СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 5, 2013

Оргахим представя боята с биоциди „Леко със сребърни йони”

Оргахим представя боята с биоциди „Леко със сребърни йони”

Боята с биоциди „Леко със сребърни йони” е иновативен продукт на Оргахим. Подходяща e за стени и тавани в стаи с интензивен трафик, санитарни и влажни помещения. Боята притежава отлична устойчивост клас 2 - на мокро триене и миене, и клас 2 - на покривност според ISO 11998, като микропорестото покритие осигурява “дишане” на стените.
Отличава се с висока белота и добра устойчивост към стареене и пожълтяване. Има здравна оценка за приложимост в помещения с изисквания за висока повърхностна хигиена, издадена от министерството на здравеопазването. „Леко със сребърни йони” притежава разрешение за биоциден продукт. Боята е с бактерицидно и фунгицидно (Candida albicans) действие, като областта на приложение е: защита на повърхности в здравни и лечебни заведения; обекти с обществено предназначение; обекти за производство и търговия с храни; жилищни помещения, мокри помещения.
От векове хората са установили силното антибактериално действие на среброто и са го използвали най-вече при изработката на прибори за хранене. Днес среброто се използва в много продукти от фармацевтичната промишленост, парфюмерията, химическата индустрия и др. Дезинфекционното действие на сребърните йони се дължи на свързването им с ензимите. Това води до “задушаване” и бърза смърт на микроорганизмите. В контакт със сребърните йони, всички патогенни микроорганизми - бактерии, вируси и плесени, загиват за минути. Тези биоциди в боята убиват и бактерии, придобили резистентност към широко използваните антибиотици (MRSA и VRE). Сребърните биоциди въздействат ефективно срещу повече от 650 вида бактерии и вируси, причинители на редица опасни и тежки заболявания.
Със своите антибактерицидни функции, добри покривни способ­ности, лесно полагане и поддръжка, боята „Леко със сребърни йони” се превърна в хит на пазара на вододисперсионни (латексни) бои за вътрешна употреба.
Боята „Леко със сребърни йони” може да бъде използвана, не само в санитарни и влажни помещения, но и в помещения с общо предназначение. Отличава се със своята белота и възможността за тониране в светли, пастелни цветове на тонираща система „Хамелекон”.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини