СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 5, 2013

Интелигентна система от фирма Умен Дом

Невинаги новите технологии действително облекчават живота ни. Понякога се чудим кое дистанционно за какво е, как да настроим температурата в жилището, дали в бързането не сме забравили включен електроуред или отворена вратата на гаража. Представете си дом, в който всички основни системи са свързани в една интелигентна мрежа и само с натискане на едно копче можете да задействате цяла поредица от предварително програмирани действия. Да пуснете или загасите лампите в цялата къща, да активирате алармата, вдигнете щорите, заключите входната врата, да пуснете определен музикален канал, да нагласите температурния режим дистанционно и всичко това почти с лекотата на мисълта. Това не е фантастика, а реално действаща система, прилагана от водещия интегратор за България - фирма Умен Дом.

Един от основните въпроси, които възникват е - как работи всичко това? Основния елемент е контролерът, който подобно на мозъка в човешкото тяло командва всички останали устройства, релета и датчици.Чрез един гъвкав набор от безжични (ZigBee Pro) или жични (IP, RS 232, IR и др.) комуникации, системата за автоматизация може да работи за всякакъв тип жилищни или обществени сгради. Има възможност потребителят да програмира свои сценарии и логики на действия, съобразени със собствените му вкусове и подлежащи на текуща промяна. Не е нужно да имате един куп дистанционни устройства за мултимедията, щорите, климатиците и т.н, не е нужно да проверявате дали сте загасили осветлението във всички стаи, дали сте заключили входната врата – всичко това може да бъде командвано или проверено от едно единствено дистанционно, от смартфон, таблет или тъч скрийн.

Друг не по-малко важен въпрос е – какво печелим от внедряването на подобна система. Отговорът е, че освен очевидното удобство от възможността дистанционно или на място да командваме всеки един аспект от жилището или бизнес сградата, то не по-малко важно е и степента на икономия от електричество и топлинна енергия която се постига. Благодарение на интелигентното програмиране и дистанционния контрол могат да се реализират 30 или дори повече % икономия.

Третият въпрос, който неизбежно възниква е за цената на подобна система.За щастие системите за автоматизация стават все по-достъпни за масовия потребител и все по-необходими в едно съвременно жилище.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини