СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 7, 2012

Хидроизолациите имат много важно значение за дълготрайността и качеството на всеки един обект

Разговор с Кирил и Антон Маслеви, управители на Хидромат

Хидроизолациите имат много важно значение за дълготрайността и качеството на всеки един обект

Молът Paradise Center е най-големият строен досега търговски център в България с над 80 000 кв.м. отдаваеми търговски площи. Той има три подземни нива с кота фундиране минус 14 метра, като дори има водни резеровари на кота минус 18-19 метра.

Това съоръжение е огромно предизвикателство както за инвеститиора Булфелд, така и за проектантите Проарх, за главния изпълнител Комфорт и за всички основни подизпълнители.

Хидромат подписа договор на 1-ви февруари миналата година за доставка и полагане на цялостна хидроизолационна система по дъно хоризонтално и по вертикални шлиц стени на Paradise Center – най-големият строен досега търговски център в България.

Договорът ни предоставя 10 годишна гаранция на предложената хидроизолационна система. По дъно положихме два пласта специализирана SBS (-25оC) битумна изолация 5 kg/m2, позволяваща работа и в зимни условия, а по вертикалните шлиц стени използвахме американската система за изолации при едностранен кофраж Preprufe.

Изпълнихме успешно хидроизолационната система в основи до края на 2011 г. и впоследствие, след проведен конкурс, подписахме договор за втория етап - доставка и полагане на XPS топлоизолации и хидроизолации по покриви, тераси кота 0 и т.н., общо над 35 000m2 площи за топло- и хидроизолации.

В този обект сме използвали над 20 вида хидроизолационни материали поради различните предназначения: изолация на дъно и стени, неизползваеми покриви, тераси с пешеходни зони, озеленени тераси, тераси с двоен под (дистанционери). По кота 0 има автомобилни рампи, стълбища, пешеходни зони, външни водни атракции, озеленени зони, вътрешни водни басейни и резервоари. За всички тези зони сме използвали различни видове хидроизолации според предназначението на площите.

Можем да сравним този обект с изпълнението на държавни обекти.

За разлика от държавните обекти, където критерият е само най-ниска цена, при договарянето с инвеститора Булфелд и главния изпълнител Комфорт първите въпроси към всички подизпълнители са за други референтни обекти – кога, къде и как са изпълнени. Проверява се дали предоставените факти са истина, преценява се имиджа, историята и даже оборотите за предходните поне 5 години на компанията.

Имаше колеги, офериращи изолации с официален оборот от 10-20 хил. лв. от предходни години, които въобще не бяха изслушвани.

Аз, например, сравнявам избора на подизпълнител с принципа на провеждане на интервю с нов служител. Ние, управителите, задаваме първо въпросите къде, колко и как е работил, каква професионална квалификация има кандидатът, а не започваме с това ще работи ли за минимални 200 лв. на месец.

В последните години за спечелване на поръчка на държавен обект критерият “най-ниска цена”, поне за специалност хидроизолации, е пагубен.

Как ние виждаме ситуацията. Голямата част качествени, грамотни и честни фирми с история и опит се опитват да правят невъзможното в сферата на изолациите. Едновременно да стане качествено, заедно с това възможно най-евтино. Това е почти невъзможна задача, пред която сме изправени всеки ден всички колеги и фирми от бранша.

Другата част от фирмите, които печелят държавни поръчки на “най-ниска цена”, са новосъздадени с еднаединствена цел – да си вземат парите от възложителя. После въобще не плащат колкото може повече изпълнени актове и реално те нямат активи, които да покрият задълженията им при съдебна процедура. Когато не се взима под внимание историята, опита, референти обекти, обороти от предходни години, активите и други такива, при държавните поръчки новоизлюпени фирми ще продължат да мамят честните подизпълнители.

Мога да дам пример с некоректната фирма РВП Кьоне, София. Спечелиха търг за реконструкция на железопътен участък Долно Камарци – Буново. Възложен ни беше договор 2010 г. за хидроизолацията на железопътните мостове. Правеха се редовно оперативки от Министерството на транспорта, от БДЖ, от въпросната фирма, с единствената задача да се казва колко е важно да се направи изолацията на жп мостовете бързо и качествено в срок.

Реконструкцията завърши успешно, подписаха се актовете и фактурите, държавата се е разплатила към спечелилата търга фирма, но ние като подизпълнител си останахме само с един спечелен съдебен изпълнителен лист за сумата от 200 000 лв., неразплатена към нас.

За съжаление тази сума се оказа тотално загубена поради липса на обезпечителни активи. Ние, разбира се, сме платили и всички данъци на тези изработени и фактурирани пари, реално непостъпили при нас. Не бихме се учудили, ако въпросната фирма даде някъде най-ниска цена при тръжна процедура и отново заработи по същата схема. За съжаление сме убедени, че това не е отделен случай, а порочна практика поради тръжните процедури.

В редица водещи държави предизвиканият фалит на една фирма води до съдебни последствия за всички физически лица, които са пряко свързани с това. У нас това несъвършенство води до големи загуби за изряздните платци и онези, които искат да работят честно и качествено.

За нас е голяма чест участието ни в Paradise Center, тъй като този обект ни даде възможност да си свършим работата както трябва и ни върна уверението, че все пак пазарът може и да е честен и конкурентен.



ХИДРОМАТ

София 1309, бул. Т. Александров 132
тел.:02/ 9292015, 9204777
088/ 9201516