СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 4, 2013

VRV IV: Комплексно иноваторско решение на Daikin

C VRV IV Европейският център за развитие на Daikin предоставя цялостно решение за различните географски и климатични условия в Европа. Продуктовите разработчици, инженерите Дейвид Стиин и Кевин Ампе от Европейския център за развитие на Daikin и Алейн Де Лил, ментор отдел „Поддръжка“, коментират VRV IV.

Какво прави системата VRV IV на Daikin така революционна по отношение на енергийната ефективност?

Дейвид Стиин: Повишаването на екологичното съзнание в комбинация със законодателството 20/20/20 ни вдъхнови да мислим по-нестандартно, с цел повишаване на енергийната ефективност на VRV. Един от методите, които се използват във VRV IV е променлива температура на хладилния агент. Системата автоматично регулира температурата на хладилния агент в съответствие с температурата на въздуха, за да се постигне най-висока ефективност и оптимален комфорт. Tова е възможно благодарение на нашата инверторна система, която гарантира оптимална сезонна ефективност, в рамките ESEER на 7,53.

Как Daikin реши проблема с понижаване на температурата в режим на отопление по време на размразяване?

Кевин Ампе: Както е известно, по време на режим на размразяване не се подава топлина към вътрешните тела. Освен това, топлината се абсорбира от вътрешните тела – съответно от помещението, тъй като те действат като изпарител. За да решим този проблем, разработихме специален контейнер за съхранение на топлина, изцяло нова функция за европейския пазар, използвайки уникален PCM – материал, който съхранява или освобождава енергия, когато променя агрегатното си състояние от твърдо към течно или обратно. Чрез интегрирането на този контейнер за съхранение на топлина в системата, VRV IV продължава да осигурява отопление, дори по време на размразяване.

Как VRV конфигураторът съкращава времето за обслужване и въвеждане в експлоатация?

Алейн Де Лил: Досега, въвеждането в експлоатация се извършваше на базата на умения и преценка на техника. С революционния VRV конфигуратор, настройките се правят стъпка по стъпка, използвайки софтуерна програма. Така на техниците е необходимо по-малко време за въвеждане в експлоатация.

За повече информация, моля посетете www.daikin.bg/vrv-iv

Прелисти броя

още в рубриката

Новини