СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 6, 2013

adapt-ирай бъдещето днес

SMART енергоспестяваща система adapterm на Техем вече и в България

adapt-ирай бъдещето днес

Във време на нарастващи цени на енергията и увеличаващи се допълнителни разходи пестенето на енергия е изключително важно.

Техем, като енергиен мениджър на клиентите си работи непрестанно в посока редуциране на потреблението на енергия и вода, водещи до намаляване на емисиите на въглероден двуокис с цел опазване на климата и природните ресурси.

Изпълнявайки изискванията на Европейската директива за енергийна ефективност от 25.10.2012 г. Техем предлага на клиентите си, живеещи в сгради – етажна собственост с централно или локално отопление, енергиен мениджмънт на бъдещето.

Във време на нарастващи цени на енергията и увеличаващи се допълнителни разходи пестенето на енергия е изключително важно.

Нуждата от adapterm се обуславя от свръх потреблението на енергия, което се дължи на: преоразмеряване на отоплителните инсталации; преосигуряване с по-големи отоплителни тела; пренастройване на отоплителната крива при котлите; колебания в потреблението на отопление в рамите на деня.

adapterm е интелигентна система, с помощта на която потреблението на енергия в жилищните сгради се понижава до 10%.

Използвайки вече изградената радиосистема в сградата, модулът намалява до оптимално ниво подаваната в инсталацията температура. adapterm получава данни от всеки отделен радиатор чрез радиоуредите и базирайки се на получената информация регулира работата на контролера на абонатната станция/котела (фигура 1). Има заложени режими на работа за деня (сутрин, обед, вечер), за нощта, както и за работен или празничен ден.

В зависимост от необходимостта за топлоподаване към сградата, от модула на adapterm става поетапно регулиране на температурата на подаващата вода, съобразена с нуждите на клиентите.

Икономията на енергия е потвърдена от независим институт - Steinbeis-Transferzentrum Building Technology,Prof. Dr.-Ing. Markus Tritschler

Как работи adapterm
1. Концентраторът на данни събира показанията от монтираните радиоразпределители (1a) и данните за температурата на отоплителната система (1b).
2. аdapterm модулът установява външната температура и изпраща информация към концентратора на данни.
3. Концентраторът на данни калкулира дали има свръхподаване на топлина в сградата.
4. adapterm модулът понижава подаващата температура до оптимално ниво.
5. С радиосигнал до контролния център на Техем се следи за протичането на нормалния процес.
6. От месечните справки клиентът получава информация за икономията в сградата с помощта на adapterm.

Енергоспестяващата система е доказала своята ефективност и в практиката. Атестация за добрата работа са над 3 300 работещи adapterm съоражения в Европа.

През октомври 2012 г. в панелна жилищна сграда в ж.к. „Овча купел 2” в София бе монтиран първият adapterm в България. Целта бе да покажем, че за да е „умна” една сграда, не е необходимо да е нова и модерна.

Средният енергиен разход на този вход, през последните три години, е бил 150 МВтЧ. Резултатите показват, че с помощта на adapterm е постигната икономия на енергия за отопление над 10 %.

За да се гарантира сравнимост на данните, осреднените стойности на потреблението за последните три години са изчистени от влиянието на климатичните особености.

Резултатите (фигура 2) показват, че в сравнение с отоплителните сезони 2009-2012 г., то през 2012/2013 г. разходът на енергия е намалял с 14,36 МВтЧ или 11,72 % икономия на енергия за разглеждания период след внедряване на adapterm.

Ползите за клиентите са съществени:
- Ниска инвестиция и отлично съотношение цена-ползи;
- Бързо възстановяване на инвестицията;
- Понижено енергопотребление и оттам по-ниски сметки;
- Без промяна на отоплителните навици и комфорт на клиентите;
- Без смущаване на обитателите на жилища при монтажа на системата;
- Адаптиране към актуалните нужди от топлина на клиентите;
- По-висока стойност на имота и по-добри условия за наем на жилищата;
- Прозрачност на количеството икономисана енергия чрез месечните отчети;
- Непрекъснат on-line достъп до показанията на уредите чрез Клиентския портал на www.techem.net

Adapterm - умната система за спестяване на енергия от Техем.

Спечелете и Вие от иновативния начин за пестене на енергия и понижаване на разходите. За информация: инж. Александър Ценов, Мениджър продажби.



ТЕХЕМ СЪРВИСИС

София 1111, кв. Гео Милев, ул. Георги Павлов 3
факс:02/ 9702848, 9702849