СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 6, 2013

ФЕЕВИ ще обяви началото на донорска кампания

ФЕЕВИ ще обяви началото на донорска кампания

В края на тази година Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници” ще обяви началото на донорска кампания за набиране на дарения в полза на Фонда. Всяко юридическо или физическо лице може да стане дарител, като дарението носи право на глас в Събранието на дарителите на ФЕЕВИ и дава възможност за представителство в Управителния съвет на Фонда. Освен това, чрез дарителството във ФЕЕВИ дарителите могат да подпомогнат намаляването на емисиите парникови газове, както и да демонстрират активно отношение към проблемите на предотвратяване на промените на климата и за подобряване на екологията в България.

От създаването си през 2005 г. до момента ФЕЕВИ е финансирал успешно общо 160 проекта, от които 91 проекта са на общини, 50 на корпоративни клиенти и 19 други (болници, университети, сдружение на етажна собственост). Размерът на отпуснатото до момента финансиране е 43,9 млн. лв., като същевременно процентът на просрочените кредити и гаранции е едва 6,14% към целия портфейл.

С оглед по-нататъшното стимулиране на проектите за енергийна ефективност в България, ФЕЕВИ въвежда нов по-нисък лихвен диапазон за финансиране на енергийно ефективни проекти: за общини годишната лихва е между 4,5-8%, а за корпоративни клиенти и физически лица от 5% до 9%. ФЕЕВИ отпуска кредити с фиксирана годишна лихва без допълнителни такси, като стойността на проекта трябва да е между 30 хил. лв. и 3 млн. лв. Изискваното собствено участие на кредитополучателите е между 10% и 25% в зависимост от схемата на финансиране. Срокът за изплащане на кредитите е до 5 години.

ФЕЕВИ е създаден със Закона за енергийна ефективност по междуправителствени споразумения между Глобалния екологичен фонд чрез Световна банка, Австрийското правителство и правителството на Република България. Капитализиран изцяло с грантови средства, ФЕЕВИ управлява финансовите си ресурси като самофинансиращ се търговски механизъм, който финансира проектите на револвиращ принцип.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини