СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 4, 2013

Лифтком, в сътрудничество с ThyssenKrupp, излиза на един от най-големите световни пазари

Разговор с г-н Владислав Кипров, Управител на Лифтком

Лифтком, в сътрудничество с ThyssenKrupp, излиза на един от най-големите световни пазари

Г-н Кипров, разкажете за участието Ви на изложението LiftBalkans, което се проведе в София в края на месец май тази година?
Целта на представянето ни основно беше да покажем възможностите си като фирма от бранша, нивото ни на техническо развитие на продуктите на Лифтком, както и да затвърдим позиции на пазара, разбира се. Това най-добре може да се види и оцени, когато има и други фирми-участнички. От тази гледна точка, поради слабото присъствие на български фирми от бранша, нашето представяне на изложението донякъде загуби смисъла си. Защото ако няма с кой да се сравниш, не можеш да разбереш къде точно се намираш. От друга страна, ако не можеш да се конкурираш с колегите, губиш хъс за работа, защото разчиташ, че си най-добрия.

Фактът, че няма много участници, според мен е показателен за две неща: или фирмите са с не много добри темпове на развитие, или това, което предлагат не е с добро качество. И в дватя случая е пагубно и жалко за бранша.

Хубавото беше, че направихме ползотворни срещи с чуждестранни фирми и показахме, че и нашата продукция е не по-малко качествена от тази на западноевропейските фирми. Жалко е, че можем да правим нещата дори по-добре от конкурентите в западноевропейските държави и на много по-добра цена, но все още не ни приемат на високо професионално ниво, разбирайки, че сме от България.

Бихте ли споделили за някои по-мащабни проекти, реализирани с Ваши продукти и решения?
За последната една година сме приключили редица много значими обекти. Някои от по-значимите са: двата лъча на Метрополитен София, Paradise Mall, няколко обекта Billa, Lidl, Carrefour, и други производствени и индустриални обекти.

Естеството на работата ни е такова, че ние влагаме продукт, когато вече сградата е построена и в повечето случаи ние сме тези, които се съобразяват с готовите решения, които проектантът или архитектът са заложили. Проблемно е, обаче, когато сградите не са изпълнени както трябва. Когато има неточности в изпълнението на проекта, а примери за липса на професионализъм много – неспазени стандарти за асансьорни шахти; отклонение по вертикала на сградата, което е в пъти по-голямо от допустимото, и вече не става въпрос за желание какво искаме да направим, а за възможност да инсталираме продукт в предложените условия. Асансьорът е сърцето на една сграда и при нейното проектиране въпросът с инсталирането на асансьорна уредба не бива да се неглижира.

Архитектите и проектантите следва да обръщат повече внимание, когато залагат данни за изпълнение на асансьор в една сграда - чрез обследване на фактите, прилагане на трафик анализ и стриктно придържане към европейските норми. Никой не предвижда в една висока сграда да има допълнителен асансьор със специален режим на работа в случай на пожар. Този асансьор е оборудван с противопожарни уреди, стълби, авариен изход и т.н. Дори и в 7 етажна жилищна сграда се поставя само един малък асансьор - т.е. предвижда се майките да “паркират” детските колички в партера, хора в инвалидни колички се лишават от достъп до асансьора, да не говорим, че обзавеждането на едно жилище се превръща в спортен полуден, обогатен със знания по навигация при изкачване на стълбите и сложни еквилибристични дейности. Има много пропуски по цялата верига - като се започне още на етап проектиране; през инвеститора, търсещ най-ниската изгодна цена, а не качество; инспекциите и крайния потребител.

Какви са тенденциите на пазара по отношение на нови технологии в асансьорната индустрия?
На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от нови технологии и обикновено настава лутане коя технология да се избере, защото инвеститорът, както споменах, винаги търси най-ниската изгодна цена. На нашия пазар се получава така, че вместо да се вложи максимума и да се направи една добра инвестиция за най-новите и модерни технологии, българинът предпочита това, което е най-евтино, и така реално се връща години назад, избирайки по-стари технологии. Но в същото време ние от Лифтком не сме спирали да търсим повишаване на технологичното развитие на нашите продукти.

Преди четири години преговаряхме с Mitsubishi. Поради кризата, обаче, нещата се провалиха. След това водихме преговори с друга световна компания, най-накрая сключихме договор с ThyssenKrupp. Смятам, че до една-две години асансьорите, които ще продаваме в България, ще бъдат на едно ново и по-високо технологично ниво, сравнимо с водещите световни тенденции.

Истината за бизнеса е болезнена, а именно, че във всички сегменти българският производител се заличава. Не може да бъде конкурентоспособен на българския пазар със световните производители. Повечето инвеститори в страната са чужди компании. И съвсем естествено e, че те няма да предпочетат българския производител, а чуждата компания, която, освен традицията, опита и името си, е и създала съответната технология.

Споделете някои бъдещи планове, свързани с развитието на фирмата.
Последната година и половина основно изнасяме навън – Италия, Турция, Румъния, Косово, Албания и в страни от Близкия Изток. Сега, чрез дистрибуторската мрежа на ThyssenKrupp, ще предлагаме продукти и на африканския пазар.

От месец юли излизаме и на най-големия пазар в световен мащаб в момента – Руският. Лифтком създава два нови офиса в Русия – в Москва и Санкт Петербург, където, благодарение на сътрудничеството с ThyssenKrupp, имаме много добри позиции. Предлагаме цялата гама асансьори, ескалатори, платформи за инвалиди, покриваме целия ценови сегмент – от най-ниския до най-високия клас, от най-бавния до най-бързия асансьор. Можем да удовлетворим изискванията на всичките си клиенти, без значение от вида на сградата или съоръжението. Например, големите компании от бранша бяха сегментирани и след финансовата криза те не успяха да предложат продукт в най-ниския ценови сегмент. И там се отвори ниша. Точно в тази ниша влязохме всички по-малки компании от Югоизточна Европа и Турция. По-късно големите компании започнаха да предлагат и продукти в по-ниския сегмент и постепенно да заличават малките производители. Но благодарение на сливането, което направихме с ThyssenKrupp, пред нас има перспективи. Въпреки негативните условия, търпим развитие. Това ни помогна бързо да излезем на външния пазар. Там за нас е много по-лесно. Отговаряш ли на нормите, спазваш ли правилата, прилагаш ли стандартите, оказваш се едни гърди пред другия, заради гъвкавия начин на мислене, който си развил, опитвайки се да оцелееш на нашия пазар.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини