СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 4, 2013

Данфосс доставя енергийно ефективни решения и продукти, които осигуряват комфорт и надеждност при експлоатация

Разговор с инж. Георги Георгиев, Направление „Топлофикационна автоматика”, Данфосс и инж. Деян Петров, Управител на НАСА-Д

Данфосс доставя енергийно ефективни решения и продукти, които осигуряват комфорт и надеждност при експлоатация

Г-н Георгиев, провеждате редица семинари съвместно със специалисти от браншна. Бихте ли казали кои са акцентите и основните теми на тези специализирани семинари?
Семинарите, които организираме, са основно с инженерите от КИИП в различни градове от страната. Голяма част от тези семинари са организирани съвместно с наши дистрибутори от страната. Семинарите основно са насочени към апартаментните абонатни станции, които са и фокусът на работата ни напоследък. Насочили сме се към популяризацията на тези абонатни станции като изделия, които считаме за много удачни особено в моментното развитие на държавата. Защото използването на една апартаментна абонатна станция осигурява преди всичко индивидуално потребление с индивидуален отчет, с ясна и точна сметка. Отдаваме голямо значение на тези семинари, защото сме на мнение, че е изключително важно да започнем първо от проектантите. Когато проектантът е убеден, че това наистина е правилното и точно решение, след това стъпките следват естествено. Да тръгнем от крайния потребител и да се върнем обратно по веригата към проектанта, ще бъде неправилно. Усилията, които полагаме, вече имат и резултат. Разбира се, освен апартаментните абонатни станции, провеждаме и семинари за други наши продукти, например за управляващите мотор-вентили.

Разкажете повече за предлаганите от Вас продукти и решения, и как те допринасят за енергийната ефективност?
На първо място – апартаментните абонатни станции, които включват в себе си и всички останали продукти. Това е система, която се базира на децентрализирано отопление, съответно осигуряване на битова гореща вода. Основното предимство е, че производството на битова гореща вода се осъществява в самото жилище и то само при необходимост, което предполага избягване на голяма част от допълнителните разходи, свързани с осигуряване на битова гореща вода. Както знаем, при централизираното отопление нерядко се случва стойността на сметката за използване на енергия за битова гореща вода да е съизмерима със загубите, особено в летните месеци, когато няма отопление. А с апартаментните абонатни станции се избягват именно тези общи загуби, тъй като те работят само когато има необходимост, и то от конкретен потребител. А при централизираното захранване с топла вода имаме един централен източник, който захранва всички останали. Налице е рециркулация, която работи 24 часа в денонощието, независимо дали има или няма консумация. Това е основната разлика.

С апартаментните абонатни станции разходите са гарантирано по-ниски с 30%. Друго тяхно предимство е, че имаме индивидуална сметка, тъй като в апартаментната абонатна станция е предвидено място за индивидуален топломер, отчитащ изразходваната енергия. Така че, във всеки един момент може да видим какво количество енергия сме изразходили. И ако по някаква причина сме надхвърлили лимита, който сме си поставили, можем да ограничим потреблението. Не на последно място, важно е да се отбележи индивидуалния комфорт, който имат потребителите на апартаментни абонатни станции. Потребителите сами регулират температурата на горещата вода.

Съществено предимство е използването на няколко различни топлоизточника. Еднакво добре апартаментните абонатни станции работят с източник на топлофикация, общ газов котел или смесен източник, който да има един основен – например топлофикация, в комбинация със соларна инсталация, или топлофикация с друг възобновяем енергиен източник (например термопомпа или котел на биомаса). Има специално разработени апартаментни абонатни станции за работа със соларни инсталации.

Ако трябва накратко да обобщя предимствата на апартаментните абонатни станции, те са: намаляване потреблението на енергия; комфорт на потребителите; надеждна експлоатация, не изискваща поддръжка.

Нашата основна стратегия е да доставяме на нашите клиенти енергийно ефективни решения и продукти, които осигуряват комфорт и надеждност при експлоатация.

Г-н Петров, разкажете повече за дейността на НАСА-Д, като официален дистрибутор на Данфосс за България.
Фирмата е създадена през 1996 г. с цел дистрибуция на изделията на Данфосс и се занимаваме само с това. Вече 17 години имаме партньорство с Данфосс. Управляващите мотор-вентили и апартаментните абонатни станции са двете направления, по които в момента работим съвместно с Данфосс. С тези продукти ние станахме доставчици на големите фирми от бранша в България.

Следвайки тенденциите на проведеното през март тази година най-голямо специализирано изложение в Европа – панаирът ISH във Франкфурт, Данфосс представи на това изложение два свои продукта – апартаментни абонатни станции и интелигентни управляващи мотор-вентили. След представянето на изложението продуктите бяха приети изключително добре.

Тези два продукта се отличават с иновативност, с изключителна функционалност и с най-високо ниво на енергийна ефективност. В един съвременен пазар, където изключително бързо се развива техниката в областта на климатизацията, отопление и вентилация, е изключително важно да могат да се управляват параметрите на системата, било то отоплителна или охладителна.

Данфосс, като водеща компания в бранша, е вложила изключително много средства в развойна дейност. В резултат на дълги години в бранша и натрупан опит, преди три години беше разработена новата серия управляващи вентили iMCV, които ние представихме на пазара. Буквата i пред заглавието символизира вградената интелигентност на този продукт, която се изразява в подобрената анти колебателна функция на задвижката на вентила.

Тази функция следи стабилността на управляващия сигнал, който идва от ситемата, и когато констатира колебание в този сигнал, тя започва да управлява самия вентил по своя собствена характеристика и така може да стабилизира системата. Освен това, пести енергия, тъй като по този начин тя потушава разклащанията в системата и големите девиации в температурата, която се измерва в крайните помещения.

Икономиите достигат до 15% в системи за охлаждане и 10-15% в системи за отопление. Освен това системата се опростява доста. Вентилите са изключително лесни за използване, задвижката се монтира към вентила без допълнителни инструменти само за няколко секунди. Харесвани са от монтажниците, тъй като освен лесното подбиране, подсредством двуцветен LED и мултифункционален бутон, могат да се сменят лесно различните режими на работа на вентила, а също така и да се следи работата му чрез индикацията на LED светлината. В самата задвижка има уникална надстройка за настройка на работната характеристика. След като запознахме фирмите от бранша с нашите мотор-вентили, те започнаха да ги вграждат в своите проекти и са доволни, че получават един много добър продукт, енергийно ефективен и на много добра цена.

Споделете някои бъдещи планове, свързани с развитието на Данфосс и НАСА-Д?
инж. Георгиев: Към момента нямаме нещо специално, което ще бъде ново за клиентите ни. Имаме някои реализирани проекти в някои градове на страната – София, Пловдив, Бургас, по-малки инсталации в Перник, проекти, които са в процес на реализация, и такива, които предстоят. Основен акцент в нашата работа е предлагане на енергийно- ефективни решения и продукти за тяхната реализация.

инж. Петров: Една от насоките, в които работим с Данфосс, е доста амбициозната задача по организиране на семинари първо в големите градове, а след това и в по-малките. След провеждане на семинара с КИИП в София, колегите от Сливен са се запознали с темите и се поинтересуваха да направим съвместен семинар. Там също семинарът премина с голям успех. Имаме насрочен семинар в Пловдив, подобни бяха организирани в Бургас и Варна.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини