СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 1, 2013

Ще вървим в посока на ин­тер­на­цио­на­ли­за­ци­ята на BAU

Разговор с г-н Мирко Аренд, Ръководител на организационния екип на BAU, Мюнхен

Ще вървим в посока на ин­тер­на­цио­на­ли­за­ци­ята на BAU

Г-н Аренд, през януари в Мюнхен се проведе BAU 2013 – водещо изложение за архитектура, строителни материали и системни решения. Бихте ли споделили впечатленията си от провелото се международно изложение?
В действителност, BAU 2013 успя да затвърди позициите си на водещо международно изложение за архитектура, строителни материали и системи. Още повече, че тази година успехът беше пълен, а нашият изложбен център в Мюнхен беше препълнен, всичките ни 17 изложбени зали бяха заети с изложители. Това са 180 000 квадратни метра площ, или 25 футболни игрища. За съжаление, обаче, не успяхме да окажем съдействие на всички потенциални изложители, които подадоха заявления за участие. В резултат на което се сдобихме със списък от около 400 компании, на които нямахме възможност да осигурим изложбена площ.

Особено съм горд от факта, че тази година изложението беше изключително интернационално, дори повече от BAU 2011. Сред общо 2060 изложители тази година, най-голям брой досега, 572 изложители бяха чуждестранни (включително и петима от България). Измежду нашите 235 000 бизнес посетители, повече от 60 000 бяха гости от чужбина, 518 от които – от България.

Повече от впечатляващо беше, че водещи международни архитекти, като Даниел Либескинд, Кристоф Ингенхофен и Андрей Борков, лично посетиха изложението и взеха активно участие в програмата, изнасяйки лекции и участвайки в церемониите по награждаване. Това беше и една от основните причини много проектанти (архитекти и инженери) да посетят BAU 2013.

С повече от 50 000 проектанти BAU е изложението, което събира на едно място, в рамките на седмица, най-голям брой архитекти и инженери. Другата причина е, че нашата основна концепция е целево ориентирана към бизнеса. От професионалистите–изложители към професионалистите–посетители.

Разкажете повече за ключовите теми и акцентите на BAU 2013.
Както и по-миналата година, и сега определихме четири ключови теми, като по този начин рамкирахме основните идеи и го направихме по-лесно за посетителите, за да се концентрират върху конкретни идеи или продуктови иновации. Водещата тема беше „Устойчивост”, придружена от „Енергия 2.0”, „Развитие на градовете през 21 век” и „Строителство, отговарящо на потребностите на различните поколения”. Всички тези теми са свързани с предизвикателствата, пред които ще се изправи международната строителна индустрия. Или казано по друг начин – да се създават материали, продукти и решения, за да може да се изграждат модерни и енергоефективни сгради, ценово изгодни, и в същото време устойчиви и отговарящи на индивидуалните нужди на хората. Това изразяваме и с нашето мото: „BAU – Бъдещето на сградите”.

В рамките на изложението акцентирахме върху толкова много неща, че няма да мога да изброя всички от тях. Много сме щастливи, че на всеки две години нашите изложители представят най-новите си разработки, иновативни продукти и технически услуги.

Лично за мен, един от ключовите моменти беше „Дългата нощ на архитектурата”, която реализирахме съвсместно с общината на града, и в рамките на тази петъчна нощ около 40 сгради в Мюнхен (като “BMW World” и “Allianz Arena”) бяха отворили врати за посещения от туристически групи от посетителите и изложителите на BAU 2013, както и други заинтересовани от темите граждани, за да видят “Бъдещето на сградите” реализирано в тези сгради.

Бихте ли казали какви са очакванията Ви за следващото изложение BAU 2015?
Ако трябва да съм честен, за нас ще е голямо предизвикателство да постигнем това ниво и на BAU 2015. Много е важно да поддържаме това високо ниво и занапред. Това означава, че за в бъдеще ще работим с високо качество и професионализъм.

Ние определено ще вървим в посока на интернационализацията на BAU, както по отношение на изложители, така и на посетители. И в заключение, ще се ангажирам с израза „Никога не променяй печелившата концепция”.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини