СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 2, 2013

Пазарът и реализацията на продуктите ни в световен мащаб се увеличава

Разговор с инж. Явор Оташлийски, ръководител на регионален център за Югоизточна Европа на Knauf AMF

Пазарът и реализацията на продуктите ни в световен мащаб се увеличава

Уважаеми г-н Оташлийски, AMF от десетилетия e сред водещите производители на окачени тавани и има клиенти на пет континента. Разкажете малко повече за дейността на Knauf AMF на българския пазар.
Knauf AMF работи активно в цял свят, чрез собствени представителства, осигурявайки технически съпорт при проектирането и строителството на сградите.

Регионалният център на AMF за България, Румъния, Македония и Молдова, чийто ръководител имам удоволствието да бъда, бе основан през 1998 г.

Още тогава ние поехме отговорността за развитието на пазара в посока повишаване нивото на приложение на висококачествени продукти и с това усъвършенстване на изискванията на инвеститорите.

Днес, почти 15 години по-късно, историята на пазара доказа, че сме вървели в правилна посока и сме твърдо решени да продължим този наш подход.

В региона разполагаме с екип от високо квалифицирани специалисти – архитекти и инженери, които са на разположение на нашите клиенти, предлагайки им за всеки конкретен случай високотехнологични и дизайнерски технически решения.

Отдавате голямо значение на непрекъснатото развитие и производството на иновативни продукти, представете най-новите съвременни продукти и системни решения, допълнили гамата Ви?
Добрата модерна архитектура се характеризира със стремежа да предостави условия на живот и работно пространство, в които човекът се чувства комфортно и сигурно.

Един илюстриращ пример в това отношение е новата серия на Knauf AMF - Thermatex VARIOLINE. В този продукт по уникален начин са съчетани дизайн и функционалност. Той може да бъде приложен навсякъде, където се търси елегантната визия на металния таван или приятния облик на дървесната повърхност. В същото време VARIOLINE притежава отлични строително-физични качества а именно: пожарозащита, акустика и влагоустойчивост.

Друг нов наш нов продукт е Thermatex AQUATEC – високозвукопоглъщащо таванно пано с 100% влагоустойчивост, което може дори да се мие ежеседмично с водоструйка.

Задължително бих желал да спомена и марката HERADESIGN, предоставяща възможност за акустични решения в помещенията, както като растерен окачен таван, така и като дълговечни стенни звукопоглътителни системи. HERADESIGN дава възможност за иновативно цветово решение и е приложими навсякъде, където е необходима по-висока степен на сигурност и удароустойчивост.

Бихте ли очертали тенденциите при избора на продукти и решения, свързани с оформлението на таваните?
AMF се реализира основно в офисните, обществените и производствените сгради. Ние залагаме преди всичко на сигурността на продуктите ни и тяхното високо качество и дълговечност.

Окаченият таван днес не е само една част от помещението, но и изпълнява редица други важни функции – пожарозащита, звукоизолация и абсорбция, осветеност, ударо- и влагоустойчивост, дизайн.

С какви очаквания за развитието на фирмата стартирахте тази година? Кои ще са приоритетните Ви дейности?
Фирма Knauf AMF оперира на множество различни по своята същност, специфика и инвестиционна активност пазари. Отчитайки този факт, искам да отбележа, че независимо от тежката финансова и инвестиционна криза в някои страни от южна Европа, като цяло пазарът на нашите продукти и реализацията им в световен мащаб непрекъснато се увеличава.

Смятам, че успоредно с все по-добре реализиращата се инфраструктура в България и у нас скоро ще настъпи времето за по-добра инвестиционна среда в сферата на производството и логистиката.

Очаквам оттласкване на инвестициите от дъното и възстановяване на инвестиционната активност. Не бих могъл да преценя дали това ще се случи още през втората половина на 2013 г., но смятам че в средносрочен аспект темповете на развитие в България ще бъдат отново по-високи от средните за Европа.