СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 1, 2013

Бъдещо развитие на покривните ФВеЦ

Разговор с г-н Никола Газдов, Председател на БФА

Бъдещо развитие на покривните ФВеЦ

Г-н Газдов, какво е бъдещето според Вас на малките покривни PV инсталации в България?
Покривни фотоволтаични инсталации в България тепърва ще се изграждат и това е хубаво. Един от сериозните пропуски на държавното подпомагане за ВЕИ е, че досега малките проекти са напълно неглижирани. В последните две години се изградиха много на брой наземни инсталации, някои от които достигат десетки мегавати инсталирана мощност. Националната политика стимулираше именно тези големи обекти, тъй като преференциалната тарифа и тежестта на административните процедури за проекти от 5MWp и 50MWp бяха идентични. В други държави от ЕС е значително по-евтино и по-лесно да се разработи, изгради и присъедини към мрежата един покривен проект от няколко киловата, отколкото мегаватови централи.

Премиерът Борисов пое личен ангажимент да бъдат облекчени процедурите за изграждане и присъединяване на малки инсталации и вятърни обекти. От абсурдните 40-60 седмици, периодът за узаконяване на тези малки обекти трябва да бъде намален на 6-8 седмици. Съчетано с разумно финансово подпомагане, това ще доведе до устойчиво развитие на този тип ВЕИ инсталации. Вярвам, че в България ще успеем най-накрая да последваме „германския модел“ - кратки и прозрачни административни процедури, безпроблемно присъединяване към мрежата, ниски но атрактивни преференциални тарифи. Малките системи имат потенциала да демократизират енергийния сектор и да подпомогнат гражданите и бизнеса при постепенното им отделяне от естествените монополи в енергетиката.

Какви европейски схеми съществуват за подпомагане на изграждането на фотоволтаични панели на покривите?
Има възможности за усвояване на средства по ОП Конкурентоспособност, които са отворени за малки и средни предприятия в сферата на производството. Наскоро министърът на околната среда Нона Караджова обяви идея за създаване на специален фонд, който да подпомага именно изграждането на малки ВЕИ системи от граждани. Малко се съмнявам обаче, че тази идея ще бъде реализирана преди изборите. Но би било добре, ако министерството изработи поне концепция, която да бъде доразвита и завършена през втората половина на 2013г.

Българската фотоволтаична асоциация представи платформата VEI BG - национален регистър за ВЕИ. Разкажете повече за развитието на този проект.
ВЕИ регистърът е един от най-интересните и най-продължителните проекти на асоциацията ни. Работим по него от 2010 г. и вече имаме бета версия, която е достъпна за граждани, медии и институции на интернет страницата на регистъра.

Знаете, че българската енергетика е една доста затворена система. Това има своите исторически, политически и икономически причини. Същевременно ВЕИ секторът бива демонизиран с нелепи аргументи от различни „експерти“. Много често се спекулира с псевдо факти - имало проекти за 12000MW с подписани договори за присъединяване; фотоволтиачните системи получавали по 800 лв. на произведен МВч; вятърните паркове щели да сринат преносната мрежа; системата не можела да понесе този нов и непредвидим товар; електроразпределителните предприятия и ЕСО имали огромни разходи за управление и балансиране на мрежата. Многократно БФА и останалите ВЕИ сдружения опитват да получат по официален път точните данни и се оказва, че те са недостъпни или отделни институции не желаят да ги предоставят. Ние решихме да съберем свободно достъпните данни и да ги организираме в една безплатна интернет платформа, която да бъде лесна за управление. Нашата цел е да направим наличната информация за ВЕИ сектора достъпна за всички, които предпочитат да боравят с факти.

В дългосрочен план нашият ВЕИ регистър и стремежът ни към прозрачност ще бъдат от полза, както за ВЕИ сектора и за медиите, така и за държавните институции. И най-вече за гражданите, които имат правото да знаят по какъв начин и на каква цена се развива сектора за ВЕИ и целия енергиен сектор. Защото всички ние, в ролята си на активни потребители и данъкоплатци, финансираме производството, преноса и разпределението на електроенергия. Гражданите имат правото да знаят как функционира тази комплексна система. С ВЕИ регистъра БФА и партньорите ни правим първа крачка в създаването на прозрачност и подаваме ръка на държавата да се присъедини. Крайно време е да започнем да боравим с факти и тези факти да са достъпни за всички.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини