СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 7, 2012

Фирма Гипс откри нов завод

Фирма Гипс откри нов завод

Изцяло нов завод за печене на природен гипс замени в четвъртък старите съоръжения на площадката на фирма Гипс във видинското село Кошава. Инвестицията е общо 8 млн. евро, от които 1.8 млн. евро са финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност", а останалата част е осигурена с банков кредит. Освен, че има значително по-добри екологични показатели, на завода се разчита и да понижи себестойността на продукцията и да я направи по-конкурентна. Това е и причината за капиталовложението в период, който е особено труден за основния краен клиент на Гипс - строителният сектор. Новото съоръжение е една от малкото нови инвестиции в слабо развития северозападен район на страната.
Самата сграда на завода е изградена за четири месеца. "На 3 юни миналата година беше вдигната първата кула, на 7 октомври съоръжението имаше Акт 16", каза изпълнителният директор на Гипс Пламен Василев. Оборудването е германско и е осигурено от една от водещите фирми в сектора – Claudius Peters Project. Капацитетът на новата инсталация е 14 тона на час, или около 80 хил. тона продукция годишно.
Влизането в експлоатация на новата мощност ще понижи разхода на електроенергия с около 40%. "Това беше причината да кандидатстваме по оперативната програма, защото с тази инвестиция цените на продуктите ни станаха атрактивни", посочи Василев. Рязко ще намалеят и праховите емисии на завода. "При европейска норма до 50 мг/куб.м ежедневните ни замервания на димоотводната тръба показват стойности от 24-25 мг/куб.м", каза изпълнителният директор. В същото време този показател при стария цех е бил над 100 мг/куб.м.
Не се предвижда промяна в броя на заетите работни места. "Повечето работници преминават от стария в новия завод, само че на практика стават по-високотехнологични специалисти, а друга част ще отидат в мината", уточни Василев. В момента в компанията работят 224 души.
За разлика от другите производители на гипс в страната, които го получават чрез преработка на отпадните газове от тецовете, предприятието в Кошава го добива като естествена суровина на 320 метра под земята. Това е единственият подземен гипсов рудник в Югоизточна Европа. За него компанията има концесия до 2039 г. Самата суровина е с много висока чистота (над 90%) и преработката й е почти безотпадна.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини