СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 3, 2013

Българският пазар е най-силният за МоТ panels

Разговор с г-жа Мария Карали, Генерален директор и г-н Джордж Каралис, Мениджър продажби, акционери в МоT panels

Българският пазар е най-силният за МоТ panels

Уважаеми г-жо и г-н Карали, бихте ли представили фирма MoT panels на читателите на Списание СТРОИТЕЛИ?
Джорж: Мисля, че нашата компания вече е доста известна на българския пазар, тъй като ние имаме силно присъствие на него, но за всеки случай ще кажа няколко думи да представя компанията. Ние сме производители на сандвич панели с минерална вата и сме на пазара от 2005 г. Компанията ни е ситуирана в Лариса, Гърция. В сравнение с други производители на сандвич панели, които са с пълнеж други продукти, като полиуретан и минерална вата, ние произвеждаме панели само с минерална вата. Това определено считаме за предимство за нашите клиенти, тъй като сме на 100% фокусирани в това специфично и трудно производство.

Двете ни основни продуктови линии са покривни и стенни панели. Освен конвенционалните панели със стоманена обшивка, произвеждаме и панели с обшивки от алуминий, инокс, както и перфорирана стомана.

Мога да кажа, че нашите продукти имат много добри технически показатели и високо качество. Гарантират пожароустойчивост при дебелина до 180mm, в зависимост от конкретните характеристики на панела. Панелите от каменна вата са предпочитани още и заради добрите им звукоизолационни качества, добро звукопоглъщане, екологосъобразния начин на производство.

Компанията ни разполага с напълно автоматизирана непрекъсната линия на производство с обща дължина 110 метра. За целия производствен цикъл, включващ пет етапа, са необходими само 6 оператора.

Фирмата е сертифицирана по ISO 9002:2008 и от миналата година продуктите й имат и CE маркировка. МoТ непрекъснато се развива и разширява дейността си, особено по отношение на изискванията и сертификатите за пожароустойчивост и звукоизолация на продуктите си, като в тази насока има 4 сертификата, придобити през изминалата година.

Мария: Освен основните продукти, предлагаме и някои допълнителни аксесоари, чиято гама е разнообразна, за да покриват индивидуалните изисквания на всеки клиент. Например: всякакви обшивки, гребени, билни капаци, ъгли и водосточни тръби, решения за покривни прозорци, които следват формата на панела, трапецовидни листове, подходящи за монтаж на покрив и стена, C и Z студено огънати профили. Съпътстващите продукти също са на разположение в продуктова гама, като така клиентите и партньорите получават цялостни решения и системи.

Разкажете ни за останалите пазари, където разпространявате продуктите си.
Мария: Най-силният пазар за нас е българският. И ние се чувстваме доста комфортно тук, като си сътрудничим с българските клиенти и партньори. Имаме сходни манталитети и поради това комуникацията е лесна и приятна. Ценим много високо това партньорство.

Разбира се, фокусирани сме и върху други европейски пазари, и извън Европа – Африка, Близкия изток и Русия.

Джордж: За последните пет години отбелязахме много силно присъствие на българския пазар. В България имаме много важни за нас клиенти и се надяваме те да са удовлетворени. Наистина сме щастливи да си партнираме с тях през последните години. И много отговорно и с респект се отнасяме към всяко едно от тези партньорства.

За в бъдеще ни се иска да разширим дейността си и на други пазари. Най-силната ни страна, като компания, е това, че сме малка семейна фирма и това ни прави доста гъвкави и приспособими по отношение на услуги и доставки. И двамата с Мария имаме контакти с всичките ни клиенти и всеки един от двамата може да реагира какъвто и проблем да възникне.

Поддържаме конкурентни цени, но силата ни се основава на добро качество и добри услуги. Ние не сме мултинационална компания, което донякъде е добре, но има и някои недостатъци от време на време. Например, когато трябва да се общува с много хора дори и за най-незначителен проблем.

Какви са впечатленията Ви от провелото се изложение Българска строителна седмица, на което взехте участие като изложители?
Мария: Ние за първи път бяхме на това изложение тази година. И сме много щастливи, че бяхме част от него. По време на изложението се срещнахме с много от нашите клиенти и останахме доволни да се срещнем лично с тях. Разбира се, разбрахме, че през предходните години е имало много повече участници, но ние все още виждаме държави с потенциал, които са с оживени икономики и хората са заинтересовани от строителство и инвестиции на сгради и съоръжения. Радва ме да видя, че все повече хора осъзнават, че купувайки от Европейския съюз, те подкрепят икономиката на собствената си държава.

Джордж: Също така, има и много инфраструктурни проекти. Инфраструктурата е много важна част, бих казал двигателят на икономиката в една държава. Ако няма двигател, няма движение. Аз виждам и хубавата страна от това, че изложението е с малки мащаби. Така всеки посетител и заинтересован ще разполага с повече време да се запознае подробно с продуктите. Изложителите могат да отделят повече време и внимание към всеки от клиентите си. Много сме доволни и щастливи от участието си на Българска строителна седмица. Беше прекрасна възможност да се срещнем с всеки клиент и партньор лично.

Какво бихте споделили по отношение на бъдещи планове за развитието на компанията?
Мария: Най-важното за нас ще е да се фокусираме върху качеството и гъвкавостта на услугите ни, доброто и бързо обслужване на клиентите ни.

Джордж: Искаме да изградим добра репутация на компанията ни, с високо качество на продуктите и услугите ни. И най-важното – с уважение към пазарите, които винаги са ни подкрепяли. Разбира се, като част от бъдещите ни планове е да увеличим присъствието си на пазарите в Близкия Изток и Северна Африка. Но, за да продължаваш успешно напред, трябва да помниш и уважаваш откъде си тръгнал. Затова и много ценим и държим на българските си клиенти, и защото заради тяхното доверие, имаме изключително силно присъствие на българския пазар.