.

Case също показаха на щанда си на изложението много от най-новите си машини, между които серията F колесни товарачи, серията С багери и два от последните модели челни товарачи тип скид стир. В същото време, верижният багер CX370C и колесният товарач 1021F показваха възможностите си в зоната за демострации в напълно функциониращата кариера Хилхед. В допълнение, от компанията проведоха кръг от състезанието по родео умения за оператори. То включваше зрелищна демонстрация на операторски умения, демонстрирани върху новите мини багери и багер-товарачи от серията T Series на компанията.

Дъщерна компания New Holland също представи най-новите попълнения в продуктовата си гама. Сред тях бяха верижният багер E215C с двигател спрямо изискванията на Етап IIIВ, както и колесните товарачи W190C и W270C. В зоната за демонстрации работеше колесният товарач W300C.

Volvo също бяха представени от новите си машини, съответстващи на Етап IIIВ, като за първи път на шоуто във Великобритания присъстваха представителни модели от пълната продуктова гама. На щанда на компанията можеше да бъде видян верижният багер EC250D, който беше изложен наред с мултифункционалния багер EC300D, оборудван с 21-метрова, три-секционна стрела за разрушаване. От колесните товарачи бяха представени две машини – 32-тонният L220G, а в другия край на товарния диапазон - моделът L60G. Сред другите модели от Volvo на шоуто имаше експонати от гамата компактни багери, както и машини за сектора на пътното строителство, като например новият 2,5-тонен DD25 двубандажен валяк за асфалт и популярният модел ABG6870 асфалтополагач. В допълнение можеха да бъдат видени и някои модели камиони, сред които съчлененият самосвал A40F и моделът FMX, представен премиерно във Великобритания на предходното изложение Hillhead през 2010 година.

Komatsu също използваха Hillhead да покажат своите машини с ново поколение двигатели Етап IIIB. Четири нови машини бяха изложени на щанда на Komatsu - новите багери PC700-8 и PC490LCD-10 и булдозерите HM400-3 ADT и D65WX-1. Други популярни модели, върху които от компанията се опитаха да привлекат вниманието на посетителите, бяха съчлененият самосвал HD785-7 и колесният товарач WA470LC-6.

Atlas Copco бяха положили усилие да имат на щанда си представителен модел от всичките си производствени направления с фокус върху сондажното оборудване и прикачен инвентар. Изложените машини включваха сондата ROCD60, системата ROC T15 и инструменти SecorocEDGE. За посетителите с интерес към разрушаването, компанията можеше да предложи цялостно представяне на своята гама от тихи инструменти разрушаване, включваща 6.5-тонните комбинирни ножици CC6000, пулверизатора BP 3050 Bulk Pulveriser, както и приспособена към изискванията на индустрията гама средни и по-големи хидравлични чукове. Особен интерес от страна на посетителите предизвика симулаторът, който демонстрира работата на прикачните работни инструменти с багерите в четири различни среди - кариера, тунел, пристанище и градски условия. На щанда присъстваха и малките къртачи Tex 5, 9 и 12, както и генераторът QAS 500 и компресорът DrillAir.

Sandvik показа много от най-новите си мобилни продуктови предложения, приспособени към изискванията на Етап IIIB. На щанда на компанията можеха да бъдат видени челюстните трошачки UJ440, QJ241 и QJ341, конусната QH310 Rusher, пресевната инсталация QA331, както и пробивната сонда DI550 и разнообразие от къртачи с марките Sandvik и Rammer.

В зоната за демонстрации работеше трошачката QI240 и система за захранване с материал QJ341, както и конусната трошачка QH440, готовата продукция от която се подаваше към пресевната система QA450, която е най-голямата в диапазона на Sandvik.

Powerscreen представи пет машини в зоната за демонстрации, включително един нов модел, който излиза на пазара по време на изложението Hillhead – верижната пресевна инсталация Warrior 1400X.

Това е нова пресевна инсталация, която, според компанията, е проектирана с особен фокус върху икономичността и надеждността. Машината е снабдена със система за намаляване на оборотите на двигателя, благодарение на която може да се постигне с до 15% намаление на разхода на гориво в сравнение с предходния модел. Работата на новата пресевна инсталация беше показана в комбинация с тежката импактна трошачка XH320X. Освен нея, в зоната за демонстрации можеше да бъде видяна и челюстна трошачка XA750S, както и пресевната инсталация Warrior 2400 - най-голямата машина, произведена от Powerscreen до момента.

Гамата от оборудване, представено статично на щанда на Powerscreen, също беше доста разнообразно и интересно за посетителите. Можеха да бъдат видени челюстната трошачка, XA400S, ударните трошачки XH320X и XH500 и новата пресевна инсталация Warrior 1400X, която се появи заедно с нейния по-малък братовчед - моделът Warrior 800.

Друга популярна компания в сектора - Finlay, показа верижната пресевна инсталация 684, която получи първите си отзиви на Intermat през април. Според компанията, 684 е разработена и проектирана за редица приложения в минната промишленост и строителния сектор. Тя може да обработва отломки от разрушаване, горния почвен слой, пясък, чакъл, въглища и инертни материали. Машината е компактна, лесна за транспортиране и с гарантирано бързо привеждане в експлоатация след доставяне на обекта. От Finlay трърдят, че това може да се извърши за по-малко от 30 минути.

В допълнение към новия 684, Finlay също показаха три нови модела, които се произвеждат от тази година - двете челюстни трошачки и една ударна.

Сравнително новата за сектора компания - Anaconda, пусна на пазара верижния транспортьор FTR150 на изложението Intermat в Париж и отново използва възможността да представи този модел, този път пред по-тясно специализирана публика. Компанията влезе в сектора на мобилното пресяване през април 2010 г. със стартирането на верижната пресевна инсталация DF410 и оттогава добави пресевните системи SR410 и TD516 в допълнение към FTR150.

Датският производител Viby Attachment твърди, че продажбите на компанията във Великобритания са се увеличи с повече от 30% през първото тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година, и с представянето си на Hillhead изрази желание и готовност тази тенденция на растеж да се засили. Viby бяха представени от селекция на HighTip и GP кошове за колесни товарачи, към които има засилен интерес от страна на секторите за сепариране и обработка на отпадъци, както и пазарите за рециклиране и традиционното строителство.