СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 4, 2013

One Angel Square

Опитът в устойчивото строителство

One Angel Square

Все по-често ставаме свидетели на примерите в световен мащаб на проектиране и строителство на устойчиви и енергийно ефективни сгради. И докато преди няколко години подобни сгради бяха рядкост, и по-скоро се базираха на експерименталния подход, то към днешна дата вече се говори за необходимост. Необходимост от енергийно ефективни сгради с намалена консумация на енергия и отговорност към околната среда и бъдещите поколения.
Ще разгледаме един от многото примери на подобни сгради – сградата One Angel Square в Манчестър.


текст инж. Милена Чолакова

One Angel Square (Ангелският площад) е устойчива бизнес сграда в английския град Манчестър. Забележителната сграда, чието строителство започва през 2010 г., а строително-монтажните работи са завършени през февруари тази година, е висока 72,5 метра (14 наземни етажа и 2 подземни) и ще бъде една от най-устойчивите големи сгради в Европа, отличена с BREEAM сертификат.

Цялата структура на сградата е проектирана с мисъл за използване на природните ресурси, максимално увеличаване на слънчевото затолпляне и прилагане на естествена вентилация чрез двойна фасада (double skin façade), системи за адиабатно охлаждане, използване на дъждовнате вода и връщане отново в канализацията на пречистените отпадъчни води. Биодизелна инсталация, базирана на изходна суровина рапично олио, ще осигурява енергия за осветлението и отоплението на сградата.

През декември 2012 година Европейският съвет за устойчиво развитие оценява сградата с най-високата досега, рекордна BREEAM оценка – 95.32% от максимлания брой точки. Това е първата бизнес сграда с най-високо отличие за устойчиво развитие. Сградата досега е получила редица награди както за впечатляващия си естетичен външен вид, така и за реализираните цели за устойчиво строителство.

Архитектурата
Отличителната форма на сградата е оприличавана на разрязяно яйце или пък кораб. Забележителният вид на сградата първо се ражда като скица в бележника на главния архитект на проекта - Mike Hitchmough. След усъвършенстване на първоначалната концепция, проектът е представен на обществеността през 2009 година.

Сградата е известна с прякора си „срязаното яйце”, поради характерната форма, която има. В план сградата е с напречно сечение равностранен триъгълник, но със заоблена форма в ъглите. Това допринася за цялостния овален облик на сградата, погледната отстрани. В горната част сградата е „срязана” по диагонал. Точно в тази централан част на сградата е оформен атриум със стъклен покрив. Това скосяване започва след десетия етаж, като етажите нагоре стават стъпаловидни, за да се офрми наклонена плоскост. Наклонът на стъкления покрив целенасочено е ориентиран на юг, за да се постигне максимално проникване на дневната слунчева светлина, с което проектантите разчитат на слънчево затопляне на сградата.

За външния облик на сградата е заложено на т. нар. „фасади двойна кожа” (double skin facade). Между двата слоя стъклени фасади има вентилируемо пространство. За да се подчертае ефектната визия на фасадата, алуминиевите профили на фасадата са адонизирани в бронзови оттенъци, които, отразявайки слънчевите лъчи, проблясват в топли розови нюанси. Първоначалната идея е била за използване на прахово покритие, но поради необходимите повече средства за последващата му поддръжка е избран вариант с адонизиране на алуминия.

Проектирана е от архитектите от 3DReid и инженерите от Buro Happold Engineerisn. 3DReid са BREEAM лицензирана организация, специализирана в изграждането на устойчиви и ефективни проекти. Работата им е подчинена на подобни цели, за да се сведат до минимум емисиите и отпадъците.

Конструкция и изграждане
За носещата конструкция на сградата проектантите избират стомана. Колоните са стоманени и благодарение на по-голямата ин носеща способност се реализират по-големи отвори (до 16, 5 метра) в офис пространствата, като така осигуряват желаната гъвкавост от инвеститора за оформяне на планировката.

След полученото разрешително за строеж, през 2010 година започват строително-монтажните работи по мащабния проект. Първото предизвикателство, което проектантските и строителни екипи е трябвало да преодолеят, е изграждането на 539 пилотни фундамента, всеки на средна дълбочина 18 метра. По-късно започва и монтажът на 3300 тона стоманена конструкция. Повече от 4000 работника от повече от 90 компании са въвлечени в строителството. През зимата 2010-2011 г. строителството изостава, но после бързо се връща в график и през 2012 година приключва грубият строеж.

Устойчиво строителство
Още на етап проектиране са следвани цели и идеи, базирани на устойчиво развитие, опазване на околната среда и енергийна ефективност на сградата. Проектантите са си поставили за цел да постигнат 80% намаляване на емисиите на въглеродния двуокис и до 50% намаление на потреблението на енергия.

Оснвовно предимство на сградата е нейната вентилационна система и голямото атриум пространство със стъклен покрив, заради който, както казват проектантите, „помещенията в сградата се наводняват със слънчева светлина”. Същевременно остъкляването на покрива спомога за максимално осветяване от слънцето, с което ще се намалят разходите за отопление и осветление. Централното ядро на сградата е част от тази вентилационна система. В трите ъгъла на сградата са положени три бетонни тръби, преминаващи под сградата. Тръбите изсмукват свеж въздух от озеленените открити пространства край сградата. Въздухът се охлажда или затопля в подземната част на сградата, след което се доставя до помещенията нагоре по етажите, а замърсеният въздух се изхвърля навън в горната част на атриума. Сградата е оборудвана с датчици за отчитане на емисиите на въглероден двуокис, за да може своевременно да се контролира чистотата на въздуха в помещенията. Изборът на „фасада двойна кожа” също има ключова роля за намаляване на разходите за вентилация, отопление и охлаждане. Фасадата ще осигури по-голяма осветеност, отлична топло- и шумоизолация.

Изградена е система за пречистване на дъждовната вода, а водата, ползвана за битови нужди, се пречиства и вкарва отново обратно в канализационната система на сградата.

Заради влагането на LED продукти и решения, ще се намалят допълнително разходите за осветление. Сградата ще разполага със собствен автономен източник на топлина и електрическа енергия, като използва био гориво и рапично олио, чрез комбинирана система за производство на топлинна и електрическа енергия - CHP (combined heat and power plant).

“Чрез проектиране съгласно BREEAM стандарта и разчитайки на BIM технология, ние се стремим да спестим 40-60% от текущите разходи за енергия в комплекса. Нашата сграда ще наложи стандарта и базата, с която да се сравняват всички останали бизнес сгради в Обединеното кралство”, коментират инвеститорите.

BIM технология
Building Information Modelling (BIM) е сравнително нова технология, която се прилага през целия процес – от идейния проект до изграждането. Тази технология позволява създаването на детайлен 3D цифров модел на проектиране, за да се тестват и проектират всички пространствени връзки. Също, термичен анализ и анализ на качествата на използваните материали.

BIM има няколко предимства. На първо място това е тестването на термични и светлинни възможности, в резултат на дизайна за максимална пасивна слънчева печалба и минимална загуба на енергия. BIM дава гаранция на проектантите, че техните проекти ще се построят точно така както са проектирани.