СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 5, 2013

Caddy Edition 30

Повече от 30 години традиции при градските товарни автомобили

Caddy Edition 30

През 1982 г. на европейския пазар се появява моделът Caddy – първоначално пикап, който е базиран на първото поколение на Volkswagen Golf. Трийсет години по-късно Caddy е утвърден модел в богатия сегмент на компактните ванове и градските товарни автомобили. В световен мащаб са продадени над 1.6 милиона бройки от модела. През 2012г. бе създадена и юбилейната лимитирана версия Volkswagen Caddy Edition 30. Моделът се предлага в 13 цветови нюанса, което е чудесно решение за корпоративни клиенти с изисквания за фирмени цветове.

Юбилейният модел Caddy Edition 30 притежава изключително елегантни линии и дизайн. Едно от първите неща, които ни направи впечатление бяха гланцово полираните и лакирани в черно 17” колела от леката сплав “Budapest”, които променят типичния товарен автомобил и миниван в спортен автомобил. Този ефект се засилва и от множеството лакирани в черно блестящи детайли по каросерията – като покривът и надлъжните шини върху него. Задното стъкло и страничните стъкла в пътническата зона са силно потъмнени, което от една страна повишава спокойствието на пътниците, а от друга подкрепя останалите спортни мотиви.

По време на тест драйва екипът на Ел Медиа бе приятно изненадан от удобството и лекотата на каране на лимитираната версия на компактния ван. Колата е оборудвана с множество технологии и иновации, част от които няма как да не бъдат споменати. Например асистентът при потегляне по наклон предотвратява движението на автомобила назад при тръгване нагоре и се грижи за комфортно управление и улеснява значително шофьора при наличието на тежки товари или множество пътници. Друга система заслужаваща внимание е темпоматът. При скорост по-висока от 30 км/ч той поддържа зададената скорост постоянна, само чрез едно натискане на бутон. Едно кратко задействане на спирачката или на съединителя е достатъчно, за да деактивира запаметената скорост. Електронната стабилизираща програма (ESP) пък може да спомогне за предотвратяването на катастрофа. В случай, че това все пак се случи, съществуват многобройни системи за безопасност, които максимално да предпазят пътниците от нараняване. Нещо, което ни направи голямо впечатление при нощното каране бе автоматичното затъмняване на вътрешното огледалото за задно виждане при прекалено силно осветяване от автомобилите, намиращи се зад нашия Volkswagen Caddy. Освен това, Caddy Edition 30 притежава система, чрез която при смрачаване светлинен сензор автоматично включва фаровете на автомобила, а сензор за дъжд регулира действието на чистачките. Впечатляващи са и двигателите на юбилейната лимитирана серия. Гамата обхваща 4 дизелови агрегата с мощност от 102 к.с. до 170 к.с., както и бензинов двигател със 105 к.с. В допълнение към обичайните за масовия модел Caddy дизелови и бензинови двигатели, за юбилейния модел се предлага и екстремно мощният 2,0-л-TDI двигател със 125 кВт мощност и скоростна кутия с двоен съединител (DSG). С най-високата версията за дизелов двигател, Caddy Edition 30 ускорява до 196 км/ч. Автомобилът се предлага като 5- и 7-местен, с къса или с дълга колесна база, също и със задвижване на 4-те колела- 4MOTION.

Обемът на багажното отделение за късата база на Caddy възлиза на 750 л, като при сгънат втори ред места, той може да се увеличи на 2852 л. А в случай, че вторият ред места се премахне изцяло, ще се сдобиете с багажно пространство с до 3030 л обем. Caddy Maxi с два пътнически реда предлага 530 л обем на багажното пространство като то може да се увеличи на 1350 л при демонтиран трети ред места и съответно на 3880 л при демонтиран втори ред места. По този начин Volkswagen Caddy Edition 30 може да бъде използван както за удобното, бързо, надеждно и комфортно транспортиране на пътници, така и на безопасното и сигурно пренасяне на товари.

Юбилейната версия ни спечели и с ниския разход на гориво. Автомобилът, който пробвахме беше с автоматична скоростна кутия, въпреки че моделът се предлага и с ръчна. Разходът беше изключително нисък- 6.5 на 100 градско и 5.2 на 100 извънградско. Това е поредното предимство на Volkswagen Caddy Edition 30, притежаващ едновременно преимуществата на леките и възможностите на градските товарни автомобили. С този модел, от Volkswagen отново доказаха, че няма невъзможни неща и лекотоварните автомобили не са обезателно свързани с големи разходи.



PORSCHE BG

София 1000,