СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 4, 2013

МАРИСАН предлага ефективни топлоизолации от графитен EPS

МАРИСАН предлага ефективни топлоизолации от графитен EPS

Графитният EPS е уникален топлоизолационен материал, съчетаващ иновациите на лабораториите на BASF и естествените сили на планетата ни. Причина за това са графитните абсорбатори и рефлектори, вградени в неговата зърнеста структура.

Графитът е природен материал с изключителни изолационни свойства – през структурата му не преминават топлинни лъчи и звукови вълни. Вграден в изолационния материал, той отразява голяма част от топлинното лъчение, като чувствително намалява поглъщането на топлината.

Защо графитен EPS?

Топлоизолация:
графитният EPS притежава топлоизолационни свойства, непознати досега при стандартния EPS - намалява до 70%-80% разходите за отопление, съхранявайки топлината вътре в сградата. Графитът, който е вграден в експандираните полистиролни сферички, увеличава топлоизолационните качества на материала с над 20%, в сравнение със стандартния EPS. Имайки предвид постоянно повишаващата се стойност на енергоносителите и енергийните ресурси, топлоизолационните материали не са революционни открития, а просто част от технологичната еволюция в енергоспестяването. Материалът е особено подходящ за нискоенергийни и пасивни сгради и при такива, които се нуждаят от значително по-ефективна изолация с нисък разход на енергия за отопление или охлаждане като болнични заведения, детски градини, училища, производствени помещения и др.

Звукоизолация:
Лабораторните изследвания доказват, че графитният EPS намалява шума с до 18 dB в изолирания обект.

Екологичен продукт: създадена от природни материали, графитната топлоизолация е напълно рециклируема и намалява отделянето на вредните емисии в атмосферата.

Компактност:
когато всеки милиметър има значение, графитният EPS дава възможност за 20% редуциране на дебелината на панелите, в сравнение с обикновен топлоизолационен материал, постигайки същата топлоефективност. Това му предимство е особено важно при работа в пространства с ограничена площ, в които се търси максимална компактност на влаганите продукти и материали. Когато пространството има значение, плочите от графитен EPS дават възможност за постигане на топлинна ефективност, съответна на тази на стандартния EPS, но чрез много по-малка дебелина.

За новото жилищно строителство, което става все по-оптимално, търсейки полезно пространство, дълготрайност на фасадата и високоефективна стойност на изпълнението, графитният EPS е най-подходящият изолационен материал поради високата ефективност на изолационните му характеристики и компактността на плочите. Графитният EPS е подходящ и при санирането на старите сгради – освен, че имат нужда от високоефективна изолация, пространствата при тях са отдавна решени оптимално от обитателите им.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини