СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 3, 2013

Всеки панелен комплекс в столицата да е с различен цвят

Всеки панелен комплекс в столицата да е с различен цвят

Това предвиждат проектите за саниране на панелните блокове в столицата, които бяха представени след на обществеността след великденските празници.

Всеки панелен жилищен комплекс в София ще бъде обагрен в отделен цвят. При санирането на блоковете ще се използва външна изолация, чиито краски ще са сходни за всички сгради в даден квартал. Идеята не е панелките да бъдат напълно еднакви на вид, а да бъдат поне в тон.

„Ще се даде възможност на хората за избор на някакви нюанси от определения цвят - всеки да си избира, ако иска да е различен от съседа. Но различията да не бъдат крещящи - единият блок да е в синьо, другият - в зелено, третият - в червено", обясни главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му все още не е определено в кой квартал какви трябва да са цветовете и нюансите на санираните блокове. Това тепърва предстои да бъде обсъждано с районните кметове и самите граждани и зависи и от тяхното желание.

Иначе проектите за саниране на панелните блокове в столицата вече са готови. Предстои да се направи и калкулация, за да може да се каже на хората колко ще им струва поставянето на изолацията.

Те ще получават самите проекти безплатно, а при реализацията им ще бъдат освобождавани от такса за строително разрешително. Освен това имат право и на европейски средства, с които да покрият 50% от разходите си.

Проектите предвиждат не само поставяне на външна топлоизолация, но и остъкляване на балконите, места за поставяне на климатици, подмяна на вертикалните щрангове за парното с хоризонтални и много други подобрения в сградите.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини