СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 1, 2013

"Цъфтящи" покриви

покривните градини – красиви и енергоефективни пространства

Функциите на озеленените покриви по нищо не се различават от конвенционалните покриви без градини. Но поради наличието на растителност те имат и други функции и предимства, които ги правят както привлекателен, така и ефективен избор за оформяне на покривната конструкция.

Разбира се един от основните плюсови на зелените покриви са техните естетически функции. Зеленината винаги е действала успокояващо и освежаващо. А когато значително се намали процентът на зелени територии в градски условия, поради гъстото застрояване, то покривните градини са алтернатива за освежаване както на сградите, така и на градската среда.

Освен, че са приятна среда за отмора, намаляване на стреса и повишаване на положителните емоции, покривните градини са пример за хармония между природата и изкуствената градска среда. Наличието на покривни градини над сградите прави градския пейзаж много по-красив, а градовете атрактивни.

Градините имат благоприятно действие и върху покривната конструкция. Покривът е под растителност, която му е като „шапка” и го предпазва от вредните атмосферни въздействия, с което се удължава животът на покривната конструкция. С озеленения покрив се постига по-добра хидро-, топло- и шумоизолация – естествена звукова бариера. Озеленените покриви имат добри звукопоглъщащи качества и намаляват фоновия шум с 2 до 10dB. Топлоизолирането на сградите се повишава с 3% до 10%. Градините са водонепропускливи, имат абсорбираща функция и събират дъждовната вода.

За възстановяване на екологичното равновесие също са от значение. Растенията филтрират въздуха, намаляват съдържанието на CO2 и други вредни емисии. Изчислено е, че 1m2 озеленена покривна повърхност филтрира около 0,2 килограма прах годишно.

Изключително важна е функцията на зелените покриви за подобряване енергийната ефективност на сградите. Растенията имат благоприятно действие като понижават температурите през лятото и увеличават влажността на въздуха. През зимата пък задържат топлина.

Изчислено е, че ако всички покриви в градовете се озеленят, градската температура ще се редуцира с 5 до 7 градуса.

Според специалисти озеленяването на еднофамилна къща намалява нуждите от газ със 100m3 за отоплителен сезон.

Технически особености при изграждане на покривни градини
Според особеностите на изграждане на покривните градини и начина на озеленяване, вида на кореновата система, вида на растенията, количеството почва, те се подразделят на интензивни, полуинтензивни и екстензивни.

Интензивни
Самото им име показва, че те са интензивно озеленени, с богато растително представителство. За тези градини е необходимо минимум 35-45cm почвен слой. Наричат се още и дълбоки покривни системи. Характерно за тях е, че почти цялата покривна повърхност е покрита с растителност. За да се реализира интезивен покрив трябва да се изградят различни видове системи – коренови бариери, инсталации за задържане на вода, системи за напояване, почвен слой и растителност - както ниска, така и храсти и дървета. При тези покривни градини се изисква най-голяма носеща способност на покривната конструкция и значителна поддръжка и грижи за растителността и системите за напояване.

Полуинтензивни
Те са комбинация между интензивните и екстензивните, затова ги наричат още и средни покривни системи. За изграждането на полуинтензивни покривни градини е необходимо по-малко количество почва – около15-25cm и по-малко растежна среда – треви, цветя, малки храсти.

Екстензивни
Това са най-оскъдните откъм растителни видове и почва покривни градини. Необходими са само около 15-20cm почвен слой, а растителността е представена от ниски храсти, мъхове и устойчиви на суша и силни ветрове растителни видове. Слабото представителство от растителни видове и малкото количество почва определят и другото им наименование – плитки покривни системи. Тези системи имат по-проста система за напояване, а повечето от растенията се подбират така, че да не изискват специални грижи и поддръжка. Тези градини оказват минимлано натоварване върху покривните конструкции.

Изборът на покривна градина зависи от вида на носещата конструкция на сградата и якостните й характеристики.

В най-общия случай за реализирането на зелен покрив са необходими следните структурни пластове – растения, изкуствен субстрат, филтър, дренажен пласт, разделителни и защитни слоеве, бариера срещу проникване на корени.

Важно е да се вземе под вниманието действието на кореновата система на растенията, както и системата за поливане – най-често автоматизирана, а също и специални мерки за водоотвеждане.

От голямо значение е изборът на хидроизолационен материал. Обикновено се използват покривни мембрани на база на модифициран битум. Желателно е да се ползват кореноустойчиви мембрани. Над покривната хидроизолация се поставя защитен слой геотекстил, а над него се изгражда дренажният слой. Изграден е от рулонен материал, на основата на перфориран полиетилен, върху който се посипва дребен чакъл.

Следва филтриращ слой, който предпазва дренажа от задръстване с почвени частици. Използват се геотекстилни мембрани за необходимите филтриращи функции. Над този слой се разполага почвения, чиято дебелина се определя от вида на растителността (вида на покривната система). В съвременните покривни градини се използва изкуствен почвен слой (субстрат), който е по-лек.

За да не възникнат технически проблеми при изграждане на покривна градина (без значение към кой тип спада), още на етап проектиране на сградата, трябва да се предвидят и съответните конструктивни особености, произтичащи от наличието на озеленен покрив.

Не трябва да се пренебрегва натоварването върху покрива от съответните необходими пластове за градината.

Известни и атрактивни покривни градини

Покривът на общината в Чикаго
Чикаго е градът с най-много зелени покриви. Град с градини, високо разположени над исторически и съвременни сгради. Една от най-популярните атрактивна покривна градина е тази на покрива на сградата на кметството. Изграждането на този покрив е един от първите опити на архитекти, инженери и дизайнери с екологичните, "зелени" покриви. Проектантите са прекарали известно време в Германия, където подробно са се запознавали с традициите по изграждане на покривни градини.

Зеленият покрив е с различни дебелини в отделните покривни участъци. За озеленяването му е използване голямо разнообразие от растителни видове, някои често използвани в Европа, а има и такива, които са експериментално получени.

Запазването и събирането на водата се е превърнало в приоритет. Освен това е изградена система за събиране на дъждовната вода от неозеленените части на покрива.

Сградата е и исторически паметник. Това е поставило допълнителни предизвикателства пред проектантите и дизайнерите.

Основната идея и цел на проекта е за създаване на градина, която да се наблюдава от прозорците на околните сгради. Този покрив се вижда от над 30 сгради, предимно офис и административни.

Използван е лек стиропорен материал, чрез който е създадена плавна вълнообразна повърхност. Завършен е със зони на екстензивна система, а участъците интензивна система – дървета и храсти са концентрирани около и над колоните. Зеленият покрив се намира на покрива на стогодишна сграда. За целите, свързани с изграждането на градината, покривната конструкция е претърпяла промяна. Съществуващият покрив е премахнат до достигане на основната стоманобетонна носеща конструкция. На места е добавен допълнителен бетон за дренаж. Монтирана е нова водонепроницаема мембрана. Използвана е лека изкуствена почва.

Покривът на сградата ACROS Fukuoka в Япония.
Изключителна сграда във Fukuoka City, Япония. Сградата е достойна за уважение и възхищение, защото запазва много зелени площи. Неслучайно е считана за пионер на екологичната архитектура. Има оригинален дизайн и пленителен екстериор, който наподобява планински склон. От едната страна сградата е със стандартна стъклена фасада и гледа към една от най-важните финансови улици на град Фукуока. Срещуположната фасада представлява поредица от уникални зелени градини – етажно разположени по цялата фасада. Оформена по този начин, фасадата създава усещането, че терасите се намират в градини.

Сградата е построена в последните останали зелени площи в центъра на града. Поради тази причина архитектът Емилио Амбасз решава сградата да е озеленена, за да се осигурят повече зелени площи.

Покривът се извисява на 60m над земята. Стъпаловидно на всеки етаж е оформена зелена градина и погледната отстрани, фасадата изглежда като наклонена под 45° растителна повърхнина. Идеята е, по този начин оформена фасадата, да наподобява планински склон, със свежа растителност. Структурата предлага чудесни възможности за почивка и прекрасна гледка към града.

Отнесено към традициите на някои страни, които от десетилетия прилагат практиката на озеленяване на покривите и постоянно се развиват в тази област, то в нашата страна подобни сградни структури са лукс и не са толкова популярни.

Но със ставащите все по-актуални теми, касаещи енергийната ефективност на сградите, екологичното строителство и здравословната среда на живот, покривните градини тепърва ще добиват популярност и строителство.