СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 3, 2013

Кофражи

Иновативни системи и решения

Интересен и предизвикателен в техническо отношение е проектът за изграждането на най-голямата водноелектрическа централа в Европа - Линтхайм 2015. Швейцарският кантон Гларус, където трябва да бъде изградено съоръжението, е известен като един от най-снеговитите региони в конфедерацията и се очертава като сериозно предизвикателство за германската фирма Meva.

Основният компонент на ВЕЦ-а, ще е изграждането на подземен склад за съхранение и изпомпване на водата от езерото Лиммерн обратно в езерото Мутт, което се намира на 600 метра по-високо. Изграждането на новото съоръжение, ще увеличи ефективността на вече съществуващата централа от 480 MW на 1460 MW.

На езерото Мутт ще бъде изградена нова бетонна язовирна стена, с дължина от 1 километър, която ще се простира през подножието на долината, като така капацитетът на езерото ще се увеличи от 9 на 25 млн. куб. м, а водното му ниво ще се покачи от 2446m на 2474m надморска височина. Новата система от резервоари и галерии дълбоко в Алпите се изгражда в подножието на язовира Лиммерн и ще помещава в себе си новите турбини и трансформатори, а периодът на строителство ще продължи около седем години.

Проектът е огромно техническо и логистично предизвикателство за всички участници в процеса, включително и за кофражните инженери на Meva. Графикът е изключително стегнат поради метеорологичните условия - вали доста, дори и в най-ранна есен, и на практика, няма място за складиране или преместване на строителните материали и тежките машини. В резултат на това оборудването трябва да бъде качвано от базовия лагер на 800 метра до строителните площадки на 1700 и на 2500 метра чрез специален кабинков лифт и тунел за достъп с въжена линия.

Бетоновите работи са в процес на извършване на входа и на изхода на езерото Mutt, като за 12-метровите откосни стени се използва едностранната кофражна система STB 450 и едроплощната - Mammut 350 от Mave. Според фирмата, заради екстремно високото налягане, което се получава от тежестта на бетона, ще бъде нужно използването на анкерираща система вместо стандартното подпиране.

Подземните галерии, които ще се използват за оборудването на електроцентралата, ще бъдат с дължина от 156 метра, до 30 метра широки и до 53 метра високи, като и тук има предизвикателство за инженерите, поради условията и малките пространства на строителните площадки, особено тези под повърхността на планината. Според Meva основните затруднения пред тях, които ще изискват значителни усилия за планиране и логистика, за да се изпълни стегнатият график, са породени от високото налягане от бетона и необходимостта от постоянен монтаж, демонтаж и преместване на кофражните системи.

Сложни структури
В Москва италианската фирма Pilosio бе избрана от Flat & Co, за да достави кофражни системи за големи жилищни и търговски обекти. От Pilosio предоставят около 1200 кв. метра платна от системата P300 за кофриране на вертикални елементи и 2000 кв. метра от Slabform предназначена за отливане на плочи от фирмата изпълнител.

Комплексът се състои от три здания, предназначени за жилищна и търговска дейност, високи по 85 метра и с по 26 етажа, четири от които под земята.

Всяка кула ще бъде изградена около елипсовидно ядро, като отделните етажи ще бъдат разположени около оста й, придавайки й усукана форма.

Инженерите на Pilosio са изработили проект, който включва използването на системата P300, благодарение на която ще може да се изгради елипсовидното ядро на сградата.

Според италианската фирма, P300 е универсална система сглобяем кофраж, подходящ за изпълнението на всякакъв вид вертикални елементи, тъй като панелите й са здрави и издържат на максимално налягане от бетон до 60kN/m2.

Проектът, изготвен от Pilosio по поръчка на клиента, предвижда изливането на плочите, чрез използване на специалната система Slabform, която позволява постигането на високо ниво на производителност, тъй като кофражът се отстранява по-бързо в сравнение с традиционните дървени системи.

Благодарение на новата алуминиева сглобяема кофражна система е възможно да се декофрират до три етажа на месец, вместо един, което ще позволи целият комплекс да бъде довършен за по-малко от година.

Системата е напълно механизирана и не се изисква специализиран труд за монтажа й. P300 се състои от панели 1000 х 3000mm с няколко прости допълнения, като монтажни скоби (кламери), които позволяват бързата работа, демонтирането и преместването му, като самата кофражна обшивка е изработена от многослоен финландски шперплат с дебелина 18mm, което гарантира многократната му употреба. Свързващите скоби са разпределени по една на всеки 1.5m2, като по този начин се осигурява бърз монтаж и перфектно синхронизиране на платната, без нуждата на допълнителни елементи и компенсатори.

Според компанията-производител предимствата на системата лежат в скоростния й монтаж и демонтаж и перфектното напасване на платната едно към друго, като само един удар с чук е достатъчен за притягане на свързващата скоба (кламер/гущер).

След почистването и обезмасляването на металната повърхност, високоустойчивата стомана се емайлира (поцинкова) и се изсушава в пещи на 130°C, като по този начин се получава стоманен рамков кофраж, изключително устойчив на надраскване и окисляване. Многослойният шперплат, който е с дебелина от 18mm, е защитен и ламиниран с фенолен филм, като по този начин 13-те слоя бреза са предпазени от водоустойчива повърхност, която не абсорбира влага. Ръбовете са предпазени с лак и платното може да бъде използвано около 100 пъти от всяка страна.

Системата Slabform се състои от ограничен брой компоненти, които включват високоякостни телескопични подпори, алуминиеви греди, и алуминиеви панели с различни размери и няколко слоя покритие.

Решения по поръчка
Harsco Infrastructure осигури по поръчка достъпно решение на John Murphy & Sons (JMS) за техен проект в град Мерипорт в област Къмбрия - Северозападна Англия.

United Utilities - най-голямата британска компания за предоставяне на водни услуги, нае JMS да конструира съоръжение, спиращо навлизането на приливни вълни при бури в залива Solway Firth. Решението включва използването на модифицирани мачтови подемници с работни площадки. Тази идея е била използвана за първи път в друг проект на JMS в Deephams в Северен Лондон за водите на Темза и е адаптирана да съответства за ситуацията в Maryport.

Новият кръгов бетонен резервоар, с диаметър 25 метра и дълбочина 14,5 метра, е построен чрез използването на взаимноврязвани изливни на място пилоти. Harsco предостави шест подемници с работни платформи, всяка от които със специална извита форма, която да позволява на работниците пряк достъп до стените на резервоара още докато се строят.

Многоетажно строителство
Опитът с многоетажните сгради на Doka ще бъде използван при строителството на небостъргач, който ще достигне височина от 167m. Проектът е на италианския архитект Ренцо Пиано. Изпълнителят Rizzani de Eccher използва ноу-хау на Дока в многоетажното строителство и техния пълзящ кофраж SKE50 plus за ядрото на сградата. Системата SKE 50 plus е подходяща за конструкции с различна форма и височина, като кофражът и работните платформи се изкачват заедно без нуждата от кран. Повдигащите хидравлични крикове остават закотвени в бетона през цялото време, като така позволяват постоянна производителност за всичките строителни процеси, които се извършват. С цел да се защити от нежелани падания от работната платформа на нея е монтирана и система от предпазни огради на Doka - XP.

Съществуваща производствена сграда за автомобили в Германия е разширена с 1500m2, като за конструкцията на разширението е използвана кофражна система на Paschal.

Разрушителната работа по обекта започва през април 2011 г., като първо било нужно да се направят изкопи с дълбочина около 3 метра. Пилоти и колони са построени върху отделни ивични/самостоятелни фундаменти с размери 7m х 9m и дебелина от 1,60m. За фундаментите е използван универсален сглобяем кофраж.

Всички сглобяеми елементи се поддържат от GASS (great aluminium-shoring system). GASS е иновативна система, тъй като може да поддържа товари до 140kN на колона, докато в същото време е направена от алуминий, който е лек и лесно може да бъде монтиран и демонтиран, намалявайки времето за строителство. Следвайки този успех, следващата строителна фаза, същата като предишната, е била изпълнена.

Модулният кофраж има предимството, че може да бъде нагласен и регулиран на строителната площадка с точност до 1cm без да има нужда от допълнително регулиране.