СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 5, 2013

Фивекс налага високи изисквания и прилага нови технологии

Разговор с г-н Филип Владиков, Управител на фирма Фивекс

Фивекс налага високи изисквания и прилага нови технологии

Г-н Владиков, бихте ли представили фирма Фивекс на читателите на Списание СТРОИТЕЛИ?
Преди да отговоря на въпроса Ви искам да благодаря на Вас и Вашите читатели за интереса към нашата компания.

Фирмата е създадена през 1992 г. и от 1994 г. сме на пазара за масивни паркети и дюшемета. Ние сме тясно специализирани в предлагането на продукти от и за естествена дървесина: паркети, дюшемета и декинг (външни подови покрития) – продажба, монтаж и поддръжка; масла за обработка на дървесина; огъваем шперплат и фасадни системи от масив. През първите години внасяхме паркети от Финландия и Канада. С приемането ни в Европейския съюз съсредоточихме усилията си предимно в сътрудничество с европейски производители и в момента сме изключителен дистрибутор за България на най-големия производител на двуслойни паркети Bauwerk Parkett, отскоро обединени с BOEN PARKET в една група BAUWERK BOEN GROUP, с което значително разширяваме гамата на продуктите: сертифицирани спортни настилки и трислойни паркети. Единствен вносител сме и на продуктите на световноизвестния производител на масла: OSMO – Германия. Извършваме монтажите, вкл. доставка и изпълнение на саморазливни замазки на FORBO.

Какъв принос има фирмата Ви, със своята дейност, към бранша и развитието на бизнеса?
Ние сме пионери в няколко посоки: първите вносители на трислоен паркет, на фабрично лакирани с 10 слоя лак паркети и дюшемета от Канада; първи предложихме на пазара огъваем шперплат, първи и може би единствени предлагаме Fidbox: електронен уред за контролиране влажността на замазката и паркета по време на екпслоатацията; от първите вносители сме на масла за финиширане на продукти от естествена дървесина. Учредители сме на Българската Асоциация на професионалните паркетчии. Представихме България за първи път на европейски конкурс през 2012 г. между паркетмайстори от 11 европейски държави и организирахме първия национален конкурс в България през март тази година с жури от Германия и Италия – предложено ни от Европейската Федерация за подпомагане на монтажниците на паркет и подови технологии. От около три години ползваме предимно силаново лепило (което е непознато за доста наши колеги) – абсолютно безвредно за разлика от полиуретановите. Сигурно мога да изброя и още. Гордеем се, че успяваме да наложим високи изисквания и прилагане на нови технологии, използване на безвредни и екологични продукти. Дано с това да сме спомогнали за развитието в бранша и културата на българския потребител.

Бихте ли споделили какво Ви предстои в близък план? Какви очаквания имате относно развитието на сектора?

За съжаление, очакванията ни не са много оптимистични, защото нашият сектор следва развитието на икономиката в България и както всички знаем тя не се радва на добро здраве, особено през последните години. Нашата компания взе крути мерки в началото на кризата, наложихме строга финансова дисциплина, увеличихме ефективността и, за радост, устояваме успешно на предизвикателствата. Предстои ни много работа, най-вече в подпомагането на нашите клиенти да могат да вземат напълно осъзнато решение за използването на една или друга технология или продукт. Както споменах, предстои сериозно разширение на гамата продукти, които предлагаме: спортните настилки – сертифицирани от FIBA – международната баскетболна организация, нови масла с твърда вакса за защита на дървесината.

Особено внимание се опитваме да отделяме и на работата си в Българската Асоциация на професионалните паркетчии. Вероятно знаете, че в момента липсва място, на което може да бъде получена квалификация „паркетчия“, закриват се професионални гимназии, паралелки в още незакритите. А без образование, при това качествено образование, не можем да очакваме каквото и да е развитие в който и да е бранш. И тук се сблъскваме с нехайството на държавата. Ще продължим да се борим за осигуряване на възможността младите ни колеги да могат да учат, да имат самочувствие и да се гордеят с работата си в родната си страна.