СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 1, 2013

Daikin организира международна пресконференция “Eco-design impact to HVAC-R business”

Daikin организира международна пресконференция “Eco-design impact to HVAC-R business”

Ставащите все по-актуални теми, свързани с опазване на околната среда, глобалното затопляне и намаляващите запаси от изкопаеми горива, водят до необходимостта за по-ефективни системи за контрол на климата. Това е и основният акцент в европейските цели, свързани с опазване на околната среда, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2020 г., наричани още „Целите 20-20-20”. За да реализира тези цели, европейската комисия налага нови стандарти за отчитане ефикасността на системите – т. нар. сезонна ефективност.

Ако преди енергийната ефективност се измерваше при референтни стойности 35 градуса за охлаждане и 7 градуса при отопление, то сезонната ефективност използва няколко референтни стойности за по-реално отчитане на действителната ефективност през целия сезон. Измерването на сезонната ефективност за климатичните системи надгражда дизайна, който оптимизира реалната производителност при различни натоварвания, като се взема предвид общото използване на енергията, включително това на т. нар. допълнителни режими, през целия сезон за охлаждане. Измерването на сезонната ефективност за климатичните системи надгражда дизайна, който оптимизира реалната производителност при различни натоварвания, като се взема предвид общото използване на енергията, включително това на т. нар. допълнителни режими, през целия сезон за охлаждане.

Въпреки че стандартът за отчитане сезонната ефективност на системите ще влезе в сила през 2013 г., Daikin Europe N.V. вече е направила пионерски стъпки за неговото въвеждане. От Daikin първи въведоха сезонните характеристики за климатичните си системи за жилищни и обществени сгради, още през 2010 г, за да въведат принципите на т. нар. Еко дизайн – дизайн на сезонна ефективност (Eco-design principles) за своя продукт Sky Air Seasonal Inverter.

Daikin представя и разширеното портфолио на Sky Air. Продуктовата линия Sky Air на Daikin e с основен акцент върху енергийната ефективност. Тя включва две линии за сезонна ефективност: RZOG-L Seasonal Smart – за най-висок клас резултати и RZOSG-L Seasonal Classic – за приложения, които не са толкова гъвкави. И двете линии обаче представят с 40% по-добри резултати от настоящите Sky Air системи.

За да представи своята политика за постигане на европейските цели, Daikin организира международна пресконференция. Събитието се проведе на 3.12.2012 г. в централата на Daikin Central Europe в Brunn am Gebirge, Австрия.

Пред гостите – представители на медии, университетски преподаватели и партньори на Daikin, представители на фирмата представиха целите на Eco-design; разпоредбите, които ще влязат в сила след 1.01.2013 г.; как те ще повлияят бизнеса с ОВК системи; евентуалните последици, ако продуктите не отговарят на изискванията; актуалното състояние на енергийното етикетиране, както и как целите на Eco-design влияят на новите продукти на Daikin.

След провелата се пресконференция и породилата се интересна дискусия, гостите разгледаха коледно украсените улици на Виена в приятната компания на домакините от Daikin.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини