СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 1, 2013

БФА организира конгрес Бъдещо развитие на ВЕИ в България

БФА организира конгрес Бъдещо развитие на ВЕИ в България

“Да бъде премахната таксата за достъп на ВЕИ до електропреносната мрежа”, това настояваха участниците в проведения конгрес за бъдещото развитие на възобновяемите енергийни източници в България на 17-ти януари в НДК, организиран от Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

„Енергията от възобновяеми енергийни източници е единствената възможност за развитие на независимо и сигурно енергийно бъдеще на България. Погледнато в дългосрочен план, тази енергия е с най-ниска себестойност и е най-екологичната в сравнение с конвенционалните източници или с ядрената електроенергия”, коментира Никола Газдов, председател на БФА.

Участниците в конгреса бяха единодушни, че за България е от изключително значение правителството и отговорните институции да насърчават развитието на зелената енергия, както и да дават гаранция на инвеститорите за стабилност на политическата визия, предсказуемост на средата и доказателства за благоприятна регулаторната рамка. Необходимо е да се намери политическа воля и икономическа далновидност, и да се вземе решение - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да отмени дискриминационната цена за достъп, наложена на ВЕИ производителите. В случай, че не бъде постигнато, е важно тази тежест да бъде разпределена равномерно между всички източници на електроенергия и цена за достъп да плащат също и производителите на енергия от конвенционални и ядрени мощности. Аргумент за това е фактът, че с наложената в момента цена за достъп ВЕИ производителите поемат негативи, чиито източници са заровени в политиката на сектора като цяло.

В рамките на стратегическото развитие на ВЕИ сектора е важно да се създаде и облекчена процедура за малките покривни инсталации, което ще стимулира собственото производство на електроенергия, ще облекчи мрежата и ще намали загубите по нея.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини