СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 4, 2013

Конференцията „Пасивна къща” представи решения за енергийната революция

Енергийно ефективно и икономически ефективно: така ще изглежда бъдещето на строителството и обновяването на сградния фонд, ако се вслушаме в изводите от Международната конференция „Пасивна къща” 2013, която бе проведена във Франкфурт, Германия. С позовавания на примери от вече завършени проекти, експерти от цял свят разкриха потенциала на интелигентните архитектурни решения за опазването на климата и намаляване на разходите за енергия. Спектърът от теми варираше от "автентично" ново строителство в историческия център на самия Франкфурт до потреблението на енергия във фабрика в Китай, построена по стандарта „Пасивна къща”. България бе представена от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект със сравнителен анализ относно налагането на нискоенергийното строителство като стандартна практика в три водещи европейски региона - Брюксел, Хановер и Тирол, както и от арх. Георги Николов (ИГ Пасивни сгради България) с участие в постерна сесия.

Повече от 1000 експерти в областта на нискоенергийното строителство от около 50 страни присъстваха на конференцията, която вече отдавна се е наложила като най-авторитетното събитие в тази област в световен мащаб. Представители от водещите региони, участващи в проекта PassREg („Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия”), представиха своите новаторски концепции. Гостите на събитието имаха възможност да посетят и университетския град Хайделберг, където обособен градски район с площ от 116 хектара в момента се изгражда изцяло в съответствие със стандарта „Пасивна къща”. Именно примерът на тези региони показва, че пасивната къща вече е на път да се превърне в основен строителен стандарт навсякъде в европейските страни.

Под мотото „Енергийна революция в сградите”, проектът PassREg изследва и анализира опита на тези водещи региони, които вече успешно са наложили концепцията за сгради с близко до нулево потребление на енергия, основавайки се на концепцията „Пасивна къща” с производство на енергия от възобновяеми източници на мястото на потребление, т.е. в самите сгради.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини