СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 5, 2013

Новите модели багер-товарачи CAT с четири еднакви колела

Новите модели багер-товарачи CAT с четири еднакви колела

На Bauma 2013 Caterpillar представи багер-товарачите 434F и 444F с четири еднакви колела. 434F е изцяло механично управляван, а 444F е оборудван с джойстици с ниско пилотно налягане. Моделите са задвижвани от двигателя САТ 4.4, отговарящ на Етап IIIA стандарта за вредни емисии, като през втората половина на 2013 г. се очаква да удовлетворят и Етап IIIB изискванията.

САТ 434F може да се оборудва с полуавтоматична или автоматична скоростна кутия, а като опция към автоматичната се предлага и нов хидротрансформатор със заключване, който намалява консумацията на гориво и увеличава средната скорост на придвижване на багер-товарача. 444F пък разчита на хидротрансформатор с по-малко предавателно отношение за повече мощ при загребване на уплътнен материал и за по-бързо ускоряване на машината.

Стандартно предлаганите спирачки за всички багер-товарачи от серия F са с хидравлично усилване. Електронният ограничител на въртящия момент при 444F подобрява контрола при ниските обороти на двигателя. Три различни режима на управление – на завиване с две колела, на кръгово завиване и на страничен (рачешки) ход, са на разположение на оператора за по-ефективна работа с машината. При изключване на режима системата заключва задните колела в изправено положение.

Новата конструкция на товарачните рамена на моделите от серия F увеличава максималната височина на оста на шарнира на кофата и на изсипване, като товароносимостта при най-висок подем също е нарастнала с 36%. В допълнение паралелната кинематика на рамената води до по-доброто задържане на материала в кофата при пренасянето му.

Новият скосен капак на двигателя и оптимизираното разположение на хидравличните маркучи на товарачната стрела увеличават видимостта на оператора към работната зона и използваното съоръжение. Така приложенията на машината, изискващи повече прецизност като заравняване и др. са сериозно облекчени.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама

  • Сдружение Топливо