СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 6, 2013

Mazda CX-5 - съчетание на лукс, удобство и икономичност

Mazda CX-5 - съчетание на лукс, удобство и икономичност

В един от предишните броеве на списание СТРОИТЕЛИ представихме новата Mazda 6 и нейната интересна SKYACTIVE технология и KODO концепция. Сега ще предоставим на читателите възможност да се запознаят с първоизточника на тези идеи - Mazda CX-5. Това е първият модел, който изцяло е изграден от SKYACTIV техноголии, както от KODO концепцията, даващи му максимално удоволствие при шофиране. Дизайнът, лекотата при каране и комфорта са едни от нещата, които се забелязват веднага.

Този автомобил съдържа пълната гама от върхови технологии SKYACTIV, които предоставят едно наистина уникално усещане зад волана. Новият усъвършенстван двигател, трансмисия, шаси и каросерия, работят заедно за подобряване на характеристиките при шофиране, но и за понижаване на разхода на гориво. Факт е, че характеристиките предоставени ни първоначално от служителите на Star Motors- 5.5 л./100км. комбиниран разход на гориво за ultimate модела с автоматична скоростна кутия, се оказаха самата истина. Mazda CX-5 ни доказа, че наистина е възможно мощен автомобил като този да бъде и икономичен. Това се дължи също и на “Активната система за мощност на колелата”, която прехвърля нужната мощност към колелата с най-добро сцепление в комбинация с купе, което е леко, но и здраво.

Както вече разказахме в предишния брой, новата SKYACTIV структура подобрява значително шофирането на автомобила и дава по-директно усещане за пътя. Това се постига с висококачествената стомана за подобряване на устойчивостта на каросерията с 30%. Комбинацията от по-здрав и по-лек автомобил, подпомага контрола на пътя, което прави колата по-пъргава.

Mazda СХ-5 е с едни от най-добрите постижения в безопасността, с водещи за класа системи за активна безопасност, които помагат предотвратяването на сблъсък, а също така и пасивни системи, които защитават в случай на такъв. Активните системи за безопасност включват адаптивни Bi-Xenon светлини със система за следене на завоя, която осветява много по-добре завоите.

Mazda CX-5 също така е официално една от най-сигурните коли в света, след като получи 5 звезди - възможно най-високата оценка за сигурност, от Euro NCAP. Това високо отличие доказва ефективността на SKYACTIV структурата.

Mazda CX-5 притежава интелигентна спирачна функция за помощ в градски условия. Тази функция за безопасност предотвратява или намалява опасността при удар с помощта на лазерен сензор за наблюдение на трафика. Ако системата установи риск от сблъсък, предварително подготвя спирачките, така че те да реагират незабавно, ако бъде натисната спирачката. Ако ли пък не, тази функция е готова да спре аварийно автомобила, когато това е необходимо. Тази функция работи от 5 до 40 км/ч.

В комбинация с всичко до тук, Mazda CX-5 е и екологична кола, отговаряща на Евро 6 стандартите.

Моделът притежава i-Stop технология, която подобрява икономията на гориво чрез изключване на двигателя при спиране, но с тази разлика, че това е единствената по рода си старт-стоп система, която използва регенерирана енергия, за да рестартира двигателя.

Друго, което ни впечатли беше интериорът на Mazda CX-5, който е просторен и удобен. Огромното пространство между предните и задните седалки е водещо в класа си, a разкошните ергономични седалки са тапицирани с луксозна кожа. Интуитивен и лесен за експлоатация, кросоувърът Mazda CX-5 също така е оборудван с иновативната система за независимо разделяне на задните седалки Karakuri 40/20/40, които се сгъват в хоризонтално положение с едно движение чрез лост от багажника, като се осигурява допълнително функционално пространство. Колата притежава и още едно предимство. Нарича се SMART DRIVE HMI (Human Machine Interface) - разположен до скоростния лост джойстик, който позволява лесно и удобно управление на аудио и навигационната системи, настройките на превозното средство и телефона, като информацията се изобразява на интегрирания 5.8-инчов дисплей.

Паркирането също е максимално улеснено - CX - 5 е оборудван с преден и заден парктроник с 8 сензорна система, с визуализация на зоните, както и с цветна камера за обратно виждане с проектиране на траекторията на маневрата.

В заключение - Mazda CX-5 е рядко срещано съчетание на лукс, удобство и икономичност при това на достъпни цени.



СТАР МОТОРС

София 1592, бул. Христофор Колумб 43, национален телефон: 0700 123 56