СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 3, 2013

Успехите в труден период

Разговор с г-н Киро Киров, Председател на надзорния съвет и г-н Коста Басев, Изпълнителен директор, фирма Киров

Успехите в труден период

Киро Киров

Уважаеми г-н Киров и г-н Басев, Вашата компания е добре позната с високия професионализъм и непрекъснато развитие, бихте ли запознали читателите на Списание СТРОИТЕЛИ с новостите около дейността Ви?
Коста Басев: Фокусът ни върху иновациите не е самоцелен. От няколко години усилията ни са насочени в посока оптимизация с цел подобряване на фирмените процеси. Стремим се да усъвършенстваме начина си на работа, така че да се подобри ефективността на съществуващите ресурси и хора и клиентите да останат по-доволни. Това е голямо предизвикателство и по мое вътрешно убеждение е най-правилният път за развитие на една фирма.

Друга новост е организацията в структурата на търговския отдел. Решихме да направим по-ясен принципа на райониране в работата на търговските представители, които са специализирани в основните търговски направления – строителство; мебелна индустрия; автосервизи и транспорт; индустрия, с акцент върху металообработването и енергетиката. Все по-голямо внимание обръщаме на агро бизнеса, който в последните години представлява за нас важна клиентска група.

Засилва се и ролята на търговските центрове в тяхната комплексна функционалност: като магазини и шоуруми, офиси на търговските ни представители, като центрове за отдаване на машини под наем, като сервизни центрове и като цяло като локации, в които клиентите ще получат компетентна консултация по всички въпроси и качествено обслужване.

Планираме да направим подобрение в нашия софтуерен продукт и да внесем новости в административните и търговски процеси.

Стараем се плановете ни да са конкретни и с ясно фиксирани срокове. Целта ни е да реализираме зададените приоритети и след това да планираме нови.

Разкажете повече за сервизното обслужване като важна част от Вашата фирмена дейност.
Киро Киров: Фирма Киров поддържа сервизи във всички градове, в които има фирмени магазини, тоест в десетте най-големи града в страната. Новост в сервизната ни дейност са удължените гаранции, които най-често са до пет години, но могат да бъдат и по-дълги. В някои случаи дори предоставяме гаранция на техника, която е продадена в пре дишен период. Пример са няколко проекта, реализирани с нашите партньори от Komatsu. Техни специалисти идват на място, преглеждат машините и ни консултират относно възможния срок на гаранцията.

Коста Басев: Като представители на Komatsu и Atlas Copco и работейки съвместно с тях, ние се опитваме да влагаме различни форми на сервизни договори, което безспорно носи много предимства на крайния клиент. Следпродажбеното обслужване е много важно за нас, особено с оглед на факта, че в последните 4-5 години продажбите на нова техника са далеч от това, което бяха преди. Обогатяваме и гамата от машини, които да сервизираме, като например техниката на фирма Kärcher.

Развивате успешна дейност в няколко отрасъла, един от които е строителството. Как виждате развитието на сектора в близките години?
Коста Басев: За съжаление ситуацията в строителния сектор продължава да не е добра. От година на година строителството отбелязва спад в дейността си, няма много обекти. Разбира се, налице са активности в инфраструктурния сектор, но инфраструктурата, макар да е важен подотрасъл на строителството, не може да компенсира спада във високото строителство. Земекопната и ютилити техниката, обаче, има приложения и в много други отрасли извън строителния бранш, където се наблюдава постоянство в продажбите през последните години. Конкретно за строителството не бих казал, че към момента има някакви ясни сигнали за промяна на ситуацията. Очаквам да се усети промяна по-скоро към 2015 година.
Гледам на периода, в който сме момента, като на оздравяващ период, който вече е към края си. Очаквам, че 2013 година ще бъде по-добра от 2012 г. и съм сигурен, че и 2014-та ще е по-добра от 2013 г.

Киро Киров: Усвояването на средства по различните европейски програми е възможност, която е ключова за целия пазар. Напоследък доста интензивно се работи по проекти в инфраструктурния сектор - пречиствателни станции и канализация, метрополитен, железопътен транспорт и т.н. Считаме, че в строителството на инфраструктрните обекти има пазар и за нас. Фирмата ни, която се занимава основно с компресори, например, е доставяла техника за изпитвания на газопроводи. Нищо чудно и в бъдеще да имаме реализация и в тази посока.
Съзнавайки, че сме в период, в който печалбата не трябва да е водеща, ние се фокусираме върху професионалния подход в ежедневната си дейност, така че да не реализираме загуби. Годината не върви зле за нас. Вярвам, че най-трудното е зад гърба ни. Ако успехите идват лесно, сякаш не са толкова ценени.

Бихте ли споделили някои бъдещи планове по отношение на инвестиции и нови начинания?
Киро Киров: Нямаме много големи планове. Инвестираме в по-съществените ни обекти, в по-добри наличности във важни за нас продуктови групи, както и в направлението за техника под наем. За отбелязване е, че инвестициите в обектите са свързани с подобряване на енергийната ефективност на сградите, като за тези проекти ще разчитаме на европейски средства. Трябва да споменем закупуването на нови автомобили, както и традиционните инвестиции в обучения и повишаване на квалификацията на персонала.

Коста Басев: Наясно сме с отговорността си към клиентите, партньорите и служителите.
Опитваме се професионализмът да бъде водещ във всяко едно от звената. Искаме всички, които работят във фирма Киров, да са с идеята, че фирмата ни е една от тези, които поставят стандартите в страната. Трябва винаги да доказваш, че си сред най-добрите. Разбира се, важно е и да не залитаме толкова, че да се вземем прекалено насериозно. В този ред на мисли, приземяването е важно.